Această vitamină îți protejează...
Cum ar trebui să procedați în cazul în care aveți un atac de panică? Ei bine, cel mai important aspect este CONȘTIENTIZAREA, apoi toate se fac treptat dacă ești informat.
Cunoaște semnele distinctive
Atacurile de panică nu sunt generate neapărat de o situație înfricoșătoare. Atacurile de panică pot avea loc oriunde și oricând, precum o plimbare liniștită în parc, o cină la restaurant sau chiar și în somn.
Atacurile de panică se caracterizează prin o senzație copleșitoare de frică, fapt care declanșează și simptome fizice de ordin fiziologic, precum un ritm miocardic crescut, transpirație abundentă, lipsă de aer, stare de greață dureri în piept dar și stare de tremur.
Aceste atacuri pot dura in medie între 5 și 20 de minute, însă odată ce înveți să recunoști și să anticipezi un atac de panică poți să îl oprești din timp.
Învață să îți trăiești viața
Este foarte înțelept să îți dorești să eviți un atac de panica, însă nu trebuie să lași această frică să te limiteze. Un foarte bun exemplu este reprezentat de evitarea locurilor unde ai avut un atac de panică.
Dacă se întâmplă să ai un atac de panică, rămâi pe loc până acesta trece, iar apoi analizează obiectiv ce este in jurul tău, ca să îți dai seama că nu era niciun pericol real în jurul tău și că ești în siguranță.
Vorbește cu tine însuți
Dacă simți că ești pe cale să ai un atac de panică, este indicat să îți induci ideea că e doar o stare de anxietate și nu un pericol real. Poate părea banal, dar încearcă să vorbești cu tine cât mai simplu și direct precum "Nu mi-e frică" sau "Această stare va trece".
Nu te distrage
Alege să îți înfrunți starea și nu să fugi de ea. Poate cea mai sănătoasă modalitate de a gestiona un atac de panică este de a-l recunoaște. Amintește-ți mereu că această stare este trecătoare și vei fi bine din nou dacă rămâi puternic.
Respiră
În timpul atacului de panică există posibilitatea de a fi determinat să ai respirații mai rapide decât de obicei, așa că sfatul meu este să încerci să fii stăpân pe tine și pe respirația ta pe cât poți tu de mult. Te pot ajuta următorii pași: închide-ți ochii, fixează mâna între buric și partea de jos a coastelor, apoi inspiră încet și profund pe nas și la final expiră ușor pe gură. Te poate ajuta și număratul, până la 5 sau până la 10 la fiecare inspirație și expirație. După câteva astfel de repetări ar trebui să te simți mai bine.
Concentrează-te asupra prezentului
Dacă simți că ești în pragul unui atac de panică încearcă să observi primele cinci lucruri pe care le vezi în jurul tău. Apoi încearcă, dacă poți, să observi patru lucruri pe care le poți atinge, în continuare mai încearcă să distingi și trei lucruri pe care le poți auzi, apoi două lucruri pe care le poți mirosi și în final un lucru pe care să îl poți gusta.
Este important să te păstrezi ancorat în realitatea care te înconjoară, astfel nu îi oferi posibilitatea minții de a se concentra pe o frică.
Pentru a putea opri un atac de panică este foarte important să îi cunoști simptomele specifice astfel încât să știi cum trebuie să acționezi. Lucruri precum respirația controlată sau concentrația asupra prezentului îți pot fi utile mereu, potrivit WebMD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...