Cum să scapi de pungile de sub ochi. 9 remedii naturale pe care le poți face de acasă

pungi sub ochi Foto: Freepik
Descoperă soluții eficiente pentru a reduce aspectul pungilor de sub ochi și al cearcănelor cu aceste sfaturi susținute de experți.

Pungile de sub ochi sunt umflături ușoare sau umflături cauzate de îmbătrânire și de slăbirea mușchilor pleoapelor. Grăsimea care susține ochii se poate muta în pleoapele inferioare, determinând ca acestea să apară umflate. De asemenea, se poate acumula lichid sub ochi. Aceste pungi sunt, de obicei, preocupări cosmetice și pot fi îmbunătățite cu remedii casnice, cum ar fi compresele reci. Chirurgia pleoapelor poate fi o opțiune pentru umflăturile persistente sau supărătoare de sub ochi.

Multe pungi de ochi și cearcăne sunt moștenite genetic, iar cauzele comune includ alergii, eczeme, oboseală cronică, probleme de pigmentare, expunerea la soare și îmbătrânirea, ceea ce poate să nu ducă întotdeauna la rezultate eficiente.

Vezi și: Antrenamentul care reduce durerea cronică și îmbunătățește starea mintală. Ce trebuie să știi înainte să începi

Află cum să diminuezi aspectul pungilor de sub ochi citind următoarele remedii:

Aplică pliculețe de ceai

Ceaiul poate fi folosit pentru a trata cearcănele și pungile, prin folosirea pungilor de ceai cu cofeină sub ochi. Cofeina din ceai conține antioxidanți, care pot crește fluxul sanguin al pielii și pot proteja împotriva razelor UV.

Ceaiul verde este cunoscut pentru potențialele sale efecte antiinflamatorii. Pentru a le folosi, se infuzează două pliculețe de ceai timp de 3-5 minute, se răcesc în frigider timp de 20 de minute, apoi se aplică lichidul suplimentar în zona de sub ochi și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute.

Folosește o compresă rece

Cearcănele pot fi ameliorate cu o compresă rece făcută în casă, care poate ajuta vasele de sânge să se restrângă rapid. Opțiunile DIY includ răcirea unei lingurițe, a unui castravete rece, a unei cârpe umede sau a unor legume congelate. Pentru a preveni ca pielea să se răcească prea tare, înfășoară compresa cu o cârpă moale înainte de a o aplica. Compresa trebuie aplicată timp de câteva minute pentru a vedea rezultatele. În timp ce compresele reci pot fi cumpărate din magazine, metodele DIY pot fi, de asemenea, eficiente.

Citește și: Cele mai bune surse de proteine. Nu ajută doar mușchii, promovează sațietatea și gestionează greutatea

Foto: Freepik

Hidratează-te

Deshidratarea poate cauza pungile de sub ochi, iar jumătate dintre oamenii din întreaga lume nu respectă recomandările zilnice de apă. Recomandările variază între 6 și 12 pahare, în funcție de factori precum vârsta, nivelul de activitate, sexul și clima. Apa este o opțiune cu puține calorii, iar toate lichidele contează pentru totalul zilnic. Alte opțiuni includ apa gazoasă, aromatizată sau infuzată cu fructe și ceaiul de plante decofeinizat.

Folosește cremele de protecție solară

Folosirea protecției solare poate ajuta la prevenirea îmbătrânirii premature, a cancerului de piele și a decolorării, precum și a pungilor de sub ochi și a cearcănelor. Asociația Academiei Americane de Dermatologie recomandă cremele de protecție solară cu spectru larg, cu SPF 30 sau mai mare și rezistență la apă. Healthline recomandă reaplicarea protecției solare la nevoie.

Pentru a evita razele nocive, evită să stai la umbră, poartă haine de protecție, evită saloanele de bronzare și fii precaut în apropierea apei, zăpezii și nisipului. Crema de protecție solară este esențială pentru menținerea sănătății pielii și pentru prevenirea problemelor de piele.

Spală-te pe față înainte de culcare

Pentru a evita pungile de sub ochi, este esențial să îți îmbunătățești rutina de noapte și să te speli pe față înainte de culcare, mai ales dacă porți machiaj. Dormitul cu machiaj poate provoca iritații, reacții alergice și infecții care cauzează roșeață și cearcăne.

În plus, dacă uiți să te speli pe față, poți provoca riduri sau deteriora pielea, deoarece o expui la radicalii liberi și la stresul oxidativ, putând cauza semne timpurii de îmbătrânire. Prin urmare, este esențial să te speli pe față înainte de culcare pentru a evita aceste riscuri potențiale.

Încearcă să obții cel puțin opt ore de somn

Somnul este crucial pentru prevenirea cearcănelor și reducerea aspectului cearcănelor. Adulții ar trebui să aibă ca obiectiv 7-8 ore de somn pe noapte. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, creează un program de somn, evită stimulentele precum cofeina și nicotina, băuturile care conțin alcool și mesele mari cu câteva ore înainte de culcare.

Termină exercițiile fizice intense la câteva ore înainte de culcare și evită ecranele cu 1 oră înainte de culcare. Încearcă tehnici de relaxare, cum ar fi băile sau dușurile fierbinți înainte de culcare, și fă-ți camera întunecată și răcoroasă, dacă este posibil.

Consumă alimente bogate în vitamina C și fier

Pe măsură ce îmbătrânești, mușchii și țesuturile care vă susțin pleoapele slăbesc, ceea ce duce la slăbirea pielii și a grăsimii din jurul ochilor. Pentru a combate acest lucru, crește aportul de vitamina C, care ajută la absorbția unei cantități mai mari de acid hialuronic, care se găsește în mod natural în organism, dar este stocat în cantități mici.

Alimentele bogate în vitamina C și aminoacizi stimulează, de asemenea, producția de colagen, creând o piele mai sănătoasă. Surse bune de vitamina C includ portocalele, ardeii roșii, varza kale, varza de bruxelles, broccoli și căpșunile.

Anemia feriprivă, o afecțiune în care lipsesc celulele roșii din sânge, poate provoca cearcăne sub ochi și piele palidă. Un medic poate verifica dacă există anemie printr-un test de sânge și poate recomanda să mănânci mai multe alimente bogate în fier sau să iei suplimente de fier.

Alimentele bogate în fier includ carnea roșie, fructele de mare, fasolea, legumele cu frunze verzi, stafidele, caisele, fructele uscate, alimentele îmbogățite cu fier și mazărea.

Limitează consumul de sare

Consumul excesiv de sare poate duce la apariția pungilor de sub ochi, la probleme de retenție a lichidelor, la umflături și la probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. Asociația Americană a Inimii recomandă consumul a 2.300 mg de sare zilnic, adulții consumând în mod ideal nu mai mult de 1.500 mg.

Renunță la alcool și fumat

Reduceți consumul de alcool și apă pentru a preveni deshidratarea, care poate duce la apariția pungilor și a cearcănelor de sub ochi. Pentru o băutură specială, încercați apa aromată sau infuzarea apei obișnuite cu fructe.

Renunță la fumat pentru a reduce epuizarea vitaminei C, responsabilă pentru colagenul sănătos din piele. Fumatul poate cauza probleme precum ridurile, decolorarea, pungile de sub ochi și cearcănele. Renunțarea la fumat poate adăuga ani la viața ta și poate reduce riscul de a dezvolta diverse afecțiuni și boli de sănătate. Medicii recomandă instrumente sau programe pentru a sprijini renunțarea la fumat, iar medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor de sevraj de nicotină.

Pungile sub ochi sunt o afecțiune genetică, dar schimbările în stilul de viață, cum ar fi somnul, produsele topice și protecția solară, pot reduce aspectul acestora. Dermatologii pot efectua proceduri cosmetice, dar poate fi nevoie de tratamente repetate pentru întreținere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel