Cum tratezi răceala și tusea fără medicamente. Ingredientul care te salvează: Siropurile, rareori eficiente

Cum tratezi răceala și tusea fără medicamente - Foto: Freepick @senivpetro
Cum tratezi răceala fără medicamente și cum calmezi tusea fără medicamente.

A început sezonul de gripă în România, iar specialiști ne recomandă să ne vaccinăm antigripal, pentru că sistemul imunitar este mai puțin echilibrat și suntem mai vulnerabili în fața virusurilor gripale și a virozelor.

Depresia postpartum la bărbați. De ce devin RECI după nașterea copilului și unde greșesc femeile. Leca: Nu știu cum să fugă mai repede! Va spune că este mult prea obosit

Vaccinul antigripal a ajuns în cabinetele medicilor de familie încă de la finalul lunii septembrie, așa că cei interesați se pot vaccina.

"Avem vaccin și a început vaccinarea antigripală. Nu aș putea să spun că există un interes mai mare de vaccinare față de anii trecuți, pentru că oamenii nu prea sunt obișnuiți să-l primească atât de devreme.

Este pentru prima oară când l-am primit la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce nu este în principiu ceva rău, este foarte bine.

Evaluările OMS spun că sezonul acesta gripal va fi cu siguranță mai serios decât în ultimii doi ani care au fost total atipici și există indicii destul de clare că va avea o amplitudine mai mare comparativ cu un sezon obișnuit", a declarat medicul de familie Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale pentru Medicină de Familie, potrivit Antena 3.

Vaccinul gripal, de ce e important și de ce NU ar trebui să te mai sperie reacțiile adverse. Cum te face BOALA să nu mai crezi în conspirații. Adevărul despre ceapă, usturoi și țuică

Cum să tratezi virozele fără medicamente

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția cu privire la siropurile pentru copii pe care părinții le folosesc atunci când îi aud pe cei mici tușind.

"Siropurile de tuse sunt, de fapt, rareori eficiente și deseori nerecomandabile. Ele sunt prescrise fie pentru că părintele solicită imperios un remediu, fie pentru că medicul are incertitudini privind evoluția bolii la acel copil și prescrie ceva, acoperitor...

Copilul mic, de creșă sau grădiniță, rareori poate să își sufle eficient nasul și nu poate să expectoreze. Deci trebuie să tușească, atunci când este răcit, pentru a îndepărta secrețiile din căile respiratorii.

Anormal este doar atunci când tusea durează mai mult de o lună. Sau când tușește și respiră greu copilul... În aceste scenarii trebuie făcute: un consult real și, poate, analize...", a scris Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul virtual pentru copii.

Mai mult, medicul Mihai Craiu a mai explicat și cum pot părinții să calmeze tusea unui copil.

"Studiile dovedesc că este eficace mierea de albine. Mai eficace decât medicamentele antitusive convenționale de uz pediatric. Sau decât placebo.

Mesajul de luat acasă: un copil care se joacă, care se odihnește mulțumitor și care mănâncă acceptabil NU are nevoie de multe doctorii, ci de un ceai cald cu miere. Sau miere dată cu lingurița.

Evident că această regulă nu se aplică la sugar sau la copiii ce au comorbidități! Orice scenariu de răceală "banală" trece și de la sine.

După un timp rezonabil... Febra durează câteva zile (3-4 în general), iar tusea câteva săptămâni. Multă răbdare și... miere. Va fi o toamnă lungă", a conchis medicul.

Trebuie să știi asta: 12 remedii și plante care tratează tusea. Fructul care elimină mucozitățile și usturimea: O felie de 3 ori pe zi

Pastilele de supt, pline de E-uri. Lista pastilelor toxice pentru sănătate: Dau amorțeală la nivelul gurii sau disconfort gastro-intestinal

InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. În cele ce urmează se vor aborda aspecte precum: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect, potrivit unui comunicat de presă.

Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse ”radiografiei” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură.

Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt ”analizate” conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.

- 38% din produse au 1 aditiv alimentar;

- 25% din produse au 3 aditivi alimentari;

- 12% din produse au 5 aditivi alimentari;

- 9% din produse au 2 aditivi alimentari;

- 9% din produse au 2 aditivi alimentari;

- 3% din produse au 6 aditivi alimentari.

Ce ne arată datele?! Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953,E570, E334, E104 sau E954.

E953 a fost identificat în 9 produse;

E334 a fost identificat în 9 produse;

E570 a fost identificat în 9 produse;

E330 a fost identificat în 5 produse;

E954 a fost identificat în 5 produse;

E104 a fost identificat în 5 produse;

E132 a fost identificat în 4 produse;

E420 a fost identificat în 4 produse;

E965 a fost identificat în 3 produse;

E124 a fost identificat în 3 produse;

E553b a fost identificat în 3 produse;

E100 a fost identificat în 2 produse;

E211 a fost identificat în 2 produse;

E163 a fost identificat în 2 produse;

E525 a fost identificat în 2 produse;

E950 a fost identificat în 2 produse;

E110 a fost identificat în 2 produse;

E951 a fost identificat în 2 produse;

E122 a fost identificat în 2 produse;

E955 a fost identificat într-un produs;

E320 a fost identificat într-un produs;

E133 a fost identificat într-un produs;

E967 a fost identificat într-un produs.

Aditivii alimentari găsiți în pastilele de supt

E953 – Aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de cofetărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc.

E334 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, regăsit în mod natural în fructe şi cu predilecţie în mustul de struguri. Forma utilizată în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică şi textilă (la vopsirea ţesăturilor) este cea cristalizată, cunoscută sub denumirea de “sare de lămâie”, obţinută pe cale chimică.

E570 – Aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant, plasticizant pentru guma de mestecat şi compus de aromă, utilizat şi în produse de patiserie, conferind aromă de unt. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi, sau constituent al altor aditivi. Acidul stearic este o componentă normală a oricărei grăsimi. Pentru uz industrial se obţine din grăsimi animale sau vegetale.

Pentru o imagine de ansamblu asupra tuturor aditivilor alimentari identificați, poate fi consultat Dicționarul de termeni și aditivi.

Atenție! Pe lângă E-urile din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila E-uri și din alte produse precum:

- Mezeluri (șuncă, parizer)

- Pate;

- Plicuri de răceala;

Cât zahăr se află în pastilele de supt

Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr! În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea. Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g.

În urma efectuării studiului, s-a remarcat faptul că pastilele de supt pot conține îndulcitori de diferite tipuri. Această informație trebuie luată în considerare cu precădere de pacienții ce suferă de diabet.

Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate.

Pastilele de supt și aromele

Pastilele de supt pot conține următoarele arome:

- Miere;

- Lămâie;

- Căpșuni;

- Prune;

- Mentă;

- Mentol;

- Eucalipt;

- Portocale;

- Soc;

- Fructe de Pădure;

- Cafea;

- Rom;

- Vanilie;

- Scorțișoară.

Pastilele de supt, substanțe active

- Amilmetacrezol;

- Diclorbenzilic;

- Levomentol;

- Clorhidrat de benzidamină;

- Clorură de cetilpiridiniu;

- Ambazonă monohidrat.

Vezi AICI lista pastilelor de supt analizate, care conțin toate aceste probleme

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel