Medic, apel ferm pentru interzicerea petardelor: Opriți petardații! Am obosit să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor

Dan Grigorescu - Foto: Freepick @infinitumprodux
"Oare câți dintre noi știu că mâna este, după creier, cel mai important atribut de specie al omului?" Medicul, mesaj ferm pentru români și autorități.

Sute de oameni se accidentează în fiecare an de Revelion din cauza petardelor. În fiecare an, sute de bărbați ajung să nu-și mai folosească mâna din cauza petardelor. 

Dan Grigorescu, medicul chirurg plastician care militează de 7 ani pentru interzicerea petardelor spune că în fiecare an trebuie să "repare" zeci de bărbați răniți de petarde și subliniază că mâna are un rol esențial pentru o bună calitate a vieții.

Dan Grigorescu este șeful secției de chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov și an de an face apel la oameni și la autorirăți să interzică petardele.

Acum 6 ani, când a pornit campania pentru interzicerea petardelor, medicul a găsit și un cuvând care să-i descrie pe cei care își pun viața în pericol și i-a numit "petardați". An de an, medicul a publicat imagini cu pacienții și dezastrul produs de petarde, însă până acum nu s-a schimbat nimic. Pacienții care au trecut printr-un asemenea accident nu pot fi recuperați 100%, iar accidentele se repetă la fiecare Revelion, cu multe zile înainte și după.

"Obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou", a subliniat medicul.

VEZI ȘI: Martina Navratilova, diagnosticată cu cancer de gât și sân. Atenție la infecția cu HPV: Va durea o vreme, dar voi lupta!

"Oare câți dintre noi știu că mâna este, după creier, cel mai important atribut de specie al omului?"

 

"7 ani de când, cu puţin timp înainte de fiecare Revelion propovăduiesc în pustiu că petardele ar trebui să dispară de pe piaţa mai mult sau mai puţin neagră a momentului.

Experiența mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider petardatul, un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai răspândită în spațiul carpato-ponto-danubian.

Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie față de cei care, bătându-și joc (din inconștiență sau ignoranță) de integritatea lor somatică, ar putea fi considerați mai degrabă retardați decât ghinioniști.

Oare câți dintre noi știu că mâna este, după creier, cel mai important atribut de specie al omului?

Și că mâna este unul din principalii determinanți ai calității vieții fiecărui individ?

Așa încât, permițându-mi să consider că o mână mutilată înseamnă o viață mutilată, îmi asum orice risc pentru a întreba din nou autoritățile statului: Chiar nu se poate face nimic hotărât în acest sens? Chiar nu se poate să nu îngrădim la maxim accesul la astfel de pocnitori?

Întreb pentru că eu chiar cred în nevoia absolută de a se decide cât mai curând în acest sens, respectiv la restrângerea dreptului la a da foc fitilurilor în favoarea asigurării dreptului la sănătate pe termen lung!", spune medicul Dan Grigorescu.

"Opriți petardații! La mulți ani, cu mâini (și fețe) întregi, România!"

VEZI ȘI: Dieta Perricone, dieta minune anti-îmbătrânire ce reduce inflamațiile din corp. Durează 3 sau 28 de zile. E numită dieta celebrităților

În decembrie 2020, medicul Dan Grigorescu publica pe pagina sa de Facebook o fotografie cu unul dintre pacienții pe care-i "repara". Imaginile erau înfiorătoare, așa că Facebook a decis să le cenzureze.

"Vor spune unii că imaginile alăturate nu-și găsesc locul în spațiul virtual, fiind extrem de șocante. Să spună. Să și raporteze postarea. Să facă și mai mult de-atât. Pentru că nu îmi vor afecta cu nimic hotărârea de a face tot ce îmi stă în putință pentru ca noi, cei din echipa de chirurgi plasticieni ai spitalului, să nu mai fim nevoiți să-i cosmetizăm pe mutilații de dinainte și de după Revelion", declara medicul Dan Grigorescu în urmă cu doi ani.

"Îmi doresc ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesioniști să le manevreze.

Iar noi, medicii, să nu mai fim nevoiți să încercăm imposibilul când știm de la bun-început că încercăm degeaba! Opriți petardații! La mulți ani, cu mâini (și fețe) întregi, România!", a conchis medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel