Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Dorința de a consuma ceva dulce este firească, aceasta având o puternică legătură cu starea de bine, însă există situații în care poate duce la dependența de dulciuri, lucru care vine ”la pachet” atât cu surplus de kilograme, dar și cu agitație, mai ales în cazul celor mici.
Dr. Ruxandra Pleșa, medic specialist diabet zaharat, boli nutriție și metabolism, a explicat cum ne putem feri de dependența de dulce, care este mecanismul ce ne trimite spre ciocolată atunci când suntem stresați, dar și de ce este importantă ordinea alimentelor la masă.
”Fiecare creier are o anumită biochimie și poate să prindă câte o anumită dependență. Unii au pentru dulce, realmente, pentru că dulcele duce la secreția neurotransmițătorilor stării de bine. Ești fericit după ce mănânci zahăr, ciocolata creează dependență. Dar nu la toată lumea. Alții au dependență pentru jocuri de noroc, pentru alcool, pentru fumat.
Zahărul dă dependență, este clar. Însă, în anumite situații, și noi ceilalți, care nu mâncăm zahăr, putem să devorăm bunătățile pentru că nu dormim suficient, pentru că suntem foarte stresați, pentru că avem un dead-line (n.r. termen limită) și somnul nu este de calitate și mai facem și mult sport care ne consumă energia și atunci tot corpul, dar mai ales creierul vrea să se simtă bine și îți comandă, fără ca tu să te poți opune, să mănânci o ciocolată”, a explicat dr. Ruxandra Pleșa, medic specialist diabet zaharat, boli nutriție și metabolism la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
În încercarea de a consuma alimente potrivite care să ne reducă din stres, nutriționistul a exemplificat care sunt alimentele ce trebuie evitate, pentru a nu ne stresa și mai tare.
”Dacă suntem stresați și obosiți și nu dormim ne scad anumiți hormoni, cei care ne dau sațietate și cresc cei care ne invită să mâncăm. Grelina și leptina sunt doi hormoni care fac acest joc, foame-sațietate, și dacă nu dormim sare în aer echilibrul lor.
Uneori, dacă sunt mese târzii, nocturne, se poate avea și somnul tulburat. Mai cresc și alți hormoni, pe fond de stres. Hormonul stresului, cortizolul, insulina.
Pufuleți. FOTO: DCMedical
Cortizolul este cel care comandă stocare și fabricare de grăsime, la fel și insulina. Grăsimea aceea din păcate este cea abdominală, care se creează în astfel de condiții de stres și care greu se dă jos și ține foarte mult de stilul de viață și de activitatea fizică”, a mai spus nutriționistul.
Un desert des consumat, mai ales de către copii, sunt celebri pufuleți, însă aceștia sunt foarte dăunători sănătății, fiind o formă de cereală intens procesată, care își schimbă și structura proteică și atunci devine inflamatoare.
”Creierul nostru, corpul nostru, genomul nostru nu recunoaște această structură și o consideră un invadator, luptă împotriva acestei structuri modificate. Pufuleții duc la creșteri de glicemie foarte mari. Când îți crește brusc glicemia, iar asta se vede cu un senzor de glicemie sau cu un aparat de glicemie, după masă, există șansa ca ea să scadă foarte bruscă și să ai acel prost control glicemic care te predispune la poftă de dulce cronică. Astfel, cu cât consumi mai mult dulce, cu atât creierul tău adictiv, mă refer la cei dependenți, se opun mai greu poftelor. Rezistența scade în timp, cu cât mănânci mai multe dulciuri”, a explicat dr. Pleșa.
Nici ciocolata nu a scăpat de a fi pusă ”la colț”, însă aici dacă se menține un consum moderat, dar și introducerea într-un anumit moment al mesei poate să ne ajute.
”Trebuie să mai mâncăm din când în când, poate nu toată ciocolata, ci trei pătrățele. Aceasta este porția corectă de ciocolată, dar în anumite condiții. Ca să nu ne facă rău și să nu avem acel prost control glicemic, care ne duce la îngrășare, inflamație, riduri, boli metabolice, noi asociem dulcele concentrat cu o masă în care avem proteine, avem și carbohidrați lenți, și fibre”, a mai spus medicul, adăugând că în acest fel ”răutatea dulcelui este atenuată și ne ajută. Și la slăbit, și să scăpăm de adicția de dulce”.
Vezi și: Durerile articulare, la ce să fii atent. Semnele care ar trebui să te trimită la medic
Potrivit nutriționistului, ”studiile de ultimă oră spun că dacă veți consuma într-o anumită ordine alimentele, creșterile de glicemie de după masă se atenuează cu 73%. Și ar trebui să mănânci întâi legumele la o masă, deci să începi cu o salată, iar dacă ai și o pauză de 20 de minute între salată și restul alimentelor, cu atât mai bine.
Intestinul subțire va fi tapetat cu componentele din legume și atunci glucidele se absorb mai puțin și mai lent, apoi mănânci proteinele și la sfârșit mănânci carbohidrații, oricare ar fi ei, lenți sau rapizi. Lenți înseamnă un orez integral, rapizi înseamnă ciocolată. Dacă la sfârșitul unei mese complexe consumi dulcele, este foarte benefic.
Întregul sistem hormonal este mult mai bine echilibrat așa și ajută și la problema de adicție, și la slăbit”, a mai spus nutriționistul.
Totodată, a ținut să sublinieze ”că o porție de 30 de grame de nuci, asociată cu 10 boabe de strugure este o masă complexă și foarte bine echilibrată, pentru că nuca are proteine, are fibre, are grăsimi și cu carbohidrații ai făcut o masă perfect echilibrată”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...