Cum știi dacă ai anevrism cerebral. Semnul dat de durerea de CAP sau cefalee. La ce vârstă trebuie să-ți faci primul TEST: Hemoragie! Pacientul moare înainte să ajungă la spital

Cum știi dacă ai anevrism cerebral - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Care este cauza anevrismelor și ce se întâmplă cu vasele de sânge. Care e vârsta la care trebuie să verifici dacă ai anevrism.

Un anevrism cerebral este o umflătură sau un balon într-un vas de sânge din creier. Un anevrism cerebral poate avea scurgeri sau se poate rupe, provocând sângerări în creier (accident vascular cerebral hemoragic). Cel mai adesea, o ruptură de anevrism cerebral apare în spațiul dintre creier și țesuturile subțiri care acoperă creierul. Acest tip de accident vascular cerebral hemoragic se numește hemoragie subarahnoidă.

O ruptură de anevrism devine rapid o amenințare pentru viață și necesită un tratament medical prompt.

Cu toate acestea, majoritatea anevrismelor cerebrale nu se rup, nu creează probleme de sănătate și nu provoacă simptome. Astfel de anevrisme sunt adesea detectate în timpul testelor pentru alte afecțiuni.

Tratamentul pentru un anevrism cerebral care nu s-a rupt poate fi adecvat în unele cazuri și poate preveni o ruptură în viitor. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru a vă asigura că înțelegeți cele mai bune opțiuni pentru nevoile dumneavoastră specifice.

Anevrismele cerebrale se dezvoltă ca urmare a subțierii pereților arterelor. Anevrismele se formează adesea la bifurcații sau ramificații ale arterelor, deoarece acele zone ale vaselor sunt mai slabe.

Deși anevrismele pot apărea oriunde în creier, ele sunt cel mai des întâlnite în arterele de la baza creierului.

Care e cauza anevrismului

"Primesc întrebarea aceasta de multe ori când vin pacienți la consultații. La un moment dat, unii dintre ei întreabă de unde am acest anevrism? Cum am dezvoltat acest anevrism?

Anevrismul este o dilatare anormală a peretelui vasului de sânge. Unele dintre aceste anevrisme sunt congenitale, unii pur și simplu le dobândesc și se pomenesc că au această pungă anevrismală.

Sunt unele care sunt descoperite la necropsie, adică a trăit toată viața cu el și nu a știut.

Poate mai important decât asta ar fi bine să menționez, legat de simptomatologie, că unul dintre simptome este cefaleea. Îmi amintesc că în urmă cu câțiva ani, când am pomenit acest simptom, foarte mulți pacienți care aveau durerei de cap erau alarmați de faptul că ar putea să aibă anevrism.

Principala ideea este că nu oricine are cefalee, chiar și rebelă, înseamnă că are un anevrism în cap.

Pe de altă parte, e bine ca lumea să se controleze și să aibă din când în când posibilitatea să facă un RMN, pentru ci care au această simptomatologie", a declarat dr  Bogdan Popa, medic specialist radiologie intervențională la Spitalul Clinic SANADOR și Președintele Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, în exclusivitate pentru DC Medical. 

1. -imagine fara descriere- (anevrism-bogdan-popa_56827000.png)

Ruptură de anevrism - simptome


O durere de cap bruscă și severă este principalul simptom al unui anevrism rupt. Această durere de cap este adesea descrisă ca fiind "cea mai gravă durere de cap" experimentată vreodată.

În plus față de o durere de cap severă, semnele și simptomele comune ale unui anevrism rupt includ:

- Greață și vărsături

- Gât înțepenit

- Vedere încețoșată sau dublă

- Sensibilitate la lumină

- Crize convulsive

- O pleoapă căzută

- Pierderea cunoștinței

- Confuzie

Solicitați imediat asistență medicală dacă dezvoltați o durere de cap bruscă, extrem de severă.

"Prof. Mihai Anton de la Spitalul Colțea, mult înainte să fie RMN în țară spunea că orice durere care nu trece în 5 zile neapărat trebuie să mergi la spital la investigații", a completat jurnalistul Val Vâlcu.

"În Franța am început să o aplicăm. Unde știm că e o familie în care unul dintre membrii a avut un anerism cerebral, îi căutăm pe toți obligatoriu, merg la RMN. Deci cine are în familie o rudă decedată prin ruptură de anevrism sau hemoragie  intracraniană, e evident că ar fi ideal să-și facă un angio-RMN sau angio-CT", a continuat medicul Cristian Mihalea, medic în cadrul Serviciului de Neuroradiologie intervențională CHU Beaujon Paris (unul din centrele cu cea mai bogată experiență în acest domeniu din Europa), medic colaborator SANADOR.

La ce vârstă ar trebui să te alarmezi în ceea ce privește un anevrism cerebral

 

"Cu cât ești mai tânăr și ești hipertensiv sau fumător înrăit, la 40 de ani sau 45 de ani îți poți pune problema să-ți faci un screening preventiv pentru asta", a mai spus Cristian Mihalea, pentru DC Medical.

Deci, în cazul unui anevrism, vasul de sânge nu doar că se înfundă, ci se poate și rupe. 

Anevrismul cerebral este o afectiune grava manifestata prin formarea unei dilatatii arteriale de natura patologica, care este predispusa la ruptura. Consecinta rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiana - complicatie care poate cauza decesul pacientului inainte ca acesta sa ajunga la spital.

"Două patologii diferite: stroke ischemic și anevrism.

Anevrismul e mult mai periculos, pentru că este fatal în 50 - 60% din cazuri. Nu există ruptură mică și ruptură mare. Există stroke mic, trece, dar la anevrism nu, anevrismul se rupe și e fatal.

Anevrisum e mult mai brutal și zgomotos", a mai spus Cristian Mihalea.

2. -imagine fara descriere- (anevrim-cristian-mihalea_85506500.png)

Viața unei paciente în vârstă de 55 de ani, diagnosticată cu un anevrism cerebral, a fost salvată printr-o intervenție operatorie realizată în premieră pentru spitalul SANADOR - cel mai mare spital multidisciplinar privat din România.

Pacienta suferea de anevrism de artera carotidă internă localizat intracerebral, un tip de anevrism destul de rar întâlnit, care reprezintă aproximativ 4% din incidența anevrismelor cerebrale.

Vezi mai multe în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel