Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Entorsele reprezintă o problemă des întâlnită în viața de zi cu zi, afectând atât sportivii de performanță, cât și persoanele obișnuite în activitățile lor zilnice. Cu toate acestea, gravitatea lor este adesea subestimată și ignorată, lăsând consecințe nedorite asupra sănătății.
Entorsa este o leziune a ligamentelor, cele care leagă oasele între ele și asigură stabilitatea articulațiilor. Aceasta apare atunci când ligamentele sunt supuse unei întinderi sau ruperi în urma unui traumatism. Cu toate că simptomele pot varia în funcție de severitatea leziunii, durerea, umflarea și dificultatea în mișcare sunt adesea semne evidente.
Foto: Freepik
În ciuda prevalenței entorselor, mulți oameni tind să subestimeze importanța tratamentului corespunzător și recuperării. Ignorarea acestor leziuni poate duce la complicații pe termen lung, cum ar fi instabilitatea articulațiilor, durere cronică și chiar probleme de mobilitate.
Dr. Codrin Huszar, medic primar Ortopedie și Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat care ar fi tratamentul nechirurgical al unei entoarse?
"O entorsă de gleznă este cel mai frecvent traumatism osteoarticular pe care poate să-l sufere cineva de-a lungul vieții.
Nu cred că este cineva care să nu fi suferit vreo entorsă de gleznă.
O entorsă înseamnă că ligamentele se întind și se rup într-o proporție variabilă. Un ligament este făcut dintr-o mulțime de filamente împletite, se pot rupe câteva filamente, se poate rupe jumătate de ligament sau se poate rupe complet.
În funcție de cât de gravă este ruptura și tratamentul variază.
Foto: Freepik @rawpixel.com
În entorsele simple în care se rup câteva filamente și avem de tratat doar partea aceasta simptomatică: dureri, tumefacție, incapacitate funcțională, imobilizarea este minimă, urmată de începerea unei serii de ședințe de recuperare.
Dacă este rupt într-atât de mult un ligament, jumătate din el sau complet încât glezna sau articulația afectată capătă o mobilitate anormală, atunci într-adevăr trebuie să faci ceva ca să corectezi lucrul ăsta și poți să imobilizez glezna, dacă despre ea vorbim într-o orteză sau într-un gips pentru o perioadă variabilă, până când se vindecă acest ligament sau poți să recurgi la tratamentul chirurgical, adică să suturezi ligamentul sau să-l reinseri în funcție de locul unde s-a rupt", a declarat Dr. Codrin Huszar, pentru DC MEDICAL.
Bine de știut: Cum știi dacă ai ciocuri osoase. Testul care îți arată osteofitele în corp. Dr. Codrin Huszar: De cele mai multe ori stând în picioare
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...