Cum recunoști DEPRESIA la adolescenți. Medic, APEL: Depresia nu este un moft, ci o boală! Nu mai spuneți - Lasă că-i trece!

Cum recunosti depresia la adolescenti - Foto: Pexels @Alena Darmel
Cum recunoaștem depresia la adolescenți și ce e important să facem pentru ei. Mare atenție la simpome și greșelile pe care le facem.

Depresia este una dintre cele mai des întâlnite boli, o tulburare afectivă care efectează persoane de toate vârstele. De doi ani, odată cu apariția pandemiei de COVID-19, al distanțării fizice și sociale, al muncii de acasă și lipsa comunicării cu oamenii, dar și al problemelor și fricii ridicate de virusul care a luat multe vieți, numărul persoanelor care suferă de depresie s-a mărit îngrijorător și inclusiv copiii sunt afectați. 

Problema este că de cele mai multe ori, acest diagnostic nu este luat în serios nici de părinții ai căror copii trec prin astfel de stări și momente, dar nici de adulții care nu conștientizează starea în care se află. 

Yolanda Crețescu, psiholog clinician și psihoterapeut adlerian, a vorbit despre depresia la copii și adolescenți și a transmis un mesaje ferme către părinți.

"N-aș vrea să spunem că orice tristețe e o depresie, că nu orice unghie sărită duce la depresie, că nu orice orice eșec și orice stare proastă, pentru că iubitul nu a răspuns, pentru că mama mi-a luat telefonul, pentru că nu am reușit să intru la facultate pe care mi-am dorit-o, pentru că sunt închis în casă din cauza pandemiei....

Cum recunoaștem primele semne de depresie în rândul adolescenților? E important să înțelegem că e o proastă dispoziție cu cote înalte, pe o perioadă mai lungă de trei săptămâni. 

Proastă dispoziție însemnând inclusiv defocusare de la sarcinile care altădată îi plăceau, izolare socială, plâns, tulburări alimentare, scade în greutate sau crește în greutate nefiresc într-o perioadă foarte scurtă de timp, tulburări alimentare. 

Atenție! Anorexia sau bulimia au în spate simptome de depresie sau pot duce la depresie. 

O proastă dispoziție socială, el nu mai vrea să iasă din casă, nu acea izolare de care adolescentul are nevoie când stă în camera lui, în lumea lui, cu jocurile lui. E pur și simplu o stare de tristețe care doare, îl vezi că este foarte trist. 

În adolescență trăirile sunt foarte înalte. Când un adolescent se bucură, se bucură foarte mult și când suferă, suferă foarte tare. De ce? Pentru că ei sunt prinși între două lumi: au fost mici și vor fi mari. 

Ei se revoltă față de atitudinea asta de protecție pe care părinții o dau și vor să demonstreze că sunt mari, nu au cum, nu știu, dar încearcă, pentru că adolescența este primelor începuturi, dar nu au experiența deciziilor sau a exercițiului eșecului", a spus Yolanda Crețescu.

"Depresia nu este un moft, ci este o boală"

 

"Aș vrea să nu mai spunem: Lasă că-i trece! Pentru că marile drame, pentru că trebuie să spunem să depresia are simptome foarte periculoase pentru viață. De multe ori noi, specialiștii, auzim: Îi dau două și trece / Așa este el / E o chestie de anturaj / Acum toți suferă de depresie....

Depresia nu este un moft, ci este o boală, e denumirea unei boli, chiar dacă în limbajul nostru cotidian să ai anxietate, depresie, burn-out... folosim foarte des, dar acestea sunt denumirile unor boli și e bine să le luăm în serios.

Să ne ferim să dăm sfaturi de tipul cum am fost eu, ce aș face eu în locul lui, cum au făcut alții pentru că el ne arată suferința lui și trebuie luată în serios.

În drepresie, acolo unde este boală, adolescentul vorbește foarte puțin despre asta și mai mult se vede, de aceea, pentru părinți e important că orice semn nici să-l alimentăm, nici să-l descurajăm, ci să-l îndreptăm către specialiști. Există linii în care psihologii asigură ajutor.

Cel mai important este să nu-l abandonăm pe adolescent, ci să rămânem lângă el, pentru că în drepresie nivelul de energie e atât de scăzut și el trăiește atât de descuzajat și e multă suferință în mintea lui încât nu mai crede că noi îl ajutăm", a completat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel