Cum se tratează piciorul plat. Dr. Codrin Huszar: E un fel de Cenușăreasa. Folosim o bandă care oprește sângerarea. Nu poți să o lași mai mult de o două ore

Picior plat tratament - Foto: Freepik @qunicastudios76
EXCLUSIV
Care este metoda chirurgicală prin care se tratează piciorul plat.

"În piciorul plat, cel puțin la început, tratamentul este conservator, al piciorului plat și tratamentul chirurgical se impune doar când simptomele și evoluția diformității nu mai pot fi controlate cu metodele conservatoare - branțuri personalizate, pantofi corecți, gimnastică medicală, proceduri de fizioterapie, scădere în greutate sau evitarea activităților fizice care predispun sau care accelerează problema. 

Înainte de discuta despre tratamentul chirurgical, ar trebui să spun că piciorul plat poate avea, în mare, două forme: 

- piciorul plat flexibil se referă la stadiile incipiente în care piciorul se aplatizează atunci când calci, când pășești.

Când piciorul e ținut în aer, în pat, pe scaun, își păstrează forma.

- formele rigide, în care piciorul este plat oricând, chiar și când în repaus.

În fazele în care piciorul este flexibil se fac intervenții prin care să împiedici aplatizarea piciorului când calci pe el și în felul ăsta previi durerea și dificultățile la purtarea încălțămintei uzuale.

Atunci când avem de-a face cu un picior plat, rigid, nu prea mai ai cum să refaci un picior ideal și încerci să faci niște intervenții prin care să reduci durerea sau să diminuezi durerea, să normalizez modul în care pacientul calcă. 

Intervențiile pentru piciorul plat flexibil pot presupune osteotomii, adică secționarea oaselor piciorului și aducerea lor pe poziția corectă.

Pot presupune întărirea sau reconstrucția ligamentelor care țin piciorul pe poziția corectă. Pot presupune transferul unor mușchi care să suplinească funcția mușchilor care sunt afectați.

E vorba de niște mușchi în vecinătate, a căror inserție este mutată din zona lor normală pe zona mușchiului pe care ar trebui să-l suplinească.

În cazul piciorului plat, rigid, tratamentul constă în artrodeze, adică înțepenirea articulațiilor care stau corect într-o formă cât mai aproape de corect și le înțepenești. Le fixezi.

Adică pierzi o parte din mobilitate, inevitabil, dar nu se mai prăbușește piciorul.

Prin mijloace de fixare internă, șuruburi, plăcuțe, cleme", a declarat Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, la DC Medical.

Sunt operații dificile, durează mult intervențiile chirurgicale?

"Chirurgia piciorului e un fel de Cenușăreasă a ortopediei, pentru că toată lumea vrea să se ocupe de proteze, de rupturi de ligamente la genunchi, la lucsații ale umărului, la probleme ale coloanei, iar operațiile din sfera gleznei și a piciorului sunt lăsate un pic mai la coadă.

Sunt niște operații delicate. Este o știință aparte. Sunt operații complicate și e bine să fie făcute de cineva cu expertiză în domeniul ăsta. 

Pentru pacient, durata lor, de cele mai multe ori operăm folosind o bandă hemostatică, o bandă care oprește sângerarea și pe care nu poți să o ții pe poziție mai mult de o oră și jumătate, două, maximum, să spunem. 

Deci operația trebuie să se încadreze în timpul ăsta. 

Se face sub anestezie, generală sau rahianestezie.

Legat de pacient, bineînțeles că pe perioada operației pacientul nu simte nimic. Dificultatea operației pentru pacient aș vedea-o mai degrabă în perioada de recuperare de după care este foarte variabilă, dar de cele mai multe ori presupune să nu calci pe picior o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp", a mai spus Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel