Cum scoți apa din urechea unui copil fără să-i provoci leziuni ale creierului

Când fac baie, copiilor le poate rămâne apa în urechi. Atenție cum o scoateți
Când copiilor mici le rămâne apă în urechi, agitarea capului pentru a o scoate e periculoasă, au constatat cercetătorii. Ei spun că mișcarea bruscă le poate provoca leziuni ale creierului. Există alte metode pentru asta

După ce facem baie, apa care rămâne în canalul urechii poate provoca infecții și chiar daune, dar se dovedește că una dintre cele mai frecvente metode pe care oamenii le folosesc pentru o scoate din ureche poate provoca, de asemenea, complicații. Cercetătorii de la Universitatea Cornell și din Virginia Tech arată că clătinând viguros capul pentru a „elibera" apa prinsă în interiorul urechii poate provoca leziuni ale creierului la copiii mici.

Anuj Baskota, Seungho Kim, Hosung Kang și Sunghwan Jung au prezentat concluziile lor la cea de-a 72-a reuniune anuală a Diviziei de dinamică a fluidelor a American Physical Society, pe 23 noiembrie, conferință ce a avut loc la Centrul de Convenții Washington State din Seattle.

„Cercetarea noastră se concentrează în principal pe accelerația necesară pentru a scoate apa din lobul urechii. Accelerația critică pe care am obținut-o experimental în tuburile de sticlă și pe canalele de ureche tipărite 3D a fost în jurul unei valori de 10 ori mai mare decât forța de gravitație pentru dimensiunile urechilor pentru sugari, ceea ce ar putea provoca leziuni la nivelul creierului", a spus Anuj Baskota, cercetător.

Cum scoți apa din urechea unui copil

Pentru adulți, accelerația a fost mai mică din cauza diametrului mai mare a canalelor urechii. Cercetătorii au spus că volumul și poziția generală a apei în canal modifică accelerația necesară pentru eliminarea acesteia.

„Din experimentele noastre și modelul teoretic, ne-am dat seama că tensiunea de suprafață a fluidului este unul dintre factorii cruciali care promovează blocarea apei în canalele urechii", a spus Baskota.

Din fericire, cercetătorii au spus că există o soluție care nu implică nicio clătinare a capului.

„Probabil, punerea a câteva picături de lichid cu tensiune superficială mai mică decât apa, cum ar fi alcoolul sau oțetul, ar reduce forța de tensiune a suprafeței permițând apei să iasă din ureche", a spus Baskota.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel