Cum să te bronzezi fără riscuri. Dr. Tudor Ciuhodaru: Sunt trei reguli foarte importante

bronz - FOTO: Freepik
Cum să te bronzezi fără riscuri. Dr. Tudor Ciuhodaru explică ce trebuie să facem când mergem la plajă.

În mijlocul sezonului estival, preocupările legate de sănătatea pielii sunt din nou în prim-plan, odată cu creșterea numărului de cazuri de arsuri solare și insolații. Dr. Tudor Ciuhodaru oferă un ghid esențial cu 10 reguli pentru a evita aceste probleme, subliniind importanța protecției adecvate împotriva radiațiilor ultraviolete și a hidratării corecte în timpul expunerii la soare.

"De la plajă la urgențe. Cum să NU te arzi la soare. Apă, aer și răcoare - sunt 3 reguli importante pentru a evita insolațiile, arsurile solare sau epuizarea termică.

Atenție, au apărut primele paciente cu arsuri solare. (Mic) ghid pentru toți cei ce vor să se bronzeze fără riscuri. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

10 reguli simple: 

1. Expunerea la soare trebuie făcută progresiv, în cicluri de 20 de minute, câte 5 minute pentru fiecare parte a corpului, evitând intervalul orar 10-16.

2. Dacă sunteți la piscină sau la mare e bine de știut că apa și nisipul amplifică efectul radiațiilor solare.

Vezi și: Stresul, impact negativ asupra creierului. Poate declanșa boala Alzheimer

3. Bronzarea nu conferă niciun mecanism de protecţie faţă de efectele radiaţiilor ultraviolete.

4. Întreruperea repetată a expunerii la soare influenţează doar confortul termic şi nu efectele negative ale ultravioletelor ce sunt de tip cumulativ.

5. Statul în apă nu vă protejează de arsuri! Statul în apă duce chiar la amplificarea efectelor nocive ale razelor ultraviolete şi chiar dacă avem confort termic arsurile solare şi insolaţia se instalează cu ușurinţă.

6. Aplicați în mod repetat loțiunile de plajă pentru a asigura un ecran protector. Formula "este bine puțin mai mult decât ar trebui" este cea care vă asigură că veți beneficia de factorul de protecție care este menționat pe etichetă.

Vezi și: Combinația de medicamente care îmbunătățește supraviețuirea în limfomul Hodgkin. Cum funcționează terapia

7. Puteți utiliza geluri sau spray-uri iar dacă aveți tenul gras căutați formule noncomedogenice. Verificați factorul de protecție solară, menționat pe ambalaj (SPF protection factor), ce trebuie să fie cu atât mai mare cu cât pielea e mai deschisă la culoare și intensitatea expunerii la radiațiile solare mai mare.

Persoanele cu piele sensibilă trebuie să folosească în primele zile de expunere creme de fotoprotecţie cu SPF minim 50 putând apoi trece la un indice mai mic, respectiv 25.

8. Soluțiile vor fi aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a asigura pătrunderea optimă în piele și la fiecare ieșire din apă. Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură în apă o protecție de minim 40 de minute pentru radiațiile ultraviolete iar dacă sunt aplicate corect durata protecției ajunge și până la 80 de minute", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, într-o postare pe Facebook.

Vezi și: Colesterolul, evoluție în timp. Ce se schimbă pe măsură ce îmbătrânim

Ce să evitați

"9. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici), neașteptând apariția senzației de sete, adică un pahar la 15-20 minute. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare întrucât sunt diuretice - vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

10. Prezentarea tardivă la spital sau tratamentele improvizate în arsuri precum aplicarea de iaurt, ulei, sare, miere pot complica evoluția și se pot solda cu sechele de ordin estetic.

Rețineți! Protecție, răcoare, hidratare - sunt cele 3 măsuri importante pentru a evita insolațiile și arsurile solare",  a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Arsurile solare, riscuri

Arsuri solare - FOTO: Freepik

Expunerea repetată și intensă la soare, care provoacă arsuri solare, poate avea consecințe serioase asupra sănătății pielii și poate crește riscul de anumite afecțiuni. Printre acestea se numără îmbătrânirea prematură a pielii (fotoîmbătrânire), apariția leziunilor cutanate precanceroase și dezvoltarea cancerului de piele.

Fotoîmbătrânirea este procesul prin care expunerea la razele UV accelerează îmbătrânirea pielii, cauzând slăbirea țesuturilor de susținere, apariția ridurilor profunde, uscarea și asprimarea pielii, precum și apariția de vene roșii fine și pete solare pe față și umeri.

Leziunile cutanate precanceroase, cunoscute și sub numele de cheratoze actinice sau solare, sunt zone aspre și solzoase care apar pe zonele expuse la soare ale pielii, cum ar fi capul, fața, gâtul și mâinile. Aceste leziuni pot evolua în forme de cancer de piele, necesitând monitorizare și tratament adecvat.

Expunerea excesivă la soare, chiar și fără a ajunge să aveți arsuri, crește semnificativ riscul de cancer de piele, inclusiv melanom. Aceasta se datorează deteriorării ADN-ului celulelor pielii cauzate de radiațiile UV, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Adevărul despre postul intermitent. Cele mai populare mituri și beneficii ale acestui plan de alimentare. Ce spun cercetările de 20 de ani

Epuizarea termică, ce este

Epuizarea termică este o afecțiune medicală ce poate apărea atunci când organismul devine supraincălzit și nu poate regla temperatura corpului eficient. Aceasta este cauzată de pierderea excesivă de apă și sare, în principal din cauza transpirației abundente.

Epuizarea termică poate surveni în urma activităților intense desfășurate în aer liber în zile calde și umede sau în urma expunerii prelungite la temperaturi ridicate, cum ar fi într-o locuință sau fabrică fără aer condiționat pe perioade caniculare, potrivit WebMD.

Această afecțiune face parte din trio-ul de boli asociate căldurii, celelalte două fiind crampele de căldură, considerate mai puțin severe, și accidentul vascular cerebral de căldură, care reprezintă cea mai gravă formă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel