Cum tratezi arsurile solare. Dr. Manuela Răvescu: Vă rog. Nu folosiți!

arsurile solare - FOTO: Freepik
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii cauzate de expunerea excesivă la radiația ultravioletă (UV) provenită de la soare. Acestea pot fi periculoase. Dar cum le tratăm corespunzător.

Aceste arsuri sunt adesea rezultatul expunerii prelungite la soare fără protecție adecvată, cum ar fi cremele cu factor de protecție solară (SPF) sau hainele care acoperă pielea.

Simptomele arsurilor solare includ roșeață a pielii, sensibilitate la atingere, senzație de arsură sau mâncărime, umflături, bășici (în cazurile mai severe), și în unele cazuri, febră, greață sau dureri de cap. Este important să se trateze arsurile solare în mod corespunzător pentru a reduce durerea și pentru a preveni complicațiile.

Cum tratăm arsurile solare

Dr. Manuela Răvescu, medic dermatolog, a explicat cum trebuie să tratăm arsurile solare.

"Ne retragem imediat în cameră la răcoare, facem un dus cu apă călduță spre rece și ne hidratăm din belșug cu lichide reci, scopul fiind acela de a scădea temperatura interioară a corpului și a evita supraîncălzirea.

Pentru răcirea locală a locului ars vom folosi comprese reci, nu gheață, apoi aplicăm loțiunile sau gelurile special create pentru a fi folosite după plajă și care conțin substanțe antiinflamatorii, calmante și de scădere a vasodilatației locale.

Dacă acestea nu sunt suficiente, putem folosi pe timp limitat, 3-4 zile o cremă cu hidrocortizon. Dacă apare o stare generală de rău, putem folosi tot pe o perioadă limitată antitermice și antiinflamatorii nonsteroidiene", a explicat dr. Manuela Răvescu, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Detaliul la care să fii atent când bei apă. Conf. dr. Carmen Dorobăț: Își schimbă calitățile

Arsurile solare - FOTO: Freepik

Remediile naturiste, nerecomandate

Există unele remedii naturiste pentru arsuri solare care nu sunt recomandate din punct de vedere medical sau care ar putea agrava situația în loc să o amelioreze.

"Vă rog eu, nu folosiți remedii naturiste sau ingrediente din frigider. Pielea arsă este o piele mult sensibilizată cu rata de permeabilitate mult crescută și folosirea ingredientelor din frigider poate duce la reacții adverse și alergice grave, chiar la alergii cu răsunet general", a mai explicat dr. Manuela Răvescu.

Prevenția arsurilor solare este crucială și include utilizarea regulată a cremelor cu SPF adecvat, purtarea de îmbrăcăminte de protecție (în special în orele de vârf ale soarelui), și evitarea expunerii prelungite directe la soare.

Vezi și: Galleri, testul care detectează cancerul în stadiile incipiente. Identifică 80% din cancerele pentru care nu există screening

Arsurile solare, riscuri

Arsurile solare, cauzate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV) ale soarelui, pot avea multiple riscuri și efecte adverse asupra sănătății. Iată principalele riscuri asociate cu arsurile solare:

Cancer de piele: Arsurile solare repetate cresc riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer de piele, inclusiv melanomul, carcinomul bazocelular și carcinomul spinocelular.

Îmbătrânirea prematură a pielii: Expunerea la soare poate duce la fotoîmbătrânire, care se manifestă prin riduri, pierderea elasticității pielii și apariția petelor pigmentare.

Probleme oculare: Expunerea la radiații UV poate provoca afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară, care pot afecta vederea.

Supresia sistemului imunitar: Radiațiile UV pot suprima funcția imunitară a pielii, făcând organismul mai susceptibil la infecții și alte boli.

Durere și disconfort: Arsurile solare pot cauza dureri, roșeață, umflături și vezicule pe piele, ducând la disconfort considerabil.

Deshidratare și insolație: Expunerea prelungită la soare poate duce la deshidratare și insolație, ambele fiind afecțiuni grave care necesită atenție medicală.

Daune ADN: Radiațiile UV pot provoca leziuni la nivelul ADN-ului celular, ceea ce poate duce la mutații și, în cele din urmă, la dezvoltarea cancerului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Descoperire cheie în lupta cu obezitatea. Transformarea grăsimii albe în grăsime maro
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel