De ce ai mâinile mereu RECI. Bolile pe care le ascunde această afecțiune și ce trebuie să faci să o tratezi

de ce ai mainile mereu reci - Foto: Freepick @wayhomestudio
Ce să faci dacă ai mâinile mereu reci. Bolile pe care le ascunde această problemă.

Dacă vă simțiți mâinile reci chiar și vara sau pe vreme caldă, sau dacă le ia mult timp să se încălzească după ce au fost expuse la frig, este posibil să aveți o boală sau o afecțiune care restricționează fluxul sanguin la nivelul mâinilor.

Sângele circulă de la inimă la mâini prin artera cubitală și artera radială. Expunerea la temperaturi scăzute face ca mușchii din jurul acestor artere să se strângă sau să se contractă. Acesta este un răspuns normal, pentru ca organismul să poată conserva căldura și să protejeze organele vitale, cum ar fi inima și plămânii, de deteriorare.

Cu toate acestea, uneori, vasele de sânge se contractă brusc, chiar și atunci când nu există o cauză aparentă. Această constricție sau vasospasm provoacă senzația de frig la mâini. De asemenea, pielea degetelor și a mâinilor și-ar putea schimba culoarea de la roz la albastru sau alb. Atunci când fluxul sanguin se reia, mâinile pot apărea roșii și se pot simți fierbinți.

Vasospasmele frecvente sau prelungite pot avea ca rezultat răni ale pielii (ulcere) sau leziuni ale țesuturilor.

Mătreață, cauze, tratament și diferența de scalpul uscat. 6 trucuri naturiste, cu ingrediente din bucătărie, să scapi definitiv de ea și de FULGII de pe haine

Care sunt cauzele mâinilor reci. Ce boli și afecțiuni pot provoca apariția mâinilor reci?


În afară de expunerea la temperaturi scăzute sau de manipularea obiectelor reci, unele boli sau afecțiuni pot provoca senzația de mâini reci. Simptomele pot varia de la ușoare sau moderate la severe.

Dacă simptomele sunt ușoare sau apar ocazional, este posibil să le ignorați. Dacă simptomele devin mai frecvente sau severe, este posibil ca afecțiunea dumneavoastră să necesite tratament.

1. Boala Raynaud

Este o afecțiune destul de frecventă care afectează arterele care furnizează sânge de la inimă către alte părți ale corpului. Aceasta are ca rezultat o constricție temporară sau o îngustare a vaselor de sânge, numită vasospasm. De obicei, sunt afectate degetele și mâinile. În aproximativ 40 la sută din cazuri, sunt afectate și degetele de la picioare. Boala Raynaud poate afecta doar unul sau două degete de la mâini sau de la picioare. Poate afecta diferite părți ale corpului în momente diferite. În timpul unui atac sau episod, fluxul sanguin către mâini și/sau picioare este restricționat.

Atacurile pot dura de la câteva minute până la o oră. Un atac poate fi declanșat de stres sau de o expunere bruscă sau de scurtă durată la temperaturi scăzute.

Există două forme de sindrom Raynaud: primar și secundar.

Sindromul Raynaud primar nu are o cauză cunoscută. Apare mai frecvent decât tipul secundar și este, de obicei, mai puțin gravă.

Tulburarea Raynaud secundară este asociată cu o afecțiune, o boală sau un factor de bază mai grav. Unele dintre aceste cauze subiacente includ boli ale țesutului conjunctiv sau tulburări ale sistemului imunitar.

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale bolii Raynaud secundare includ:

- Artrita reumatoidă (o boală care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor și care are ca rezultat deformări dureroase)

- Lupus (o boală în care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase)

- Sclerodermia (întărirea pielii și a altor țesuturi ale corpului)

- Ateroscleroză (depuneri de plăci de material gras pe pereții interiori ai arterelor)

- Hipertensiune pulmonară (un tip de tensiune arterială ridicată care afectează arterele din plămâni și partea dreaptă a inimii)

- Anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi crioglobulinemia (care cauzează deteriorarea și inflamarea vaselor de sânge din tot corpul); și polimiozita (o boală inflamatorie care provoacă slăbiciune musculară)

- Sindromul Sjögren (o afecțiune care provoacă uscăciunea ochilor și a gurii)

- Sindromul Buerger (blocarea arterelor de la nivelul picioarelor și mâinilor, ceea ce duce la durere și deteriorarea țesuturilor)

Alte cauze ale sindromului Raynaud secundar pot include:

- Mișcări repetitive - Mișcările repetitive asociate cu dactilografierea sau cântatul la un instrument muzical pentru perioade lungi de timp pot fi un factor. Utilizarea de unelte electrice care vibrează, cum ar fi un burghiu sau un ciocan pneumatic, ar putea declanșa atacuri.

- Leziuni ale mâinilor - Leziuni ale mâinilor cauzate de un accident, o intervenție chirurgicală sau degerături.

- Utilizarea unor substanțe chimice la locul de muncă, cum ar fi clorura de vinil.

- Utilizarea medicamentelor - Unele medicamente legate de boala Raynauds secundară sunt agenții de chimioterapie, pilulele contraceptive, medicamentele fără prescripție medicală pentru răceală și alergii și beta-blocantele pentru tratarea hipertensiunii. Alte medicamente includ narcoticele, medicamentele pentru migrene care conțin ergotamină și pastilele de slăbit.

2. Hipotiroidism

O glandă tiroidă hipoactivă poate face ca o persoană să tolereze mai greu frigul. Este, de asemenea, asociată cu alte boli, cum ar fi artrita reumatoidă, sindromul Sjogren și lupusul.

3. Boala arterelor periferice (PAD)

Atunci când placa (o substanță grasă) se acumulează pe pereții arterelor, acestea se pot bloca și pot provoca mâini și picioare reci. PAD apare mai des la adulții care au vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Cei care au diabet sau fumează prezintă un risc mai mare.

Cauzele mâinilor reci mai includ:

- Anemie

- Boala Buerger

- Diabet

- Degerături

- Lupus

- Sclerodermie

Ce să faci dacă ai mâinile mereu reci - Îngrijire și tratament

 

Povestea Alexandrei, omul care a lăsat farmacia pentru a ajuta omenirea afectată de război, în misiunile MSF: Deschide ochii și mintea, fii mai bun chiar și când (îți) e incredibil de greu

Medicul vă va întreba despre istoricul medical, inclusiv despre orice leziuni, accidente sau intervenții chirurgicale care implică mâinile sau degetele. Medicul vă va întreba despre simptomele dumneavoastră și va efectua un examen fizic. El sau ea vă va examina degetele de la mâini și de la picioare și unghiile pentru a vedea dacă aveți anomalii.

Potrivit ClevelandClinic, unele dintre testele implicate în diagnosticarea sindromului Raynaud primar și secundar includ:

- Test de stimulare la rece. Un mic dispozitiv este lipit pe degete pentru a măsura răspunsul acestora la schimbările de temperatură. Mâinile sunt expuse la frig, adesea prin scufundarea lor în apă cu gheață. Dispozitivul detectează cât timp este nevoie pentru ca degetele să revină la temperatura normală.

- Capilaroscopia unghiei. O picătură de ulei este plasată la baza unghiei înainte ca aceasta să fie examinată la microscop. Dacă arterele apar anormale, acest lucru ar putea indica o boală precum sclerodermia.

- Teste de sânge. Pot fi efectuate teste de sânge pentru a căuta alte afecțiuni și cauze ale bolii Raynaud secundare sau pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratamentul va depinde de boala sau afecțiunea de bază. Nu există nicio modalitate de a preveni sau de a vindeca sindromul Raynaud primar. Cu toate acestea, numărul sau severitatea atacurilor pot fi reduse prin adoptarea anumitor modificări ale stilului de viață sau prin administrarea de diverse medicamente.

În cazul sindromului Raynaud secundar, trebuie determinată cauza care stă la baza acestuia pentru a putea fi tratată.

Modificările stilului de viață care pot contribui la reducerea numărului de episoade sau a severității acestora includ:

- Limitarea sau evitarea utilizării produselor din tutun. Trebuie evitată utilizarea țigărilor sau a altor produse care conțin nicotină. Limitați expunerea la fumatul pasiv.

- Purtați mănuși (mai degrabă decât mănuși), pălării și alte haine de protecție atunci când petreceți timp în aer liber. Mănușile sau mănușile pot fi purtate atunci când manipulați obiecte reci, cum ar fi obiectele depozitate în frigider sau congelator. Folosiți încălzitoare de mâini, cum ar fi dispozitive care funcționează cu baterii sau comprese termice. Încălzitoarele pentru picioare pot fi utile.

- Evitați schimbările bruște de temperatură. Schimbările bruște de temperatură pot declanșa un atac, cum ar fi intrarea într-o cameră cu aer condiționat. Reglați aparatele de aer condiționat la o temperatură mai ridicată, purtați haine călduroase sau mutați-vă într-o zonă mai caldă.

- Evitați stresul. Practicați tehnici de reducere a stresului.

- Faceți exerciții fizice în mod regulat.

- Evitați băuturile alcoolice.

- Protejați mâinile și picioarele de răni, inclusiv tăieturi și vânătăi.

- Evitați băuturile cu cofeină.

- Medicamente - Anumite medicamente pot fi utile în creșterea fluxului sanguin la mâini și degete.

- Intervenție chirurgicală - Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a bloca nervii din mâini dacă alte tratamente nu sunt eficiente. Injecțiile pentru a bloca nervii pot fi o alternativă la intervenția chirurgicală.

În cazul în care apar leziuni tisulare, este posibil ca țesutul bolnav să trebuiască să fie îndepărtat chirurgical. În cele mai grave cazuri, se poate dezvolta gangrena (moartea țesutului corporal). Acest lucru poate necesita amputarea (îndepărtarea chirurgicală) unei părți a mâinii.

Când trebuie să apelezi la medic?

Anevrismul, o URGENȚĂ medicală neglijată. Cum știi dacă-l ai. Atenție dacă te-ai CERTAT, ai zburat cu avionul sau te doare capul. Ciurea: POC, a pocnit un vas în cap

Simptomele care indică faptul că ar putea fi necesară o vizită la medic includ:

- Durere la nivelul mâinilor și al degetelor care apare de mai multe ori pe zi, timp de mai multe zile.

- Modificări ale culorii pielii. Degetele pot părea albe, albastre sau violacee.

- Îngroșarea sau înăsprirea pielii.

- Senzații de furnicături, palpitații, amorțeală sau arsuri atunci când se reia fluxul sanguin. Pielea poate apărea roșie.

- Modificări ale aspectului unghiilor.

- Crăpături sau răni pe vârfurile degetelor care sunt greu de călcat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel