Acestea sunt problemele grave pe care...
"Ceea ce făceam în fiecare vineri după-masa de ani de zile s-ar putea să nu mai putem face", spune Gabriela (Culda) Groza, psiholog și cadru didactic la UBB Cluj. Aceasta a oferit, pentru DC Medical, câteva sfaturi despre cum să împărțim viața cu pandemia COVID-19, din prima zi a stării de alertă.
Specialiștii spun că vor trece luni bune până când se va fabrica un vaccin sau până când vom găsi o cale de a reveni la viața normală, perioadă în care oamenii din toate colțurile lumii sunt nevoiți să trăiască cu o serie de reguli.
"Istoria ne-a arătat că normalitatea are un timp și un spațiu al ei. Trebuie să ne obișnuim cu asta. Psihic, ne poate modifica punctele de stabilitate. Altfel spus, elementele de stabilitate din viața noastră pot să devină instabile. Nu avem decât o singură soluție: să ne creăm altele!", recomandă psihologul.
În ce privește costurile respectării regulilor, acestea sunt diferite. Pentru unii, crede Gabriela (Culda) Groza, respectarea măsurilor poate fi "o constrângere tolerabilă, chiar cu avantaje", în timp ce pentru alții poate semnifica imposibilitatea de a procura resurse pentru a trăi. De aceea, nu se poate vorbi de "un singur profil al celor care au încălcat regulile".
Mai sunt români care nu cred că există COVID-19 și pun totul pe seama unei manipulări și țes povești despre conspirații fanteziste. Alții cred că molima există și poate face mult rău. "Modul în care evaluăm riscul ține de credințele fiecăruia. Dintr-o altă perspectivă trebuie să fim conștienți că se poate isca la nivel individual și un conflict valoric: trebuie să alegem între ce e mai important pentru noi - o mai mare siguranță asupra sănătății sau libertatea. Răspunsul și-l găsește fiecare. În mod cert, există foarte multe persoane în societate care vor ignora recomandările, fie ele însoțite sau nu de sancțiune. Asta înseamnă că aceia care doresc să se protejeze nu trebuie să se bazeze pe ceilalți", afirmă Gabriela.
Aceasta subliniază că perioada stării de urgență nu ne-a afectat pe toți la fel. Pentru unii, ea a reprezentat o problemă, pentru alții nu. Iar asta ține de nivelul de adaptabilitate al oamenilor, care este foarte diferit. La fel stau lucrurile și în privința consecințelor stării de urgență, adaugă specialista subliniind că e esențial să veghem mereu asupra sănătății mintale:
"Dacă avem gânduri anxioase - adică ne îngrijorăm imaginându-ne permanent scenarii negative care s-ar putea întâmpla - va trebui să ne tratăm anxietatea astfel încât să putem să ne formăm o perspectivă rațională și să nu trăim într-un stres permanent. Dacă nu avem chef de nimic ni se pare că nimic nu are sens cu adevărat și nu avem energie să facem lucrurile pe care obișnuiam să le facem, dacă avem tulburări de alimentație - nu avem poftă de mâncare sau mâncăm foarte mult - sau avem tulburări de somn - nu putem adormi, ne trezim din somn sau dormim foarte mult - ar fi bine să ne măsurăm nivelul depresiei".
Psihologul Gabriela (Culda) Groza FOTO: arhivă personală
Oamenii au nevoie de puncte de stabilitate pentru propria liniște interioară. O primă recomandare a Gabrielei (Culda) Groza este crearea de ritualuri individuale care să le înlocuiască pe cele vechi și care să se poată îndeplini independent de condițiile legislative din următoarea perioadă. Două exemple ar fi: "să ne sunăm prietenii marți dimineața, să citim o oră joi seara etc".
"O altă recomandare este aceea de a ne obliga mintea să se centreze pe soluții și nu pe probleme. Dacă am folosi timpul pe care îl avem epuizând, descriind problema și lamentându-ne pentru a genera soluții, am fi mult mai câștigați", completează Gabriela.
Cert este, adaugă aceasta, că într-o situație de incertitudine trebuie "să ne obligăm mintea să se concentreze pe ce poate face, nu pe cât e de greu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acestea sunt problemele grave pe care...
Un studiu nou arată că procesul de...
Petele albe de pe unghii sunt adesea...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Aproape 20% dintre medicii de familie...
Genele lungi și voluminoase au...