Printr-un gest care durează doar...
În sezonul festiv, tradiția dăruirii de cadouri devine o parte esențială a experienței sărbătorilor. Cu toate acestea, impactul acestui gest generos poate fi mult mai complex decât pare la prima vedere, influențând adesea sănătatea noastră mintală.
Juliet Kaplan, președinta Clubului de Conștientizare a Sănătății Mentale la MHS, subliniază pentru MHS că, în ciuda asocierii sărbătorilor cu bucurie și entuziasm, această perioadă poate declanșa, de fapt, o deteriorare a sănătății mentale. Printre factorii care pot contribui la această stare se numără "problemele în familie, sentimentul de excludere sau sarcinile suplimentare date de profesori". În contextul în care sărbătorile pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale, devine crucial să găsim modalități de a gestiona aceste surse de stres sau, cel puțin, de a face față mai bine acestor provocări.
În gestionarea eficientă a sănătății mintale în această perioadă, dăruirea de cadouri poate juca un rol important. Ne bucurăm de spiritul sărbătorilor prin gestul de a face cadouri prietenilor și familiei. Când alegem un cadou pentru cineva, ne implicăm profund în ceea ce le place și în interesele lor. Participarea la astfel de schimburi de cadouri poate aduce o notă de bucurie și împlinire în această perioadă plină de provocări pentru sănătatea mintală.
foto:freepik@pvproductions
Însă, ce este mai benefic pentru starea noastră mintală generală, a dărui sau a primi? Unora, dăruirea de cadouri le aduce o senzație mai mare de fericire. Această perspectivă este susținută și de Universitatea South, care arată că actul de a oferi cadouri lasă, de obicei, oamenii mai satisfăcuți decât actul de a primi. Un studiu al Institutului Național de Sănătate adaugă că, în timp ce, atât dăruirea, cât și primirea cadourilor stimulează părți ale creierului asociate cu recompensa, doar dăruirea activează o zonă a creierului care generează un sentiment mai profund de apreciere și afecțiune reciprocă. Această formă de generozitate poate întări relațiile sociale, un pilon esențial în sănătatea mintală.
Cu toate beneficiile dăruirii de cadouri, există și anumite aspecte care pot cauza stres. Unele dintre cauzele acestor dificultăți pot proveni din "stresul legat de cumpărăturile de cadouri," așa cum remarcă Kaplan. Dar aici intervine un aspect important: un cadou nu trebuie neapărat să fie un obiect cumpărat. Pot fi și cadouri confecționate manual, care, de cele mai multe ori, au o mai mare însemnătate. Astfel, este esențial să conștientizăm că un cadou de calitate nu trebuie să vină întotdeauna cu o etichetă de preț mare sau să fie cumpărat dintr-un magazin.
Poate ar trebui să fim conștienți de limitele noastre și să apreciem mai mult gândul și efortul pus în fiecare cadou oferit. În această perioadă festivă, cadourile pot aduce bucurie și împlinire, fiind totodată un prilej de consolidare a legăturilor sociale și de gestionare a stresului asociat sărbătorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Durerea și disconfortul în jurul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...