Schimbările extreme de temperatură...
Primul caz de variola maimuței a fost înregistrat, în această săptămână, în Europa. Mai exact, Suedia a raportat primul caz de variola maimuței, la o zi după ce OMS a declarat boala ca fiind "urgență de sănătate publică la nivel global".
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență a explicat, pe pagina sa de Facebook, cum se transmite variola maimuței în afara Africii.
"Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară care se poate răspândi la om și care face parte din aceeași familie virală cu variola. Nu est la prima apariție și nu constituie un motiv major de îngrijorare din partea populației. Prevenția este cea mai importantă. Toți ar trebui să știm asta:
1. Nu se transmite ușor de la om la om.
2. Riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut (presupune un contact direct și prelungit).
3. Este endemică în Africa de Vest unde se poate transmite prin contactul direct cu animale infectate (cum ar fi șobolani, maimuțe și veverițe). Este un virus care infectează în mod natural rozătoarele mici și apoi poate trece la oameni prin zgârieturi sau vânătoare și procesare a cărnii.
4. În Europa transmiterea este prin contact cu leziunile sau cu fluidele biologice sau obiecte contaminate cu virus (așternuturile și îmbrăcămintea). În timpul epidemiei din 2022, majoritatea cazurilor de variola maimuței diagnosticate la om au fost înregistrate în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu alți bărbați, sugerând deci că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual.
Vezi și: Sindromul de moarte subită al adultului, factori de risc. Bolile care pot pune viața în pericol
Francisco Javier Membrillo de Novales, purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică, a explicat "Practic toate cazurile se datorează activității intime"
"Nu este contagios prin faptul că te afli în aceeași cameră sau când mergi cu metroul, dar acest focar pe care îl vdem în Europa pare să fie contagios prin contactul apropiat cu corpul sau prin contactul cu fluide corporale", spune Klara Sondén.
5. Numele este impropriu. A fost inițial izolat dintr-o maimuță dar maimuțele nu sunt gazda naturală. Virusul este endemic și afectează cel mai adesea mamifere mici din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii.
Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup afectat de primate de cercetare în 1958 au dus la acest nume. Subtipurile virusului variolei maimuței au fost redenumite în august 2022: clada din Bazinul Congo (Africa Centrală) a fost redenumită clada I (mortalitate de 4,9%), iar clada din Africa de Vest a fost redenumită clada II ( mortalitate de 0,6%).
6. Perioada de incubație la variola maimuței este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență, într-o postare pe Facebook.
Vezi și: De ce se exfoliază pielea după ce ne bronzăm. Efectul pe termen lung
"Simptomele includ febră, cefalee, mialgii, curbatură, umflături, urmată de erupție la nivelul pielii, care debutează mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi.
7. Iritația provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de a forma coajă și a se desprinde de pe piele. În urma leziunilor rămân cicatrici.
8. Majoritatea cazurilor sunt ușoare.
9. Variola maimuței este de obicei o boală autolimitată, cu simptome care durează de la 2 până la 4 săptămâni. Persoanele cu sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni medicale preexistente, a anumitor medicamente sau a unor tratamente (cum ar fi chimioterapia) pot fi mai susceptibile să facă variola maimuței și să aibă complicații.
10. Nu este la prima apariție. Marea Britanie a raportat primele cazuri în 2018, iar de atunci mai multe cazuri au fost confirmate de autoritățile sanitare. Statele Texas şi Maryland au raportat fiecare câte un caz în 2021, la pacienţi ce călătoriseră recent în Nigeria, iar ,,boala nu constituie un motiv major de îngrijorare din partea populației” spune Klara Sondén", a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.
Variola maimuței poate fi prevenită dacă urmăm câteva recomandări simple.
"Variola maimuței poate fi prevenită prin evitarea contactului apropiat cu persoanele infectate și prin bune practici de igienă + atenție suplimentară la călătoriile în zonele endemice. Cea mai expusă categorie o reprezintă profesioniștii din domeniul sănătății dar și membrii familiei unei persoane infectate ori partenerii sexuali ai acesteia.
Dacă credeți că este posibil să fi fost expuși la virusul variolei maimuței, izolați-vă de cei din jur și solicitați imediat asistență medicală de la furnizorul dumneavoastră de servicii medicale
Cazurile nou identificate de variola maimuței trebuie supuse unei evaluări medicale pentru determinarea gravității și a factorilor de risc (de exemplu, afecțiuni preexistente sau medicamente care afectează imunitatea, infecție HIV netratată etc.).
Pacienții cu forme grave ale bolii pot necesita spitalizare și/sau tratament cu medicamente antivirale.
În România a fost adoptat un plan de vaccinare contra variolei maimuței ce poate fi administrat, ca măsura de profilaxie post-expunere, în primele 4-14 zile de la expunere. Vaccinul se administrează în două doze la 28 de zile distanță (celor născuți înainte de 1980 li se va administra o singură doză. Vaccinul NU se administrează gravidelor și celor cu vârsta sub 18 ani)", a mai scris dr. Tudor Ciuhodaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...