De ce albastrul sau verdele predomină în spitale. Care este efectul culorilor asupra pacienților și cadrelor medicale

de ce albastrul sau verdele predomina in spitale - FOTO: Freepik@orion_production
De ce albastrul sau verdele predomină în spitale. Cele două culori sunt adesea asociate cu sistemul medical. Nu întâmplător au fost alese. Află ce efect au asupra sănătății.

De ce albastrul sau verdele predomină în spitale. Cum utilizarea culorilor în designul interior poate contribui la crearea unor medii de vindecare.

În ultimii ani, s-a acceptat din ce în ce mai mult faptul că mediul de îngrijire a sănătății poate avea un impact semnificativ asupra percepției pacientului cu privire la îngrijirea sa medicală și, în unele cazuri, asupra recuperării sale efective.

În cele ce urmează vom explora psihologia culorilor și modul în care nuanțele bine alese ale pereților, podelelor și mobilierului pot avea un efect pozitiv sau chiar negativ asupra sănătății și bunăstării unei persoane.

”Culoarea într-un mediu de îngrijire medicală ar trebui să facă mult mai mult decât să dea un aspect atractiv clădirii. Un decor bine ales poate contribui în mod pozitiv la crearea unui mediu în care pacienții să se simtă confortabil și în largul lor”, arată cercetătorii în lucrarea Transforming the healing environment.

Alegerea culorilor și a produselor care fac diferența pentru pacienți

Realizat de specialistul în vopseluri, Dulux, documentul explorează utilizarea culorilor în unitățile de sănătate și explică modul în care, folosite bine, culorile pot contribui la procesul de vindecare.

De exemplu, cercetările privind impactul anumitor culori au arătat că portocaliul stimulează pofta de mâncare, în timp ce albastrul o poate suprima. Acest lucru a dus la crearea unor scheme de culori foarte specifice pentru sălile de mese din centrele de sănătate mintală care tratează persoanele cu anorexie.

Cu toate acestea, portocaliul stimulează, de asemenea, activitatea mentală, așa că este adesea evitat în unitățile de sănătate mintală care îi tratează pe cei cu afecțiuni psihologice mai intense.

Un decor bine ales poate contribui în mod pozitiv la crearea unui mediu în care pacienții se pot simți confortabil și în largul lor.

Vezi și: Simptomele cancerului mortal pe care le poți depista în oglindă. Care sunt semnele la care să fii atent

Pe lângă modul în care culoarea îi face pe pacienți să se simtă, aceasta poate avea un impact și asupra diagnosticului. Pacienții cu risc de niveluri scăzute de oxigen sau cianoză prezintă o colorație a pielii de culoare albastră sau violet. S-a constatat că reflexia suprafețelor galbene minimizează observarea nuanței albastre a pielii, în timp ce reflexia suprafețelor albastre poate accentua în mod nefiresc nuanța cianotică.

În același mod, suprafețele galbene sau albastre pot îngreuna observarea bebelușilor cu afecțiuni hepatice, care prezintă îngălbenirea pielii.

Adevăratul impact al culorilor nu este întotdeauna evident, deoarece galbenul, deși este asociat cu bucuria, fericirea, intelectul și energia, este cunoscut și pentru faptul că îi face pe bebeluși să plângă mai mult, așa că este adesea evitat în maternitate și în secțiile de neonatologie; iar roșul, deși este energic și puternic, crește tensiunea arterială, așa că nu ar fi cea mai bună alegere pentru o unitate de cardiologie.

Cercetarea Dulux împarte mediul sanitar în trei zone distincte, fiecare cu propriile nevoi specifice de culoare.

Experții susțin că în toate cele trei - spațiile publice, spațiile de cazare pentru pacienți și camerele de tratament - ar trebui să prevaleze o culoare neutră mai moale, dar interesul și impactul pot fi create prin utilizarea unor culori de accent în zone bine alese, arată Building Better Healthcare.

Vezi și: La ce să ai mare grijă când mănânci castraveți covăsiți. Te pot îmbolnăvi grav

Culoarea albastră reflectă încredere

Ori de câte ori cineva este bolnav, acesta suferă de dureri și disconfort intens. Ei merg la spital cu speranța că cineva le va alina durerea și le va reda sănătatea. Ei doresc să vadă pozitivitate, speranță și încredere.

Culoarea albastră reflectă încredere și stabilitate. Are un impact foarte pozitiv asupra psihologiei pacienților. Motivul este că și culoarea apei și a cerului este albastră. Ambele sunt componente esențiale ale ecosistemului nostru și ale planetei Pământ. Culoarea albastră a apei și a cerului ne conectează cu energiile pozitive, cu pacea și liniștea naturii.

Atunci când pacienții văd culoarea albastră în jurul lor, se simt ușori. Au senzația că toate problemele și grijile lor au dispărut. Puterile vindecătoare ale culorii albastre le împrospătează mintea și îi ajută să se recupereze mai repede după boală. Culoarea albastră construiește încrederea pacienților în spital și în medici.

Aceștia se simt liniștiți că medicii îi vor trata cu profesionalism, cu toate cunoștințele și experiența lor, pentru a se asigura că se recuperează cât mai repede posibil din boală.

Culoarea albastră îi face pe pacienți să se simtă relaxați și confortabili

În lumea psihologiei, culorile din jurul nostru au un impact foarte solid asupra minții noastre. Culorile ne influențează starea de spirit și modul în care ne simțim față de anumite lucruri.

Atunci când pacienții se află într-un spital, trebuie să le oferiți confort în toate sensurile. Trebuie să vă asigurați că nu se confruntă cu niciun inconvenient sau disconfort. Prin urmare, trebuie să folosiți în spital culori deschise care au puteri vindecătoare și care îi fac pe pacienți să se simtă confortabil.

Dacă veți folosi culori prea luminoase și întunecate, atunci va avea un impact teribil asupra minții pacienților. Vă puteți imagina singuri, ce se întâmplă dacă sunteți deja în durere și în jurul vostru sunt lumini disco și culori strălucitoare? Vă va distruge liniștea minții și vă va face să vă simțiți inconfortabil. Aceasta va deteriora și mai mult starea pacienților și va întârzia procesul de recuperare a acestora.

Pe de altă parte, atunci când veți avea culori ușoare și prietenoase, cum ar fi albastru, în jurul pacientului, atunci va avea un impact calmant și relaxant asupra creierului acestuia. Pozitivitatea asociată cu culoarea albastră va respinge toate energiile negative din jurul pacientului. Îl va face să se simtă confortabil și îi va accelera procesul de recuperare.

Vezi și: Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Amalia Arhire: Atunci nu e bine să consumi deloc

Culoarea albastră îi ajută pe medici în timpul operației

S-ar putea să fiți surprins după ce ați aflat că culoarea albastră din spitale îi ajută și pe medici în timpul diferitelor operații. Aceasta joacă un rol foarte important în a face o operație de succes.

Atunci când medicii fac o intervenție chirurgicală, ei se uită în mod constant la culoarea roșie a sângelui și a diferitelor organe. Dacă vor continua să se uite la acea culoare roșie a sângelui, a venelor și a organelor, atunci este doar o chestiune de timp ca vederea lor să fie afectată. Acum, modul în care creierul lor procesează culoarea roșie va fi distorsionat.

Ei nu vor putea face diferența între diferitele variații de sânge, organe, țesuturi și vene de culoare roșie. De ce? Pentru că vederea lor este afectată din cauza faptului că se uită constant la aceeași culoare.

Culoarea albastră previne iluzia optică în timpul operațiilor

O altă problemă importantă cu care se confruntă medicii în timpul operațiilor este iluzia optică. Motivul pentru care spitalele folosesc culoarea albastră este, de asemenea, că aceasta ajută la prevenirea iluziei optice. Iată cum se întâmplă acest lucru.

Să presupunem că spitalele au culoare albă peste tot în sala de operație. Acum, atunci când medicii vor privi în mod constant organele, țesuturile, venele și sângele de culoare roșie pentru o perioadă mai lungă de timp și apoi își vor muta privirea către un alt punct, atunci toate acele organe, țesuturi și vene de culoare roșie vor apărea, de asemenea, pe acel fundal alb.

Vezi și: Ce boală poți avea dacă ești mereu în întârziere. Ce este orbirea timpului

De ce? Pentru că culoarea albă conține spectrul tuturor culorilor. Acest fenomen se numește iluzie optică.

Dacă medicul care operează pacientul se va confrunta cu iluzii optice în timpul operației, atunci va fi pur și simplu atât de frustrant. Vor vedea sânge și organe de culoare roșie peste tot unde se vor uita. Acest lucru îi va enerva foarte mult și îi va face să își piardă concentrarea asupra operației, ceea ce poate fi periculos pentru pacient.

Culoarea albastră este folosită în paturile de spital și în sălile de operație, deoarece previne iluzia optică și le permite medicilor să lucreze confortabil, concentrându-se pe deplin asupra operației.

Spitalele folosesc culorile albastre din următoarele motive:

Este ușor și are un efect relaxant și liniștit asupra minții pacienților.

Culoarea albastră este importantă din punct de vedere psihologic pentru a menține pacientul relaxat. Are un impact pozitiv asupra pacienților și are puteri de vindecare care accelerează procesul de recuperare a pacientului.

Culoarea albastră îi ajută pe medici să rămână concentrați în timpul operației și, de asemenea, este utilă pentru a le relaxa ochii pe tot parcursul procesului.

Culoarea albastră ajută la prevenirea iluziei optice și oferă o mai bună viziune și concentrare a medicilor în timpul operației, potrivit Katil Pesakit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel