De ce avem păr pubian. Care este rolul acestuia. Ce afecțiuni poți avea dacă ai prea mult păr în zona intimă

de ce avem par pubian - FOTO: Freepik@massonstock
De ce avem păr pubian și care este rolul acestuia. Iată ce se poate întâmpla atunci când ne epilăm.

Părul pubian acționează ca un tampon de protecție, reducând frecarea în timpul relațiilor intime și al altor activități. De asemenea, poate preveni transmiterea bacteriilor și a altor agenți patogeni.

Părul pubian are un scop. Mai presus de toate, acesta reduce frecarea în timpul relațiilor intime și previne transmiterea bacteriilor și a altor agenți patogeni.

Probabil că există și alte motive pentru care avem păr pubian. Toată lumea are păr pubian, dar fiecare dintre noi ia decizii diferite cu privire la ceea ce face cu el.

Unele persoane preferă să îl lase să crească, în timp ce altele îl taie, îl rad sau îl epilează. Ce faci cu al tău depinde de tine. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre motivul pentru care crește, cum afectează igiena, riscurile asociate cu îndepărtarea și multe altele.

Părul pubian, ce rol are

Când vine vorba de părul pubian, oamenii sunt o anomalie printre mamifere. Totuși, asta nu înseamnă că părul pubian nu are niciun scop. Am evoluat în acest fel cu un motiv.

Reducerea fricțiunii

Pielea din regiunea genitală este delicată. Părul pubian acționează ca un tampon de protecție, reducând frecarea în timpul actului sexual și al altor activități.

Unele surse se referă chiar la părul pubian ca la un "lubrifiant uscat". Acest lucru se datorează faptului că este mai ușor să freci părul de păr decât să freci pielea de piele.

Părul pubian poate, de asemenea, să mențină organele genitale calde, ceea ce reprezintă un factor important în excitarea sexuală.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea frecventă cu dureri fulgerătoare. Care este tratamentul

Protecție împotriva bacteriilor și a altor agenți patogeni

Părul pubian are o funcție similară cu cea a genelor sau a părului din nas. Adică, acesta reține murdăria, resturile și microorganismele potențial dăunătoare.

În plus, foliculii de păr produc sebum, un ulei care împiedică de fapt reproducerea bacteriilor. Rezultă că părul pubian poate proteja împotriva anumitor infecții, inclusiv:

- celulita

- infecțiile cu transmitere sexuală

- infecțiile tractului urinar (ITU)

- vaginită

- infecții cu drojdie, notează Healthline.

Părul pubian, alte beneficii

Există alte câteva teorii legate de beneficiile părului pubian.

- Semnalează capacitatea de reproducere. Părul pubian apare la pubertate. Este un semn fizic evident al maturității sexuale - și, în consecință, al capacității de reproducere. În trecut, este posibil să fi servit ca un indiciu vizual pentru potențialii parteneri.

- Transmiterea feromonilor. O altă teorie leagă părul pubian de transmiterea feromonilor, sau secreții chimice purtătoare de miros care afectează starea de spirit și comportamentul. Nu se știe exact cum anume influențează feromonii sexualitatea.

Feromonii sunt secretați de glandele sudoripare apocrine. În comparație cu alte zone ale corpului, regiunea pubiană are o mulțime de astfel de glande. Prin urmare, după cum spune teoria, părul pubian poate reține feromonii, sporind cât de atractivi părem pentru potențialii parteneri sexuali.

Vezi și: Polipii uterini, mai frecvenți după menopauză. Când se transformă în cancer. La ce să fii atentă

Ce afecțiune poți avea dacă ai prea mult păr pubian

Există un lucru precum a avea "prea mult" păr crescut. Creșterea părului pubian - inclusiv locația și grosimea - variază de la o persoană la alta. Unele persoane au mai mult păr pubian, iar altele au mai puțin.

Acestea fiind spuse, variațiile extreme ale creșterii părului semnalează uneori o afecțiune hormonală subiacentă. De exemplu, în rândul femeilor, părul pubian excesiv poate fi un semn al sindromului ovarelor polichistice (SOPC).

Această afecțiune este asociată cu niveluri mai ridicate decât în mod obișnuit de testosteron, hormonul sexual care controlează creșterea părului. Alte simptome includ perioade neregulate și creșterea părului în alte părți ale corpului, inclusiv pe față.

Pe de altă parte, în rândul persoanelor desemnate de sex masculin la naștere, lipsa părului în regiunea pubiană poate fi un semn al unei producții scăzute de testosteron.

Părul pubian este neigienic?

Aceasta este una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre părul pubian. Într-un sondaj reprezentativ la nivel național din 2013, realizat în rândul a 7.580 de persoane, 59% dintre femeile și 61% dintre bărbații care și-au îngrijit părul pubian au declarat că au făcut acest lucru în scopuri igienice.

Dar părul pubian nu este de fapt neigienic. La fel ca și celălalt păr de pe corp, părul pubian reține transpirația, uleiul și bacteriile. Așadar, ar putea avea un miros ușor mai puternic decât alte zone ale corpului tău.

Atâta timp cât vă spălați în mod regulat, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Vezi și: Durere de stomac și gaze, semnele unui cancer de colon. Povestea bărbatului care se teme că va muri înainte de a i se naște fiul. Cancer în fază terminală, cu metastaze răspândite

De ce îl elimină oamenii

Există o mulțime de motive pentru care oamenii scapă de părul pubian. Unele dintre cele mai frecvente sunt discutate mai jos.

Norme sociale

Îngrijirea părului pubian a fost o practică obișnuită de secole. Astăzi, cel puțin o parte din depilare este obișnuită. Unele teorii leagă această tendință de accesibilitatea crescută la pornografie, unde lipsa părului este norma. O mulțime de oameni își îndepărtează părul pubian pentru a se conforma acestui standard estetic.

De exemplu, în sondajul din 2013 citat mai sus, 31,5% dintre femeile care au declarat că și-au aranjat părul pubian au făcut acest lucru pentru că au crezut că le va face organele genitale mai atractive.

În cadrul aceluiași sondaj, bărbații au fost mai puțin predispuși decât femeile să raporteze că s-au aranjat din acest motiv.

Așteptările partenerului

Pentru alții, preferințele partenerului determină obiceiurile lor de îngrijire. În sondajul din 2013, aproximativ 21,1 % dintre femei au raportat că aranjarea pubiană a fost legată de preferințele partenerului. Același sondaj a arătat că un procent similar de bărbați se aranjează, de asemenea, în funcție de dorința partenerei lor.

Într-un studiu din 2015 bărbații au fost mai predispuși decât femeile să raporteze o preferință pentru un partener sexual fără păr pubian. În schimb, femeile au fost mai predispuse să citeze că preferă părul pubian tuns sau parțial ras sau epilat cu ceară.

Preferința personală

Pentru unii, îndepărtarea părului pubian este pur și simplu o chestiune de preferință personală. Persoanele care preferă să își îndepărteze părul pubian citează adesea confortul, rutina și încrederea sexuală ca factori motivaționali.

Vezi și: Cel mai bun test care îți arată dacă ai cancer la sân. Diferența dintre mamografie și ecografie mamară: Dacă le-am spune pacientelor, lucrurile ar fi mult mai simple

Ce riscuri sunt asociate cu epilarea?

Există unele riscuri asociate cu îndepărtarea părului pubian.

Leziuni

Rănile provocate de epilarea pubiană sunt surprinzător de frecvente. Un studiu din 2017, bazat pe date din același sondaj reprezentativ la nivel național din 2013 citat mai sus, a raportat că 25,6% dintre persoanele care se îngrijesc au suferit leziuni în timpul sau după epilare.

În cadrul studiului, tăieturile au fost cele mai des raportate leziuni, cu arsuri și erupții cutanate, de asemenea, raportate frecvent. În cazuri foarte rare, aceste leziuni au necesitat asistență medicală.

Infecții

Așa cum am menționat mai sus, părul pubian are o funcție de protecție prin captarea agenților patogeni care altfel ar putea pătrunde în organism. Prin urmare, îndepărtarea părului pubian poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la infecții comune, cum ar fi infecțiile urinare, vaginitele și infecțiile cu drojdie.

De asemenea, epilarea vă poate irita pielea, ducând la infecții ale pielii, cum ar fi celulita și foliculita. În alte cazuri, rănile legate de toaletare, cum ar fi tăieturile, ar putea să se infecteze.

Furunculi cu stafilococ

În cazuri rare, epilarea ar putea duce la apariția de furuncule în zona genitală. Furunculele se pot dezvolta în urma iritației pielii și a infecțiilor, cum ar fi celulita și foliculita.

Furunculele încep, de obicei, ca niște umflături roșii chiar sub suprafața pielii. Acestea ar putea fi umplute cu puroi. Furunculele nu sunt la fel de adânci ca abcesele.

Vezi și: Atonia uterină, principala cauză a mortalității materne. Apar hemoragii imediat după naștere. Scade tensiunea, crește ritmul cardiac

Abcesele

Ca și în cazul furunculelor, abcesele tind să se dezvolte din cauza iritației cauzate de anumite metode de epilare, cum ar fi bărbieritul sau epilarea cu ceară. Abcesele sunt infecții profunde, sub piele, care provoacă durere, umflături și roșeață.

Boli cu transmitere sexuală

Cercetările limitate sugerează că epilarea părului pubian este asociată cu un risc crescut de boli cu transmitere sexuală. Într-un studiu din 2017, persoanele care au raportat că și-au îngrijit părul pubian au fost mai predispuse să raporteze, de asemenea, că au avut o boală cu transmitere sexuală la un moment dat în viața lor, în comparație cu persoanele care nu se îngrijesc.

În ciuda acestei asocieri, sunt necesare mai multe dovezi pentru a determina dacă toaletarea contribuie în mod direct la acest risc crescut. Unele boli cu transmitere sexuală care au fost asociate cu toaletarea părului pubian includ:

- chlamydia

- herpes

- HIV

- papilomavirusul uman (HPV)

- molluscum contagiosum

- sifilis

Cum te epilezi corect

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul unei leziuni sau infecții în timpul și după epilarea părului pubian. Încercați următoarele:

Spălați-vă în prealabil. Curățându-vă pielea înainte de a ajunge să vă tundeți sau să vă radeți, veți preveni transmiterea bacteriilor.

Dezinfectați-vă lama de ras sau foarfecele și schimbați des lamele. Asigurați-vă că toate instrumentele de care aveți nevoie pentru treabă sunt dezinfectate. Schimbați lamele de ras în mod regulat și evitați să folosiți foarfeca pe care o folosiți pentru tuns pentru alte lucruri.

Folosiți o oglindă de mână. Asigurați-vă că puteți vedea ce faceți și mergeți încet.

Vezi și: Cancerul de sân: importanța biopsiei în diagnostic și tratament. Alexandru Blidaru, semnal de alarmă: La aproape 80% dintre paciente se face mastectomie

Păstrați pielea umedă și spălată. Dacă vă bărbieriți, pielea trebuie să fie umedă. Folosiți spumă de săpun sau gel de bărbierit pentru a menține zona lubrifiată.

Procedați în direcția de creștere a părului. Pentru rezultate mai fine și mai puțină iritație, tundeți-vă sau radeți-vă părul în aceeași direcție în care crește.

Hidratați-vă după. Hidratarea după bărbierit sau epilat cu ceară poate ajuta la calmarea pielii iritate. Folosiți un ulei sau o loțiune naturală pentru a preveni uscarea pielii.

Evitați hainele strâmte timp de câteva zile după. Atunci când lenjeria intimă este prea aproape de piele, aceasta poate agrava iritația. Dacă puteți, optați pentru lenjerie de corp lejeră după un bărbierit proaspăt.

Exfoliați în mod regulat. Folosiți un loofah sau un scrub delicat pentru a îndepărta pielea moartă.

Vizita la un profesionist pentru a vă epila părul pubian nu este în mod inerent mai sigură decât să o faceți singură, cu condiția să știți ce faceți. Cu toate acestea, epilarea cu ceară este probabil cel mai bine făcută de un profesionist, deoarece ceara fierbinte poate provoca arsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel