Cum îți dai seama dacă ai rezistență la insulină. Fără tratament poate progresa spre diabetul de tip 2

rezistenta la insulina Foto: Freepik @towfiqu999
Află mai multe despre semnele timpurii ale rezistenței la insulină și când trebuie să consulți un medic.

Rezistența la insulină se caracterizează printr-o sensibilitate sau o reacție scăzută a celulelor la hormonul insulină, care este secretat de pancreas. Insulina este un regulator celular esențial al nivelului de zahăr din sânge, facilitând absorbția glucozei (zahăr) din alimentele ingerate pentru producerea de energie.

Faptul de a avea în mod persistent niveluri ridicate de zahăr în sânge poate duce la dezvoltarea rezistenței la insulină. Un număr considerabil de persoane rămân inconștiente de starea lor de rezistență la insulină până când sunt supuse unui test de sânge, în primul rând din cauza naturii graduale și nedetectabile a simptomelor în timpul etapelor juvenile. Printre alte simptome, pe măsură ce rezistența la insulină avansează, este posibil să te confrunți cu o creștere în greutate, urinare frecventă și oboseală. Gestionarea insuficientă a rezistenței la insulină poate duce la dezvoltarea diabetului de tip 2, potrivit Health.

Nivelul ridicat al zahărului din sânge

Denumită din punct de vedere medical hiperglicemie, glicemia ridicată denotă concentrații ridicate de glucoză în sânge. Aceasta se numără frecvent printre indiciile inițiale ale rezistenței la insulină. În cazul în care un medic are motive să suspecteze că prezenți indicii de hiperglicemie sau că ați putea fi predispus la diabet, acesta ar putea solicita un test de hemoglobină A1C. Acest test măsoară nivelul mediu al glicemiei tale pe trei luni și detectează nivelurile ridicate de zahăr din sânge.

Un nivel de A1C sub 5,7% este considerat ca fiind în limitele normale. Cu toate acestea, un rezultat cuprins între 5,7% și 6,4% poate sugera prezența rezistenței la insulină și a prediabetului, care se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge care nu sunt suficient de severe pentru a fi considerate diabet de tip 2. Dimpotrivă, un nivel A1C de 6,5% sau mai mare indică un diagnostic de diabet de tip 2.

Vezi și: Ficatul, un adevărat superaliment. Cea mai concentrată sursă de vitamina B12 oferă peste 3000% din aportul necesar

Colesterolul ridicat

Insulina este implicată în reglarea depozitării și utilizării grăsimilor și lipidelor de către organism. Un simplu test de sânge poate dezvălui dacă aveți colesterolul ridicat. Medicul poate suspecta rezistența la insulină pe baza următoarelor rezultate ale unui test de sânge:

- Trigliceride (grăsimi din sânge) ridicate.

- Colesterolul LDL ("rău") crescut

- Scădere a colesterolului HDL ("bun")

Creștere în greutate

Atunci când organismul dezvoltă rezistență la insulină, utilizarea zahărului pentru energie devine mai dificilă, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de glucoză în circulație. Ca răspuns la această acțiune, organismul tău produce mai multă insulină pentru a compensa nivelul ridicat de zahăr din sânge. Cu toate acestea, această secreție crescută de insulină poate face ca organismul să stocheze anormal de multă grăsime, în special în jurul mijlocului corpului. O cauză comună a acestei creșteri abdominale în greutate este rezistența la insulină.

Oboseală

Unul dintre simptomele definitorii ale rezistenței la insulină, prediabetului și diabetului este oboseala. Rezistența la insulină afectează absorbția celulară a glucozei pentru energie. În consecință, organismul se confruntă cu o utilizare deficitară a glucozei, care se manifestă prin oboseală și o scădere a energiei generale. În plus, această afecțiune poate induce fluctuații diurne ale nivelului de zahăr din sânge, un factor suplimentar care poate contribui la creșterea oboselii.

Vezi și: Mierea, medicamentul naturii. Reglează nivelul zahărului din sânge și tratează arsurile

Urinare frecventă

Poliuria, sau urinarea frecventă, reprezintă încercarea organismului de a elimina excesul de glucoză. Faptul că trebuie să mergi la toaletă mai des decât este normal este un indicator frecvent al prediabetului și al rezistenței la insulină.

Atunci când nivelul de glucoză este ridicat, rinichii depun un efort considerabil pentru a elimina surplusul de glucoză din fluxul sanguin. În mod normal, glucoza este eliminată din fluxul sanguin prin filtrare în rinichi, care o reabsorb înapoi în fluxul sanguin.

Cu toate acestea, nivelurile persistent ridicate de glucoză din sânge împiedică rinichii să reabsoarbă întreaga cantitate de zahăr în exces. Acest surplus de glucoză în rinichi obligă organismul să elimine zahărul prin urină și să extragă apă din țesuturi, ceea ce duce la o creștere a cantității de urină.

Foto: Freepik @atlascompany

Setea crescută

Frecvența crescută a urinării din cauza nivelului ridicat de zahăr din sânge are ca rezultat o pierdere mai mare de lichide prin urină. Creșterea frecvenței urinării poate duce la pierderea de apă din organism și crește vulnerabilitatea la deshidratare. În consecință, setea crescută este o apariție frecventă pe parcursul zilei, pe măsură ce organismul încearcă să recupereze lichidele pierdute.

Modificări ale pielii

Dezvoltarea rezistenței la insulină sau a prediabetului poate duce la manifestarea unei pigmentații mai întunecate a pielii în anumite zone, cum ar fi axilele, spatele și părțile laterale ale gâtului. Numele dat acestei afecțiuni este acanthosis nigricans. Pe lângă pielea întunecată, aceste regiuni ale pielii pot dezvolta, de asemenea, mai multe excrescențe mici ale pielii, care se numesc etichete cutanate.

Furnicături în partea de jos a picioarelor

În mod frecvent, furnicăturile la nivelul tălpilor indică rezistența la insulină. Chiar și fără diabet, nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot duce la neuropatie, o afecțiune caracterizată prin afectarea nervilor. Leziunile nervoase își au originea, de obicei, în picioare și se pot manifesta prin parestezii, paralizie sau senzația de înțepătură.

Simptomele la copii  

Rezistența la insulină la adolescenți se manifestă frecvent fără simptome aparente. Cu toate acestea, copiii pot dezvolta regiuni de piele catifelată, pigmentată sau îngroșată în anumite cazuri. Aceste regiuni se manifestă în mod obișnuit în zonele încrețite în mod natural ale corpului, inclusiv la subsuori și la gât.

În plus față de rezistența la insulină, următoarele afecțiuni pot crește probabilitatea ca sugarul tău să dezvolte simptome ale altor afecțiuni:

- Tensiune arterială ridicată

- Colesterolul ridicat

- Sindromul ovarelor polichistice (PCOS)

Activitatea fizică și consumul de mese nutritive sunt esențiale în gestionarea rezistenței la insulină la copii.

Când trebuie să consulți un medic 

Se recomandă ca persoanele care suspectează că ar putea avea rezistență la insulină sau care prezintă simptome precum oboseală, sete excesivă, urinare frecventă sau creștere inexplicabilă în greutate să consulte imediat un medic speciliast. În plus, poate fi prudent să îl informezi dacă ai antecedente familiale de diabet sau alte afecțiuni de natură similară.

Acesta poate efectua teste de diagnosticare în timpul consultului pentru a stabili dacă ai rezistență la insulină și pentru a oferi recomandări cu privire la potențialele medicamente sau modificări ale stilului de viață pentru a gestiona această afecțiune.

Rezistența la insulină scapă frecvent detectării până la apariția simptomelor. Cu toate acestea, pe măsură ce afecțiunea avansează, este posibil să prezenți simptome precum oboseală, glicemie ridicată și fluctuații inexplicabile ale greutății. Este esențial să abordezi aceste simptome prin consultarea unui pmedic și prin efectuarea de teste. Rezistența la insulină poate duce la apariția diabetului de tip 2 și a altor complicații dacă nu este tratată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel