Cum îți dai seama dacă o persoană apropiată suferă de anorexie. Semnele de care să ții cont

Anorexia foto:freepik
Persoanele care suferă de anorexie pun o valoare foarte mare pe controlul greutății și formei corpului, folosind eforturi extreme care interferează semnificativ cu viața lor.

Anorexia este una dintre cele mai grave și complicate tulburări alimentare, având un impact devastator asupra sănătății fizice și mintale a celor afectați. Este caracterizată de o greutate corporală anormal de scăzută, o frică intensă de îngrășare și o percepție distorsionată a greutății și formei corpului. 

Vezi și: Cum se produce accidentul vascular? Ce trebuie să schimbi în stilul tău de viață pentru a-l preveni

Pentru a preveni îngrășarea sau pentru a continua să slăbească, persoanele cu anorexie restricționează în mod sever cantitatea de hrană pe care o consumă. Acestea pot controla aportul caloric prin vărsături după masă sau prin utilizarea laxativelor, diureticelor sau clismelor. De asemenea, pot încerca să slăbească prin exerciții fizice excesive. Indiferent cât de mult se pierde în greutate, persoana continuă să se teamă de îngrășare.

Important de înțeles este că anorexia nu se rezumă la alimente. Este o modalitate extrem de nesănătoasă și periculoasă de a încerca să faci față problemelor emoționale. Persoanele care suferă de anorexie asociază felul de a fi ”subțire” cu autoaprecierea.

Anorexia, la fel ca și alte tulburări alimentare, poate prelua controlul asupra vieții și poate fi foarte dificil de depășit. Cu toate acestea, cu tratament adecvat, persoanele afectate pot obține o percepție mai bună a propriei personalități, pot reveni la obiceiuri alimentare sănătoase și pot inversa unele dintre complicațiile grave ale anorexiei.

Simptome

Semnele și simptomele anorexiei sunt diverse și pot include, atât aspecte fizice, cât și emoționale. Fizic, persoanele afectate pot prezenta pierdere extremă în greutate, oboseală, tulburări de somn, amețeli, înroșirea degetelor și multe altele. De asemenea, pot avea lipsă de menstruație, constipație și dureri abdominale.

Pe plan emoțional și comportamental, persoanele cu anorexie pot manifesta o preocupație excesivă față de mâncare, refuzul de a mânca, negarea foamei, alegerea de a consuma doar anumite alimente considerate "sigure", adoptarea unor ritualuri rigide legate de mâncare, precum și izolarea socială și iritabilitatea.

Este important să căutați ajutor medical dacă aveți suspiciuni că dumneavoastră sau cineva apropiat suferiți de anorexie. Tratamentul poate implica o echipă multidisciplinară care include medici, psihologi, nutriționiști și alți profesioniști specializați în tulburări alimentare.

Vezi și: Drogul ”zombie” a intrat și în România. Cătălin Țone: Este un drog care te termină, pur și simplu!

Anorexia reprezintă o problemă gravă de sănătate, care necesită o atenție deosebită și un tratament adecvat. Este important să fim conștienți de semnele și simptomele acestei tulburări și să căutăm ajutor medical atunci când este necesar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel