Cum îți dai seama dacă ai astm. Care sunt simptomele și cele mai comune cauze care declanșează astmul

Cum iti dai seama daca ai astm Foto: Freepik @krakenimages.com
Cum îți dai seama dacă ai astm. Află care este procedura minim invazivă pentru tratarea astmului sever.

Astmul apare din cauza inflamației și a mucusului din căile respiratorii. În timpul unui atac, acest lucru cauzează de obicei o respirație șuierătoare sau un sunet de fluierat atunci când respirați, dar poate provoca și alte simptome.

Aceasta boală îngreunează respirația și poate face ca unele activități fizice să fie dificile sau chiar imposibile.

Pentru a înțelege astmul, este necesar să înțelegem puțin despre ceea ce se întâmplă atunci când respirăm. În mod normal, la fiecare respirație pe care o faci, aerul trece prin nas sau gură, coboară în gât și în căile respiratorii, ajungând în cele din urmă la plămâni.

În plămâni există o mulțime de mici pasaje de aer care ajută la transportarea oxigenului din aer în fluxul sanguin.

Vezi și: Orezul alb sau orezul brun: care este cea mai bună alegere. Detaliul care te va face să renunți la orezul clasic, alb

Simptome

Simptomele astmului apar atunci când mucoasa căilor respiratorii se umflă și mușchii din jurul acestora se încordează. Mucusul umple apoi căile respiratorii, reducând și mai mult cantitatea de aer care poate trece prin ele.

Aceste afecțiuni pot provoca apoi un "atac" de astm, adică tusea și senzația de apăsare în piept, tipice pentru astm. Cel mai frecvent simptom al astmului este respirația șuierătoare.

Alte simptome ale astmului pot include:

- Tuse, în special noaptea, când râzi sau în timpul exercițiilor fizice

- Senzație de apăsare în piept

- Dificultăți de vorbire

- Oboseală

- Dureri în piept

- Dificultăți de respirație

- Anxietate sau panică

- Respirație rapidă

- Infecții frecvente

- Probleme de somn

Tipul de astm pe care îl ai poate determina simptomele pe care le ai. Unele persoane experimentează simptome în mod constant pe tot parcursul zilei. Alții pot constata că anumite activități pot înrăutăți simptomele.

Nu toți cei care suferă de astm vor experimenta aceste simptome specifice.

Vezi și: Ceaiul care topește grăsimea de pe ficat. Este planta de aur pentru ficat gras și colesterol mărit

De asemenea, ține cont de faptul că, chiar dacă astmul tău este bine gestionat, este posibil să ai ocazional o acutizare a simptomelor. Crizele se ameliorează adesea prin utilizarea unor tratamente cu acțiune rapidă, cum ar fi un inhalator, dar pot necesita asistență medicală în cazurile severe.

Semnele unei crize de astm pot include:

- Tuse

- Dificultăți de somn

- Respirație șuierătoare

- Dureri sau senzație de apăsare în piept

- Ooseală

- Uscături în gât

Dacă simptomele tale se agravează sau nu se ameliorează cu utilizarea unui inhalator, trebuie să soliciți imediat tratament medical.

De asemenea, trebuie să soliciți tratament dacă prezenți simptome de urgență pentru astm, inclusiv:

- Dificultăți severe de respirație

- Amețeli

- Dificultăți de mers sau de vorbire

- Gâfâială pentru aer

- Confuzie

- Buze sau unghii palide

- Buze sau unghii albastre

Cauze și factori declanșatori

Deși astmul este deosebit de frecvent la copii, mulți oameni nu dezvoltă astm până la vârsta adultă.

Nu a fost identificată o singură cauză pentru astm. În schimb, cercetătorii cred că este cauzat de o varietate de factori. Acești factori includ:

- Genetica. Dacă un părinte sau un frate sau o soră are astm, este mai probabil să dezvolți astm.

- Antecedente de infecții virale. Persoanele cu antecedente de infecții virale severe în copilărie, cum ar fi infecția cu virusul sincițial respirator (VSR), pot fi mai predispuse să dezvolte această afecțiune.

- Ipoteza igienei. Această teorie explică faptul că, atunci când bebelușii nu sunt expuși la suficiente bacterii în primele luni și în primii ani de viață, sistemul lor imunitar nu devine suficient de puternic pentru a lupta împotriva astmului și a altor afecțiuni alergice.

De asemenea, mulți factori pot declanșa astmul și pot determina agravarea simptomelor. Factorii declanșatori ai astmului pot varia, iar unele persoane pot fi mai sensibile la anumiți factori declanșatori decât altele.

Cei mai comuni factori declanșatori includ:

- Afecțiunile de sănătate, cum ar fi infecțiile respiratorii

- Alergeni

- Condiții meteorologice extreme

- Iritanții din mediul înconjurător

- Emoțiile intense

- Dăunători

- Exercițiile fizice

- Anumite medicamente, inclusiv aspirina sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Diagnostic și tipuri

Nu există un singur test sau examen care să determine dacă tu sau copilul tău aveți astm. În schimb, medicul tău va folosi o varietate de criterii pentru a determina dacă simptomele sunt rezultatul astmului.

Următoarele pot ajuta la diagnosticarea astmului:

- Istoricul de sănătate. Dacă ai membri ai familiei cu tulburări respiratorii, riscul tău este mai mare. Alertează medicul cu privire la această legătură genetică.

- Examen fizic. Medicul îți va asculta respirația cu un stetoscop. De asemenea, este posibil să ți se facă un test cutanat pentru a căuta semne de reacție alergică, cum ar fi urticarie sau eczeme. Alergiile îți cresc riscul de astm.

- Teste de respirație. Testele funcționale pulmonare (PFT) măsoară fluxul de aer în și din plămâni. Pentru cel mai comun test, spirometria, suflă într-un dispozitiv care măsoară viteza aerului.

În mod obișnuit, medicii nu efectuează teste de respirație la copiii cu vârsta sub 5 ani, deoarece este dificil să se obțină o citire precisă.

În schimb, ei pot prescrie copilului tău medicamente pentru astm și așteaptă să vadă dacă simptomele se ameliorează. Dacă acestea se ameliorează, copilul tău are probabil astm.

În cazul adulților, medicul poate prescrie un bronhodilatator sau un alt medicament pentru astm dacă rezultatele testelor indică astm. Dacă simptomele se ameliorează cu utilizarea acestui medicament, medicul va continua să trateze afecțiunea ca fiind astm.

Medicul tău va trebui, de asemenea, să determine tipul de astm pe care îl ai. Cel mai frecvent tip este astmul alergic, care reprezintă 60% din toate cazurile de astm, potrivit Healthline.

Alte tipuri suplimentare de astm sunt legate de stadiul de viață al unei persoane. Deși astmul poate apărea la orice vârstă, astmul pediatric afectează în mod specific copiii, iar astmul cu debut la adult nu apare până la vârsta adultă.

Alte tipuri specifice de astm sunt descrise mai jos.

Astmul alergic

Alergenii declanșează acest tip comun de astm. Aceștia pot include:

- Părul de animale de companie de la animale precum pisicile și câinii

- Alimente

- Mucegai

- Polenul

- Praf

Astmul alergic este adesea sezonier, deoarece merge mână în mână cu alergiile sezoniere.

Astmul non-alergic

Iritanții din aer care nu au legătură cu alergiile declanșează acest tip de astm. Acești iritanți pot include:

- Arderea lemnului

- Fumul de țigară

- Parfumuri

- Boli virale

- Aerul rece

- Poluarea aerului

- Odorizante de aer

- Produse de curățenie de uz casnic

Astm profesional

Astmul ocupațional este un tip de astm indus de factori declanșatori de la locul de muncă. Printre aceștia se numără:

- Praful

- Substanțe chimice industriale

- Gaze și vapori

- Proteine animale

- Coloranți

- Latex de cauciuc

Aceste substanțe iritante pot exista într-o gamă largă de industrii, inclusiv:

- Agricultură

- Textile

- Prelucrarea lemnului

- Manufactură

Pe lângă medicamente prescrise pe termen lung sau scurt, o altă metodă de tratament este termoplastia bronșică .Acest tratament utilizează un electrod pentru a încălzi căile respiratorii din interiorul plămânilor, ajutând la reducerea dimensiunii mușchiului înconjurător și împiedicând înăsprirea acestuia.

Această procedură minim invazivă este efectuată de un medic într-o clinică sau într-un spital și durează de obicei aproximativ o oră.

Termoplastia bronșică este destinată persoanelor cu astm sever și poate oferi o ameliorare a simptomelor timp de până la 5 ani.

Cu toate acestea, deoarece este o procedură relativ nouă, nu este încă disponibilă pe scară largă.

Astmul este o afecțiune care inflamează plămânii și face dificilă respirația. Poate afecta atât adulții, cât și copiii, sub diferite forme și în diferite grade de severitate.

Există diferite medicamente disponibile pentru a trata astmul. Cele mai frecvente tratamente sunt bronhodilatatoarele, care pot fi pe termen scurt pentru a trata un atac de astm sau pe termen lung pentru gestionarea simptomelor în timp. Important este să consulți un medic înainte de a lua orice fel de medicament menit pentru sănătatea plămânilor tăi.

Modificările stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la reducerea crizelor de astm. Acestea pot include modificări ale dietei, exerciții fizice sau gestionarea stresului. Discută cu medicul tău pentru a identifica tipul de astm pe care îl poți avea și cele mai bune opțiuni de tratament și gestionare pentru tine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel