O boală tăcută și devastatoare,...
Medicul Tarek Nazer, specialist în Traumatologie și Ortopedie, face câteva recomandări împătimiților sportului-rege, fie că vorbim de jucători profesioniști sau de amatori.
Acesta a răspuns întrebărilor DC Medical legat de care sunt cele mai frecvente accidentări și ce pași trebuie făcuți în momentul accidentării.
Te-ai accidentat în timpul unui meci de fotbal. Care e primul lucru pe care-l faci?
Fotbalul este unul dintre cele mai complete și complexe tipuri de sport. Este pe de-o parte o activitate cardio și, în același timp, contribuie la dezvoltarea echilibrului, agilității, coordonării și a unui spirit de echipă. În ciuda acestor aspecte, jucătorii de fotbal trebuie să fie conștienți de riscurile de accidentări la care se expun. Prevenția accidentărilor, diagnosticarea rapidă și tratamentul adecvat sunt obligatorii, atât în cazul adulților cât și al copiilor. Altfel, efectele negative, pe termen lung, își vor pune amprenta serios asupra sănătății individului.
În primul și în primul rând, iei legătura cu medicul ortoped. El este cel mai în măsură să-ți spună ce este de făcut în continuare. Repausul este primul sfat pe care îl dau pacienților mei. Apoi, îi sfătuiesc să pună gheață și să mențină membrul rănit într-o poziție proclivă. Pasul următor, bineînțeles, este acela de a veni la cabinet, pentru a face o evaluare clinică și paraclinică, unde se pune diagnosticul și se stabilește protocolul de tratament. Putem vorbi despre o simplă perioadă de repaus, în cazul accidentărilor minore, despre un program complet de recuperare prin kinetoterapie sau tratament cu infiltrații intra-articulare cu acid hialuronic sau PRP ( plasma îmbogățită cu trombocite), în cazul unui tratament nechirurgical și pentru a grăbi procesul de vindecare, iar în cazurile mai grave putem ajunge chiar la intervenții chirurgicale. Atunci când vorbim de reconstrucția ligamentului încrucișat anterior sau a unei leziuni de menisc grad 3-4, intervențiile se pot efectua pe cale artroscopică minim invazivă, ce reduce timpul de recuperare cu 80% comparativ cu metodele clasice.
Care sunt cele mai frecvente accidentări suferite de jucătorii de fotbal?
Fie că vorbim despre jucători de fotbal profesioniști sau amatori, accidentările suferite în timpul sportului, sunt diverse și vizează mai multe zone ale corpului. De departe, entorsele și rupturile musculare sunt cele mai frecvente patologii ale membrelor inferioare în fotbal. Leziuni cartilaginoase și ruptura de ligament încrucișat anterior și leziunea sau ruptura meniscului sunt cele mai frecvente patologii care pot surveni în timpul entorselor de genunchi. De asemenea, fracturile și contuziile forte sunt leziuni care apar din cauza loviturilor directe la nivelul membrelor inferioare. Pe lângă acestea, pot apărea și leziuni provocate de suprasolicitare.
Durerile la nivelul gambei, tendinita patelară (durere la nivelul genunchiului) și tendinita Achilleană (durere în regiunea posterioară a gleznei) sunt cele mai frecvente patologii provocate de suprasolicitare. Jucătorii de fotbal sunt expuși la rupturi musculare ale mușchilor coapsei sau gambei. Leziuni ale membrelor superioare pot apărea atunci când sportivii cad pe un membru superior întins sau prin contact direct între jucători. Aceste leziuni includ entorse de pumn, fractură de pumn și luxații de umăr.
De ce anume ar trebui să țină cont amatorii fotbalului înainte de fiecare partidă?
Fiecare sezon nou de fotbal trebuie să înceapă cu un consult medical. Ar fi bine să purtați crampoane și apărătoare pentru gleznă. Folosiți mingi sintetice de dimensiuni corespunzătoare. Mențineți un program de fitness adecvat. Hidratați-vă corespunzător. Este foarte important să punem diagnosticul corect și să aplicăm un tratament cât mai minim invaziv, în cazul unui sportiv de performanță, pentru a se putea reîntoarce cât mai repede la fotbal și să-și recupereze performanța în cel mai scurt timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...