Cum să gătești cu resturile alimentare. Ce poți face cu pâinea uscată și cojile legumelor si fructelor

cum sa gatesti cu resturile alimentare foto:freepik
Cum să gătești cu resturile alimentare. Casa ta poate fi mai mult eco-friendly decât era, dacă urmezi aceste sfaturi

Sărbătorile și evenimentele speciale pot fi o mare provocare în ceea ce privește evitarea risipei alimentare. De asemenea, o familie numeroasă poate avea dificultăți în porționarea eficientă a mâncării. Ce ne facem atunci când realizăm că am făcut prea multă mâncare decât era necesar? Ce putem face cu cojile legumelor sau cu pâinea aproape uscată?

1. Folosește cojile legumelor și fructelor

După ce ai decojit morcovii, cartofii și celelalte legume pentru supă, păstrează cojile într-un recipient închis etanș și pune-l la congelator până la pregătirea următoarei supe. Cojile legumelor pot fi ideale pentru crearea bazelor de ciorbe. Mai mult decât atât, poți face chipsuri din cojile cartofilor sau poți introduce ce ți-a rămas de la fructe într-un smoothie delicios. 

Fructe confiate: Folosește cojile fructelor pentru a le confia. Poți decora deserturile cu ele sau le poți servi ca atare, pe post de gustare dulce. 

Pesto: Poți face un pesto delicios din aproape toate verdețurile din grădina ta, precum frunzele morcovilor, frunzele și codițele de la pătrunjel, cele de sfeclă, leurdă și așa mai departe. Îți mai trebuie doar parmezan, ulei de măsline, nuci și sare. 

Sos pentru paste: Resturile de la decojirea morcovilor, a țelinei sau a roșiilor pot fi ideale pentru sosul pentru paste. 

Sucuri naturale: Morcov, țelină, apio, măr, sfeclă - tot ce ți-a rămas de la ele poate fi folosit foarte bine la prepararea sucurilor naturale. 

Vezi și: Sărbătorile și evenimentele speciale, ocazia risipei alimentare. Cum să pregătești mâncarea, în loc să o arunci

2. Nu arunca pâinea care s-a uscat

Pâinea care este pe cale să se usuce sau care este deja uscată poate fi de mare ajutor. Nu o arunca, deoarece aceasta mai are termen de valabilitate, chiar dacă s-a întărit. Folosește-o, în schimb, pentru prepararea următoarelor:

Crutoane: Folosește-o pentru a face crutoane și păstrează-le într-un recipient cu etanș. Pot rezista până la o săptămână.

Supe reci: Pâinea uscată/coaptă se folosește în supe reci, precum este gaspacho. Mai ai nevoie de roșii, castraveți, ceapă, usturoi și câteva frunze de busuioc și ai preparat o supă perfectă pentru sezonul cald. 

Pesmet: Pune toată pâinea uscată pe care o ai într-un robot de bucătărie și vei obține un pesmet homemade, pe care îl poți folosi pentru pregătirea șnițelelor, a chiftelelor, a gomboților de prune sau a oricărui alt preparat culinar. 

3. Păstrează resturile pentru deserturi

Am spus deja că cele rămase de la fructe pot fi confiate și, astfel, folosite la decorarea deserturilor. Însă, mai sunt alte metode de reducere a risipei alimentare, poate chiar mai gustoase decât cele menționate până acum.

Carrot cake: După ce ai făcut suc de morcovi, păstrează coaja și pregătește un tort de morcovi absolut delicios. 

Arome de lămâie și portocală: Cojile de lămâie și portocală pot fi folosite pentru a infuza laptele sau pentru a fierbe cremele, astfel încât să rezulte o aromă subtilă sau intensă (depinde de cantitate) de citrice. 

Dulceață sau gem: Fructele rămase pot fi folosite pentru a face dulceață sau gem. Dacă acestea sunt deja putrezite sau mucegăite, nu se mai pot folosi, dar ai grijă să nu se ajungă aici. 

4. Condimente

Din foile de ceapă, de usturoi, din cojile legumelor de tot felul poți face condimente, care vor da preparatelor tale gusturi și arome intense. Spală-le bine, dacă trebuie, apoi usucă-le la soare sau în cuptor și pune-le într-un robot de bucătărie pentru a le mărunți. Depozitează-le în borcane cu etanș și folosește-le ori de câte ori ai nevoie. Acestea nu expiră, dar după multă vreme de păstrare, este poisbil ca gustul să nu mai fie la fel de intens ca la început. 

5. Îngrășământ și fertilizator naturale

În loc să stropești plantele cu chimicale, le poți hrăni natural și poți reduce risipa alimentară în același timp. 

Îngrășământ pentru plante din banane: Cojile de banane sunt ideale pentru plantele din casa ta. Le poți pune ca atare în ghiveci sau poți prepara o soluție cu care să uzi pământul plantelor. Pune cojile de banane în apă pentru 3-4 zile și folosește apoi soluția pentru a-ți hrăni plantele.

Soluție pentru orhidee: Cantitatea rămasă de cafea o amesteci cu apă (încă pe atât) și cu o linguriță de oțet de mere și ai creat un fertilizator natural pentru a le menține sănătoase și înflorite mai mult timp. 

Nu arunca cojile de ouă. Înmoaie-le în apă pentru 24h, lasă-le să se usuce și apoi pune-le într-un blender sau alt robot de bucătărie pentru a le mărunți. Făina de coji de ouă este ideale pentru toate plantele din grădina ta, dar și pentru orhideele din casă. 

Dacă vrei să duci la un alt nivel evitarea risipei alimentare, nu arunca nici oasele. Înmoaiele foarte bine în apă pentru a se dezlipi orice urmă de carne sau zgârciuri, apoi usucă-le în cuptor și creează apoi o făină din acestea. Folosește-le pentru plantele din grădină și acestea îți vor mulțumi, înflorind mereu, menținându-se sănătoase și oferindu-ți fructe și legume proaspete.

6. Soluții de curățat naturale

Cu lămâie și bicarbonat de sodiu și oțet poți face curățenie în toată casa. Chiar poți face oțet din cojile rămase de la fructe. Cu aceste 3 ingrediente vei curăța chiuvetele din casă, accesoriile din toată casa din inox, vei împrospăta blaturile din bucătărie, vei spăla geamurile și oglinzile, iar coșul de gunoi nu va mai mirosi urât. 

Oțetul poate fi folosit singur pentru curățarea geamurilor și a oglinzilor.

Lămâia și bicarbonatul fac echipă foarte bună pentru accesoriile din inox, pentru chiuvete și petele de pe blaturi.

Singură, lămâia poate fi folosită foarte bine pentru odorizarea camerelor și împrospătarea blaturilor. Poți pune câteva felii de lămâie la baza coșului de gunoi pentru prospețime și eliminarea mirosurilor neplăcute. 

Vezi și: Ceaiul de ceapă, leacul care desfundă căile respiratorii. Te scapă de tuse și nasul înfundat. E inamicul răcelilor și al gripei

Urmând aceste sfaturi, casa ta va fi mai prietenoasă cu mediul înconjurător, te vei simți mai bine, mai energic și vei avea resurse și alternative sănătoase de hrană pentru tine și plantele tale, iar casa și membrii familiei îți vor mulțumi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel