Cum se tratează sechelele post-Covid-19. Dr. Postolache: Tratament COMPLEX. Marea majoritate a pacienților se PLÂNG de asta

cum se trateaza sechelele post covid 19. FOTO Pexels @ EVG Kowalievska
EXCLUSIV
Prof. dr. Paraschiva Postolache, a vorbit despre sechelele post-COVID-19, despre long-COVID-19 și despre tratamentul acestora, la ACADEMIA DE SĂNĂTATE, la care participă o întreagă echipă. 

”V-aș ruga să ne vorbiți despre metodele de tratament pe care le aplicați dumneavoastră, în ce constă tratamentul unui astfel de bolnav?”, a deschis subiectul academicianul Irinel Popescu, în cadrul ACADEMIEI DE SĂNĂTATE, unde a fost invitată Prof. Dr. Paraschiva Postolache. 

”Este un tratament complex, care se realizează în echipă. Recuperarea respiratorie nu poate fi efectuată de o singură persoană, este o echipă care trebuie coordonată de un specialist, cum sunt eu cu două specialități - medicina fizică și reabilitare și pneumologie”, a subliniat medicul Paraschiva Postolache. 

Alături de aceasta se mai află colegi specialiști într-una dintre cele două sau în ambele specialități, asistenții medicali, asistenți disociali, fizioterapeuții - foștii kinetoterapeuți, ergoterapeuții, psihoterapeuții.

Stabilirea programului de recuperare se face după întrunirea unei comisii

”Cu toții fac parte din echipă și toți au rolul lor. Fiecare membru al echipei consultă pacientul din punctul său de vedere, după care ne întrunim comisia și stabilim programul propriu-zis de recuperare respiratorie al pacientului respectiv. Pentru fiecare pacient programul este strict individualizat și el este efectuat sub stricta supraveghere a fizioterapeutului. 

Facem evaluări specifice și foarte multe acestor pacienți înainte de a-i include în programul de recuperare respiratorie, de la evaluarea clinică și paraclinică, cu toate analizele de laborator, la pacienții post-Covid spuneam că repetăm tot pachetul pe care l-am făcut și în faza acută, iar explorările funcționale respiratorii, respectiv spirometria, factorul de transfer și mai avem un aparat prin care determinăm și masa grasă, și masa slabă, determinăm apoi capacitatea de efort, prin teste simple, prin care obținem o multitudine de parametri, toți foarte utili, pentru că în funcție de valoarea acestora noi stabilim intensitatea și durata tuturor exercițiilor din programul de recuperare respiratorie”, a explicat Prof. Dr. Paraschiva Postoleanu. 

Ce alte elemente sunt luate în calcul 

De asemenea, există scale și chestionare specifice, prin care este evaluată simptomatologia acestor pacienți - dispneea, durerea toracică, fatigabilitatea, precum și evaluarea radiologică. 

”Toate acestea sunt folosite pentru a stabili corect intensitatea și durata programului de recuperare respiratorie. Testarea musculaturii respiratorii se face cu aparate specifice, se măsoară presiunea inspiratorie și expiratorie maximă la nivelul cavității bucale, cu aparate electronice, care sunt markeri indirecți ai capacității de efort ai musculaturii respiratorii și care explică această oboseală de care se plâng marea majoritate a pacienților cu afecțiuni respiratorii cronice și cei post-Covid”, a mai spus Prof. Dr Paraschiva Postolache. 

Care sunt sechelele post-Covid și cum pot fi prevenite. Dr. Postolache, despre exercițiile de respirație: Corpul iese învingător!

 

Vezi mai multe în video:

Vezi și: De ce a apărut vaccinul COVID atât de REPEDE. Dr. Postolache: Mi-am pus un semn de întrebare. Răspunsul a fost CLAR

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel