Cum ne poate ajuta iaurtul să dormim mai bine și să avem un ten luminos. Alexandrescu: Reconstruiește țesuturile care au nevoie de ajutor

cum ne poate ajuta iaurtul. FOTO: Freepik @nensuria
Stocul de probiotice trebuie reînnoit în fiecare zi, iar un aport de 200-300 ml de iaurt este suficient pentru a susține digestia, dar și alte aspecte care țin de sănătatea florei intestinale.

Pentru a avea un somn liniștit și de calitate, care să ne asigure o stare de bine și energia pentru o nouă zi este important să fim atenți și la ceea ce mâncăm, în special în a doua parte a zilei, când nu trebuie să ne aglomerăm foarte mult stomacul, iar toată energia să ni se ducă spre digestie.

Astfel, pentru a nu adormi totuși cu gândul la mâncare, indicat este ca seara să avem o masă bogată în proteine și săracă în carbohidrați, dar mai ales, ca această masă să fie luată cu trei ore înainte de ora de culcare.

”De câteori vine vorba de calitatea somnului trebuie să ne gândim și la ce  mâncăm în a doua jumătate a zilei. De foarte multe ori o masă copioasă seara produce insomnie, produce coșmar, produce vise care agită foarte mult și care, practic, toate acestea scad calitatea somnului. Ne trezim mai obosiți, mai puțin odihniți dimineața.

De foarte multe ori suntem întrebați ce să consumăm seara. Seara avem nevoie de alimente bogate în proteine și sărace în carbohidrați, pentru că digestia proteinelor se face rapid, mai ales dacă este vorba de lactate. Nu vom consuma carne seara, sub nicio formă. Vom consuma brânzeturi mai puțin sărate și bine-înțeles, elixirul unui somn bun, iaurtul.

Iaurtul, sana, laptele bătut, cu un aport mic de grăsime, 1,5-2%, dacă discutăm despre copii, chiar până la 3%, combinat cu o felie de pâine de secară sau cu o lingură de fulgi de ovăz, poate reprezenta o cină ușoară”, a declarat lector dr. Ligya Alexandrescu, nutriționist, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Supa-cremă, soluția sățioasă a serii

Potrivit nutriționistului, o altă soluție bună pentru masa de seară este cea dată de alimentele lichide, precum supele sau supele-cremă de legume, care trebuie însoțite de lactate, ce au un rol important în ceea ce privește sănătatea. 

”Supa-cremă ne ajută să avem cantitatea suficientă de aliment, adică avem senzație de sațietate, dar trebuie să vină și proteina, care peste noapte reconstruiește țesuturile care au nevoie de ajutor.

Iaurtul, seara, este foarte recomandat tocmai pentru a promova o sănătate a colonului cât mai integră. Adică dimineață este ideal să avem digestie corespunzătoare în așa fel încât tenul să rămână frumos, să fim foarte bine hidratați și să avem țesuturile reparate”, mai spune Ligya Alexandrescu.

În ceea ce privește iaurtul, dar și alte lactate fermentate, cu un aport de 200-300 de ml ne asigurăm necesarul de probiotice, bacteriile care sunt prietenoase cu colonul și care ne ajută să avem un colon sănătos, dar și o digestie corectă.

Vezi și: Aerul condiționat, asociat cu bolile de piele și alergiile. La ce trebuie să fiți atenți când folosiți aparatul

Iaurtul, alte beneficii

Iaurtul este un produs lactat cu un conținut scăzut de calorii. O porție de 100 de grame de iaurt simplu, cu lapte integral, conține doar 61 de calorii, aproape la fel ca și laptele. Cu toate acestea, este mai bogat decât laptele, deoarece conține compuși probiotici suplimentari generați în urma procesului de fermentare.

Favorizează somnul

Triptofanul, un aminoacid din produsele lactate, facilitează producerea de serotonină și melatonină în creier și, dacă este consumat înainte de culcare, favorizează somnul.

Susține sănătatea oaselor

Iaurtul proaspăt, simplu, conține mai multe proteine, vitamina D, vitamina C, acid folic, fosfor și calciu, comparativ cu aceeași cantitate de de lapte cu care este preparat. Parte dintre acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea densității oaselor și a scăderii riscului de osteoporoză. 

Potrivit pentru intoleranța la lactoză

Iaurtul proaspăt conține bacterii benefice pentru sănătate care facilitează digestia ușoară a lactozei. Deoarece cea mai mare parte a lactozei s-a transformat în acid lactic, iaurtul este mai ușor de digerat decât laptele, astfel că iaurtul poate sfi potrivit și pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Aliment probiotic

Iaurtul este recomandat ca aliment prebiotic, deoarece conține compuși care favorizează creșterea bacteriilor benefice în intestine.

Acesta conține mai multe bacterii probiotice, cum ar fi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, bifidobacterium bifidum, care facilitează creșterea coloniei de bacterii prietenoase cu intestinul și suprimă agenții care provoacă diareea.

Consumul regulat de iaurt stimulează imunitatea și pregătește organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor fungice și a cancerelor intestinale, notează Nutrition&You.

”Probioticele trebuie reînnoite. Activitatea lor catalitică se consumă și atunci un aport constant, de 200-300 ml de iaurt, lapte bătut, băut seara asigură acest aport de probiotice și mai mult decât atât, colonul sănătos se vede pe față, ne asigură un ten luminos dimineața și după un somn liniștitor se întâmplă același lucru”, a mai spus nutriționistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel