Cum se va face doza 3 de vaccin COVID-19 în România. Andrei Baciu: „N-o să fim nepregătiți”

Vaccinurile COVID. Foto: Pixabay
Autoritățile din România așteaptă decizia OMS și ale altor foruri din domeniul sănătății în legătură cu o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin COVID-19, dar deocamdătă sunt încă prea puține date din practica internațională care să demonstreze o astfel de necesitate, a explicat luni seară, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

„Noi discutăm. În momentul de față, nu există date din practica din lumea reală, cum se spune, care să genereze astfel de decizie la nivel internațional. Noi ne aliniem întotdeauna cu deciziile luate de OMS și de celelalte foruri internaționale”, a subliniat Andrei Baciu.

Dacă va fi nevoie de o a treia doză, secretarul de stat care este și vicepreședinte al CNCAV spune că vor trebui semnate contracte la nivel european. Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Pfizer BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze, deci accesul la vaccin nu va mai fi o problemă.

Vaccinul ar putea fi adaptat pentru tulpina Beta

Pe de altă parte, în prezent se ia în considerare și se cercetează adaptarea vaccinului la tulpina Beta, a arătat Andrei Baciu, la Digi24.

Spre deosebire de tulpina Delta, tulpina Beta este este mai puțin contagioasă, însă are o capacitate mai mare de a „păcăli” sistemul imun, cu alte cuvinte, vaccinul este mai puțin eficient asupra tulpinii Beta (depistată inițial în Africa de Sud - n.r.) decât asupra tulpinii Delta (depistată în India și care este dominantă acum în Europa - n.r.).

Este posibil să fie creat, la un moment dat, un vaccin adaptat pentru acestor tulpini emergente și în acest caz s-ar putea vorbi despre o a treia doză. 

„Deci, se lucrează la aceste variante din punct de vedere științific, administrativ, comercial. N-o să mai fim nepregătiți, avem o soluție științifică și se fac toate demersurile, astfel încât, dacă va fi nevoie să putem acționa pe loc și să salvăm cât mai multe vieți”, a declarat Andrei Baciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel