Multitasking-ul poate părea eficient,...
Probioticele sunt microorganisme care oferă beneficii de sănătate gazdei lor, sprijinind sistemele sănătoase ale organismului, de la gură la intestin, și controlând microorganismele dăunătoare, precum germenii.
Acestea ajută digestia și îmbunătățesc absorbția nutrienților la nivelurile corecte. Probioticele pot fi găsite în mod natural în alimentele fermentate și în laptele cultivat, dar pot fi găsite și în suplimente fabricate.
Se crede că probioticele ajută la rezolvarea problemelor digestive precum constipația, boala Crohn, boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil, intoleranța la lactoză și colita ulcerativă.
Cu toate acestea, majoritatea studiilor privind probioticele au fost de mică amploare și nu conțin informații specifice cu privire la efectele acestora asupra digestiei sau la modul de dozare sau administrare consecventă a acestora ca supliment.
Ecosistemele digestive diferă, iar persoanele cu constipație au ecosisteme diferite de microorganisme în intestine față de cele fără constipație. Probioticele pot reduce nivelul pH-ului în colon, ceea ce poate ajuta scaunul să se deplaseze mai rapid prin acesta. De asemenea, acestea pot ameliora diareea cauzată de antibiotice prin refacerea bacteriilor bune pe care antibioticele le-ar fi putut ucide.
Probioticele pot ajuta la absorbția proteinelor și a altor vitamine și nutrienți. Majoritatea cercetărilor se concentrează pe tulpinile Lactobacillus și Bifidobacterium, care sunt eficiente în ameliorarea constipației. Cu toate acestea, orice probiotice care nu fac parte din aceste genuri pot să nu fie sigure și este nevoie de mai multe cercetări înainte de utilizare.
Eficacitatea probioticelor depinde de capacitatea lor de a rezista în mediul acid al stomacului și al tractului gastrointestinal. Probioticele de înaltă calitate trec intacte prin stomac și ajung în intestine, unde sunt absorbiți nutrienții. Viabilitatea probioticelor poate fi afectată de probleme de ambalare și depozitare. Cea mai populară practică este de a lua doze zilnice de probiotice.
Foto: Freepik @olanod
Pentru a profita de beneficiile probioticelor, creșteți consumul zilnic de probiotice prin surse alimentare sau suplimente. Alimentele tradiționale precum varza murată, kimchi, kefir, iaurtul grecesc și kombucha conțin în mod natural probiotice. Începeți încet și fiți atenți la efectele secundare, deoarece fiecare tulpină are efecte diferite. Un jurnal al alimentelor și suplimentelor poate fi util în timpul perioadei introductive.
Dozele zilnice recomandate variază de la 1 miliard la 10 miliarde de unități formatoare de colonii (UFC). Începeți cu 1 UFC și creșteți treptat, acordând atenție răspunsului organismului dumneavoastră. Luați probioticele chiar înainte sau odată cu masa, nu după.
Încercați sursele naturale înainte de a lua suplimente, deoarece acestea conțin de obicei o varietate de tulpini. Suplimentele ar trebui să enumere fiecare tip individual pe care îl conțin. Acordați atenție etichetelor și calității, deoarece administrațiile pentru alimente și medicamente nu reglementează suplimentele la fel ca alimentele normale, astfel încât calitatea nu este întotdeauna garantată. Alegeți o marcă de încredere și consultați un medic dacă este necesar.
Probioticele pot ajuta la gestionarea diferitelor probleme de sănătate, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, colesterol ridicat, diaree, constipație, intoleranță la lactoză și creștere în greutate. De asemenea, acestea îmbunătățesc sănătatea mentală și răspunsul imunitar, sănătatea orală și dermatologică și ajută la absorbția proteinelor. Probioticele pot ajuta la recuperarea după antrenamente și pot reduce tensiunea musculară.
Pe măsură ce infecțiile rezistente la antibiotice devin o preocupare, probioticele ar putea fi agenți puternici de protecție și vindecare care funcționează perfect cu sistemele noastre naturale ale organismului.
Probioticele sunt în general sigure pentru majoritatea persoanelor, cu riscuri majore minime. Reacțiile adverse frecvente includ gaze și balonare, iar reacțiile severe, cum ar fi durerile abdominale, trebuie gestionate. Consultați un medic înainte de a lua orice suplimente, în special pentru copii.
Probioticele pot să nu fie potrivite pentru cei cu boli cronice sau sisteme imunitare slăbite. Acestea nu trebuie utilizate pentru a înlocui medicamentele prescrise fără consultarea unui medic.
Cercetările arată o asociere pozitivă între probiotice și digestia sănătoasă, sănătatea mentală și orală, un sistem imunitar sănătos și, posibil, o piele mai sănătoasă. Introduceți probioticele treptat în dieta dumneavoastră, alături de alimentele tradiționale sau suplimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...