Curățenia și treburile casnice îmbunătățesc sănătatea fizică și mintea vârstnicilor

Curățenie  FOTO: pexels.com
Cercetătorii din Singapore au demonstrat că treburile casnice, implicit curățenia, pot fi cheia pentru a-ți menține creierul ascuțit pe măsură ce îmbătrânești, cel puțin în cazul vârstnicilor.

Cercetătorii din Singapore susțin că, la adulții în vârstă, curățarea casei era legată de o memorie și o durată mai bună de atenție și de picioare mai puternice, ceea ce ajută la prevenirea căderilor.

„Mesajele de promovare a sănătății privind menținerea activă nu ar trebui să se refere doar la activități fizice recreative sau non-ocupaționale. (...) Treburile casnice sunt o activitate cu scop desfășurat de mulți adulți în vârstă”, a spus coautorul studiului, Shiou-Liang Wee, profesor asociat de Sănătate și Științe sociale la Institutul de Tehnologie din Singapore.

Cercetătorii au observat că studiul lor nu dovedește că munca casnică provoacă o gândire mai ascuțită sau un echilibru mai bun, ci doar că pare să existe o legătură. La studiuau participat aproape 500 de singaporeni sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 21 și 90 de ani.

Anchetatorii au folosit mersul pe jos și capacitatea de a se ridica de pe scaun ca un indiciu al capacității fizice și teste de memorie scurtă și întârziată, limbaj, durata de atenție și capacitatea vizuală spațială de a evalua capacitatea mentală. Au mai fost întrebați despre treburile casnice pe care le-au făcut și despre alte tipuri de activitate fizică. Treburile casnice ușoare au inclus spălatul vaselor, ștergerea prafului, pregătirea patului, întinderea spălăturii, călcatul, aranjarea și gătitul. Iar cele grele: curățarea ferestrelor, schimbarea patului, aspirarea, curățarea și treburile care implică tăierea, vopsirea și repararea.

După ce au luat în considerare alte tipuri de activitate fizică obișnuită, cercetătorii au descoperit că treburile casnice erau legate de abilități mentale mai ascuțite și o capacitate fizică mai bună - dar numai în rândul participanților mai în vârstă. Scorurile la testele de abilitate mentală au fost cu până la 8% mai mari în rândul celor care au făcut multe treburi casnice, în comparație cu cei care au făcut puține, a descoperit echipa lui Lee. Lucrările casnice au fost, de asemenea, legate de scoruri mai mari de atenție.

Dr. Maria Torroella Carney, șeful de medicină geriatrică și paliativă la Northwell Health din New Hyde Park, N.Y., a remarcat că exercițiile fizice sunt benefice pentru creier, iar treburile casnice sunt exerciții care implică și activitate mentală:

„Mișcarea este extrem de importantă pentru îmbătrânire atât pentru funcția fizică, cât și pentru cea cognitivă. (...) Știm acest lucru din studiile anterioare, dar nu apreciem neapărat cât de mult treburile casnice sunt o activitate fizică care necesită planificarea logistică pentru a fi implementată. Exercițiile și planificarea sunt incredibil de importante atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea cognitivă. (...)„Trecurile casnice sunt fizice, dar necesită și procese de gândire detaliate pentru a fi finalizate”, arată medicinenet.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel