Această metodă simplă ne ajută să...
Tumorile sunt mase anormale de țesut care se formează atunci când celulele încep să se reproducă într-un ritm crescut. În ficat se pot dezvolta atât tumori necanceroase (benigne), cât și tumori canceroase (maligne).
Cancerul hepatic este un cancer care începe în celulele ficatului. Ficatul este un organ de mărimea unei mingi de fotbal care se află în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub diafragmă și deasupra stomacului.
În ficat se pot forma mai multe tipuri de cancer. Cel mai frecvent tip de cancer hepatic este carcinomul hepatocelular, care începe în principalul tip de celulă hepatică (hepatocit). Alte tipuri de cancer hepatic, cum ar fi colangiocarcinomul intrahepatic și hepatoblastomul, sunt mult mai puțin frecvente.
Cancerul care se răspândește în ficat este mai frecvent decât cel care începe în celulele hepatice.
Cancerul care începe într-o altă zonă a corpului, cum ar fi colonul, plămânul sau sânul, și apoi se răspândește în ficat se numește cancer metastatic și nu cancer hepatic. Acest tip de cancer este denumit după organul în care a început - cum ar fi cancerul de colon metastatic pentru a descrie cancerul care începe în colon și se răspândește în ficat.
Tumorile necanceroase (benigne) sunt destul de frecvente și, de obicei, nu produc simptome. Adesea, ele nu sunt diagnosticate decât după efectuarea unei ecografii, a unei tomografii computerizate sau a unei tomografii prin rezonanță magnetică. Există mai multe tipuri de tumori hepatice benigne, inclusiv următoarele:
- Adenomul hepatocelular
Această tumoare benignă este legată de utilizarea anumitor medicamente. Cele mai multe dintre aceste tumori rămân nedetectate. Uneori, un adenom se va rupe și va sângera în cavitatea abdominală, necesitând o intervenție chirurgicală. Adenoamele devin rareori cancer.
- Hemangiomul
Acest tip de tumoare benignă este o masă de vase de sânge anormale. De obicei, nu este nevoie de tratament. Uneori, sugarii cu hemangioame hepatice mari necesită intervenție chirurgicală pentru a preveni coagularea și insuficiența cardiacă, potrivit Hopkins Medicine.
Tumorile canceroase (maligne) din ficat fie au apărut în ficat (cancer hepatic primar), fie s-au răspândit de la focare canceroase din alte părți ale corpului (cancer hepatic metastatic). Majoritatea tumorilor canceroase din ficat sunt metastatice.
Ce este hepatomul (cancer primar al ficatului)?
Denumit și carcinom hepatocelular, aceasta este cea mai frecventă formă de cancer primar al ficatului.
Infecția cronică cu hepatita B și C crește riscul de a dezvolta acest tip de cancer. Alte cauze includ anumite substanțe chimice, alcoolismul și ciroza hepatică cronică.
"Bună parte din tumorile hepatice sunt hepatocarcinoame. Marea majoritate a hepato-carcinoamelor apar pe un ficat cirotic, ori prezența unei ciroze și a unei formațiuni nodulare pe un ficat cirotic trebuie să ducă la suspiciunea de hepatocarcinom, dar asta este deja destul de târziu.
Si atunci trebuie depistate și tratate hepatitele virale la timp", a declarat Bogdan Marțian, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical, care a completat că "în hepatita B există vaccin și în hepatita C există tratament eficient, 98%".
"Numai că trebuie depistată și trebuie să răspundă pacientul la tratament, pentru că nu toți pacienții răspund la tratament pentru hepatita C.
Și apar și alte forme de hepatită care sunt încă investigate", a mai spus medicul.
Majoritatea oamenilor nu prezintă semne și simptome în stadiile incipiente ale cancerului primar de ficat. Atunci când apar semne și simptome, acestea pot include:
- Scăderea în greutate fără a încerca
- Pierderea poftei de mâncare
- Dureri abdominale superioare
- Greață și vărsături
- Slăbiciune generală și oboseală
- Umflături abdominale
- Decolorarea galbenă a pielii și a albului ochilor (icter)
- Scaune albe, calcaroase
Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice suferă modificări (mutații) în ADN-ul lor. ADN-ul unei celule este materialul care oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din organism. Mutațiile ADN-ului provoacă modificări ale acestor instrucțiuni. Unul dintre rezultate este că celulele pot începe să crească necontrolat și, în cele din urmă, să formeze o tumoare, o masă de celule canceroase.
"Alcoolul se pare că este legat strâns de prezența unei hepatite la un moment dat", a completat medicul Bogdan Marțian.
Uneori, cauza cancerului hepatic este cunoscută, cum ar fi în cazul infecțiilor cu hepatită cronică. Dar, uneori, cancerul de ficat apare la persoane fără boli de bază și nu este clar ce îl provoacă.
Factorii care cresc riscul de cancer hepatic primar includ:
- Infecția cronică cu VHB sau VHC. Infecția cronică cu virusul hepatitei B (VHB) sau cu virusul hepatitei C (VHC) crește riscul de cancer hepatic.
- Ciroza. Această afecțiune progresivă și ireversibilă determină formarea de țesut cicatricial în ficat și vă crește șansele de a dezvolta cancer hepatic.
- Anumite boli hepatice moștenite. Bolile hepatice care pot crește riscul de cancer hepatic includ hemocromatoza și boala Wilson.
- Diabetul. Persoanele cu această tulburare a glicemiei au un risc mai mare de cancer la ficat decât cele care nu au diabet.
- Boala ficatului gras non-alcoolic. O acumulare de grăsime în ficat crește riscul de cancer hepatic.
- Expunerea la aflatoxine. Aflatoxinele sunt otrăvuri produse de mucegaiurile care cresc pe culturile care sunt depozitate prost. Culturile, cum ar fi cerealele și nucile, pot fi contaminate cu aflatoxine, care pot ajunge în alimentele făcute din aceste produse.
- Consumul excesiv de alcool. Consumul zilnic de alcool mai mult decât o cantitate moderată de alcool, timp de mai mulți ani, poate duce la leziuni hepatice ireversibile și poate crește riscul de cancer la ficat.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...