Această vitamină îți protejează...
Oul prăjit corect nu înseamnă ca acesta să fie înecat în ulei. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit secretul oului prăjit în mod corect. Folosind un capac nu este nevoie de mult ulei.
”Vreau să vă arăt cum se prăjește un ou. Secretul nu constă în ulei, ci în căldură. Când zic căldură, zic capac. Pun foarte puțin ulei cât să dea gustul. Nu trebuie să îl înecăm în ulei. Oul se coagulează prin căldură. Trebuie să punem capacul. Acesta este secretul.
Oul corect pregătit este cel care are albușul complet coagulat și gălbenușul moale, zemos. Nimănui nu îi place un ou care să aibă albușul care să nu fie complet gătit. Puneți capacul. În felul acesta nu aveți nevoie de mult ulei, nu se prăjește, ci doar se coagulează. Asta fac proteinele. La căldură se coagulează.
Focul nu trebuie să fie foarte mare. Chiar dacă punem uleiul în tigaie, acesta nu pătrunde prin moleculele din albuș. Dacă l-ați făcut cu mult ulei, tatonați-l la final cu un șervețel, pentru a elimina excesul”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un clip postat pe pagina sa de Facebook.
Ou prăjit - FOTO: Captură Facebook@ Mihaela Bilic
Ouăle conțin diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate. De fapt, conțin un pic din aproape fiecare nutrient de care aveți nevoie.
Dacă puteți pune mâna pe ouă naturale sau îmbogățite cu omega-3, acestea sunt și mai bune. Acestea conțin cantități mai mari de grăsimi omega-3 și sunt mult mai mari în vitamina A și E, potrivit Healthline.
Vezi și: Salata verde cu frunze roșii, efecte asupra tensiunii și inimii. Care sunt beneficiile acesteia
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. De fapt, un singur ou conține 212 mg, care este mai mult de jumătate din aportul zilnic recomandat de 300 mg. Cu toate acestea, este important să rețineți că aportul de colesterol din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge.
Ficatul produce de fapt cantități mari de colesterol în fiecare zi. Când vă crește aportul de colesterol din produsele alimentare, ficatul produce pur și simplu mai puțin colesterol, mai arată Healthline.
Cu toate acestea, răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc colesterolul deloc. În celelalte 30% din cazuri, ouăle pot ridica ușor colesterolul.
Dar dacă mănânci trei sau patru ouă în fiecare zi, atunci este posibil să ai colesterolul crescut. De asemenea, este bine să te uiți și la compoziția altor mâncăruri: unele sosuri conțin maioneză, care e făcută din ouă, sunt salate care conțin ou fiert, or dacă tu ai mâncat deja omletă la micul dejun, ar fi mai bine să le eviți.
Vezi și: Micul dejun, necesar pentru organism. Ce se întâmplă dacă sari peste această masă
Ouăle conțin colină - un nutrient important. Colina este un nutrient pe care majoritatea oamenilor nici măcar nu știu există, dar este o substanță incredibil de important și este adesea grupat cu vitaminele B.
Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții. Simptomele de deficit de colină sunt grave, doar că aceste cazuri sunt rare.
Luteina și zeaxantina sunt antioxidanți care au beneficii majore pentru sănătatea ochilor. Una dintre consecințele îmbătrânirii este că vederea tinde să se înrăutățească. Există mai multe substanțe nutritive care ajută la contracararea unora dintre procesele degenerative care ne pot afecta ochii. Două dintre acestea se numesc luteină și zeaxantină. Sunt antioxidanți puternici care se acumulează în retina ochiului.
Vezi și: 5 obiceiuri pentru reducerea colesterolului. Medic: Pot avea un impact mai îndelungat
Gălbenuşul conţine aproape toate tipurile de vitamine B, precum şi vitaminele liposolubile atât de necesare în special iarna - vitaminele A, D, E şi K - fiind unul din puţinele alimente din natură care conţin vitamina D.
Bogăţia de minerale este şi ea mare. Calciul, magneziul, fierul şi zincul se regăsesc în gălbenuş. Bogat însă în colesterol, gălbenuşul trebuie consumat raţional. Pe de altă parte, el se asimilează uşor şi rapid, spre deosebire de albuş care se digeră în timp mai îndelungat şi incomplet, dacă nu este bine fiert.
Albușul, bogat în proteine
Albuşul este o sursă foarte pură şi ieftină de aminoacizi esenţiali şi cu catenă ramificată, fiind considerat drept "proteina standard" la care ar trebui raportate toate proteinele. Un consum ponderat de albuș de ou poate reduce cu peste 50% riscul de boli metabolice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...