Cum influențează stresul suferit de gravidă dezvoltarea creierului bebelușului

Gravida
Creierul bebelușului poate fi modelat de nivelurile de stres pe care le suferă mama în timpul sarcinii, susține un studiu.

Stresul resimțit de gravide afectează dezvoltarea creieurlui bebelușilor, în special a laturii emoționale. Este concluzia unui studiu, al cercetătorilor de la Universitatea Edinburgh, care evidențiază nevoia urgentă ca femeile să fie sprijinite moral în timpul sarcinii. Deși e cunoscut faptul că stresul matern influențează dezvoltarea comportamentului copilului și capacitatea de a-și regla emoțiile pe măsură ce crește, noua cercetare folosește o măsură obiectivă - nivelurile hormonului cortizol - la mamă pentru a studia legăturile cu dezvoltarea creierului bebelușului.

O echipă de cercetători condusă de Universitatea din Edinburgh a arătat că nivelurile de cortizol sunt legate de dezvoltarea amigdalei bebelușului, o zonă a creierului cunoscută ca fiind implicată în dezvoltarea emoțională și socială în copilărie. Pentru studiu, oamenii de știință au prelevat probe de păr de la 78 de femei însărcinate pentru a determina nivelul de cortizol al femeilor în ultimele trei luni și au făcut RMN-uri când bebelușii dormeau.

Au descoperit că nivelurile mai ridicate de cortizol din părul mamei au fost legate de modificările structurale ale amigdalei sugarilor, precum și de diferențele conexiunilor creierului. Medicii spun că acest lucru ar putea explica de ce copiii ale căror mame au prezentat un nivel ridicat de stres în timpul sarcinii pot avea mai multe șanse de a avea probleme emoționale mai târziu, potrivit unui comunicat al universității citate.

Cercetătorul principal, profesorul James Boardman, directorul laboratorului de cercetare Jennifer Brown de la Centrul MRC pentru Sănătate Reproductivă de la Universitatea din Edinburgh, a declarat: „Descoperirile noastre sunt un apel la acțiune pentru a detecta și sprijini femeile gravide care au nevoie de ajutor suplimentar în timpul sarcinii ca aceasta ar putea fi o modalitate eficientă de a promova dezvoltarea sănătoasă a creierului la copiii lor”.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel