Această vitamină îți protejează...
Un studiu de acum câțiva ani arăta că românii consumă zilnic o cantitate de 2-3 ori mai mare de sare decât cea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenția că din ce în ce mai multă lume mănâncă tot mai sărat și chiar dacă aportul zilnic recomandat este de 5 g, majoritatea oamenilor consumă de două ori mai mult.
Atunci Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în magazine, deoarece administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog.
Cu toate acestea în anul 2002, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a decis obligativitatea folosirii sării iodate atât pentru consumul uman, cât și în hrana animalelor.
Decizia de atunci a adus problemele de acum.
Studile au arătat că acest consum ridicat de sare iodată explică și numărul enorm al persoanelor hipertensive, adică circa 40% din populația adultă a României, dar și numărul mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale.
"Sarea, din păcate, a fost transformată dintr-un condiment folosit zilnic în alimentaţia noastră într-un medicament printr-o măsură legală intrată în vigoare în anul 2002.
Sarea iodată ar trebui să fie excepţia şi nu regula. Nu putem pleca, în aplicarea acestei măsuri de aditivare obligatorie a sării, de la premisa că toţi cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covârşitoare a consumatorilor nu realizează pericolele la care se expun prin consumarea zilnică a sării iodate. Administrarea sării iodate în alimentaţie trebuie realizată numai în baza unei reţete prescrise de către medicul endocrinolog. Având în vedere că se încalcă un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicităm eliminarea restricţiei legale de comercializare a sării neiodate în micile şi marile structuri comerciale", avertiza Costel Stanciu, preşedinte APC România, în urmă cu ceva timp.
Un consum ridicat de sare prezintă și un risc mai mare de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, afecțiuni care ucid aproximativ 3 milioane de oameni în fiecare an.
Sarea iodata este o sare îmbogățită cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca sodiul, este regăsit inclusiv în fructe și legume, fără să ne dăm seama.
Și sigur, sarea este foarte importanta pentru organism, pentru că aduce un aport la transportul substanțelor nutritive spre celule, ajutând la echilibrul fluidelor și la menținerea presiunii arteriale. Cu toate acestea, dacă nu e consumată cu măsură, ea poate provoca multe probleme.
"Majoritatea oamenilor nu știu cât sodiu consumă sau nu cunosc riscurile pe care le prezintă", a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Sarea iodată are mai multe efecte negative pentru sănătatea noastră și duce la:
- suprasolicitarea rinichilor și a altor organe interne
- disfuncții tiroidiene la persoanele sensibile
- încetinirea proceselor metabolice și apariția obezității
- slăbirea sistemului imunitar
- cancer de tiroidă, în special cancerul papilar
- senzații permanente de cald (ce au ca efect intoleranța la cald)
- tulburări ale somnului, hipertensiune, anxietate și nervozitate
- tireotoxicoză
În plus, se pot agrava guta, diabetul zaharat, litiaza renala, precum și durerile osoase.
Se agraveaza bolile de stomac și crește riscul de apariție al depresiei sau anxietății.
Sarea iodată are un rol important pentru menținerea sănătății dinților și previne și tratează constipația și oboseala.
Pe de altă parte, lipsa iodului din organism duce la apariția afecțiunilor asupra tiroidei, cel mai mare pericol al lipsei iodului din alimentație fiind așa-numită gușă endemică, care se manifestă prin mărirea glandei tiroide, fiind asociată frecvent cu hipotiroidismul.
Iodul e prezent în organism în cantități mici, dar este esențial pentru funcționarea corectă a glandei tiroide.
Organismul uman conține aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg se află în tiroidă.
Deficiențele severe de iod pot avea un impact major asupra femeilor însărcinate și a dezvoltării fătului.
Lipsa iodului din alimentația copilului poate duce la oprirea creșterii acestuia, la apariția unor malformații fizice, a unor tulburari de vorbire sau la o dezvoltare intelectuală deficitară.
Iodura de potasiu, ce este, CÂND, CUM și DE CE se ia. Cine NU are voie, reacţii adverse
"În mod confuz, produsele alimentare procesate similare conțin adesea cantități diferite de sodiu în diferite țări. Punctele de referință globale armonizate ale OMS vor arăta țărilor cum își pot reduce progresiv obiectivele, pe baza mediilor lor alimentare locale și vor încuraja industria să reducă în consecință conținutul de sodiu din alimentele procesate și să avanseze către obiectivul OMS de reducere cu 30% a aportului global de sare / sodiu până în 2025", a transmis OMS.
"Sarea iodată nu este sănătoasă, ba chiar ar trebui spus că este nesănătoasă. Acest fapt i-ar putea mira pe unii, însă nu și pe cei care sunt cu adevărat preocupați de sănătatea lor. Sodiul este vital pentru viață. Fără acesta, mușchii nu ar funcționa adecvat, memoria te-ar lăsa, și nu ar mai fi posibilă nici măcar o bătaie de inimă.
Și atunci, de ce este sarea oaia neagră a alimentației mondiale?
Sarea, când este rafinată, pierde toate oligomineralele pe care sarea nerafinată le are din belșug. Sarea nerafinată conține magneziu și potasiu, și ambele sunt necesare pentru optima funcționare a corpului și pentru a face posibil metabolismul sodiului. Potasiul, magneziul și sodiul sunt marea triadă care lucrează în tandem pentru a regulariza echilibrul hidric al corpului și a administra impulsurile nervoase și musculare. Pentru simplificare, cu cât ingerezi mai mult sodiu, cu atât mai mult potasiu și magneziu va trebui să ingerezi pentru a menține homeostaza. Iar dietele noastre de astăzi, deși cu înalt conținut de sodiu, sunt practic lipsite de celelalte două elemente.
Cu cât vom căuta să intervenim mai puțin în compoziția alimentelor provenite din natură, cu atât ne va fi mai bine și oamenii vor fi mai sănătoși", a explicat Alec Blenche.
"Accesul la alimente sănătoase la prețuri accesibile este extrem de important pentru toți oamenii din fiecare țară.
Aceste repere globale sunt un prim pas important. Pe măsură ce gusturile consumatorilor se adaptează și tehnologia avansează, guvernele țărilor și OMS le pot reduce în mod constant în timp, până la atingerea obiectivelor de reducere a sodiului populației.
Când reducem treptat sodiul, mâncarea noastră va avea un gust minunat și doar inimile noastre vor cunoaște diferența!", a declarat dr. Tom Frieden, președinte și CEO al Resolve to Save Lives.
De exemplu, în Regatul Unit, consumul de sare pentru adulți a scăzut cu aproximativ 15% între 2003 și 2011, indicând faptul că stabilirea obiectivelor în mai multe categorii de alimente poate realiza reduceri semnificative ale consumului de sodiu.
1. Bacon - cantitatea de sare pentru această categorie de produs maxim 0.95g/100g de sare pe produs.
2. Brânză topită - cantitatea de sare maximă admisă pentru acest tip de produs este de 0.72g/100g produs.
3. Mici - Cantitatea de sare maximă admisă pentru acest tip de produs este de 0.23g/100g produs.
4. Pufuleți - Cantitatea de sare maximă admisă pentru acest tip de produs este de 0.52/100g produs.
5. Pate vegetal - Cantitatea de sare maximă admisă pentru acest tip de produs este de 0.25g/100g produs.
6. Chipsuri - Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cantitatea de sare maximă admisă pentru acest tip de produs este de 0.5g/100g produs.
"Sarea neiodată are termen de valabilitate nelimitat (8% dintre produsele analizate), în timp ce la sarea iodată termenul de valabilitate variază între 1 an și 20 de ani, în funcție de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării. În concluzie, aceste variații ale termenului de valabilitate demonstrează toxicitatea sării iodate, dată de substanțele chimice adăugate în procesul de iodare a sării", susține APC.
Din analizarea sortimentelor de sare a reieşit că în procesul de iodare a sării substanţele menţionate mai sus se regăsesc după cum urmează:
– La 52% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodatul de potasiu;
– La 40% din tipurile de sare analizate s-a folosit ferocianură de potasiu;
– La 36% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodul;
– La 32% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonatul de sodiu;
– La 28% din tipurile de sare analizate s-a folosit iodura de potasiu;
– La 4% din tipurile de sare analizate s-a folosit carbonat de magneziu;
În cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substanţe şi aditivi alimentari, după cum urmează: iod, iodat de potasiu, iodură de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu şi ferocianură de potasiu, mai arată analizele APC (n.r. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România)
Substanţelor chimice şi aditivii alimentari utilizați în procesul de iodare a sării prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.
Iod este un element chimic utilizat, printre altele, în scopuri nutriționale și medicinale. Iodul este întâlnit în organismul uman în glanda tiroidă; alte organe care prezintă concentrații de iod sunt glandele salivare, stomacul, glanda pituitară și ovarele. În tiroidă, iodul este folosit la sinteza hormonilor tiroxinei și triiodotironinei, hormoni care au rol reglator al anumitor funcții metabolice, în special în controlul temperaturii. Organismul persoanelor din societățile dezvoltate asimilează iodul din hrană în proporție mai redusă decât persoanele din comunitățile tradiționale, din cauza diferențelor în compoziția alimentației. Laptele este o sursă majoră de iod, nivelul acestuia dublându-se în anii recenți, deoarece hrana vițeilor este suplimentată cu iod și pentru că, înainte de muls, ugerele sunt dezinfectate cu antiseptice pe bază de iod. Alimentele cele mai bogate în iod sunt codul, scoicile, creveții, heringul, semințele de floarea-soarelui, algele și ciupercile. Atunci când este ingerat direct poate provoca gastroenterite severe, fiind un compus coroziv. Vaporii de iod pot provoca iritații pulmonare severe. De asemenea, contactul iodului cu pielea poate provoca arsuri severe.
Iodat de potasiu este un agent de oxidare, folosit uneori în iodarea sării de masă pentru prevenirea deficienței de iod. Este utilizat și în unele formule pentru bebeluși sau ca agent de maturare în produse de panificație.
Iodura de potasiu este utilizată ca supliment nutriţional în hrana pentru animale și în alimentele destinate consumului uman. Este utilizată pentru iodarea sării de masă. În cantități mari poate declanșa sau înrăutăți hipertiroidismul sau hipotiroidismul. Poate provoca sialadenita (o inflamație a glandelor salivare), tulburări gastrointestinale, reacții alergice.
Ferocianura de potasiu, E536 este un agent antiaglomerant, utilizat în sarea de bucătărie. La peste 100 grade C ferocianura de potasiu se descompune în cianură de potasiu și clorură de fier, fapt ce provoacă reducerea transportului de oxigen către sânge, dificultăți în respirație, dureri de cap și amețeli.
Carbonatul de sodiu, E500 este un aditiv alimentar utilizat ca regulator de aciditate, agent antiaglomerant, agent de creștere și stabilizator. Nu se cunosc efecte adverse.
Carbonatul de magneziu, E504 este utilizat pentru reducerea umidității sării de masă. În cantități mari poate avea efecte laxative, potrivit APC România.
1. Fructele de mare și peștele: codul, bibanul, creveții, algele marine
2. Produsele lactate
3. Ouăle - în special dacă animalele au avut parte de hrană bogată în iod
4. Legume și fructe precum: ceapa, usturoiul, spanacul, varza, morcovul, prazul, roșiile, perele și strugurii.
5. Afinele
6. Carnea de pui
7. Scoicile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...