La vârsta a doua, prevenția...
Deși fiecare persoană reacționează diferit la diverse diete, unele opțiuni alimentare pot contribui la atenuarea simptomelor bolii hemoroidale și la promovarea vindecării. Dacă ai fost diagnosticat cu boala hemoroidală, descoperă în acest articol care sunt cele mai bune alegeri alimentare, ce te pot ajuta să gestionezi această afecțiune delicată.
Ce sunt hemoroizii și care sunt simptomele acestei boli
Hemoroizii sunt vase de sânge dilatate în zona rectală sau anală. În funcție de poziționarea lor, pot fi interni, în interiorul rectului, sau externi, sub pielea din jurul anusului. Principala cauză a dezvoltării bolii hemoroidale este presiunea crescută asupra venelor rectale. Aceasta poate fi o consecință a constipației, sarcinii, obezității sau eforturilor excesive în timpul defecării. În ceea ce privește hemoroizi interni simptome, acestea pot include sângerarea în timpul defecării și mâncărimi. Hemoroizii externi se caracterizează prin durerile, care pot varia în intensitate, și umflăturile sub pielea din jurul anusului. Tratamentul în boala hemoroidală include, de la caz la caz, modificări în regimul alimentar, medicamente topice, băi de șezut, proceduri medicale non-invazive sau, în cazuri grave, intervenții chirurgicale.
Care este cea mai bună dietă în boala hemoroidală
Un regim alimentar hemoroizi trebuie să includă un aport optim de fibre, pentru că acestea previn constipația, susțin o digestie sănătoasă, reglează scaunele și ajută la reducerea presiunii asupra venelor rectale. De asemenea, sunt recomandate alimente care au proprietăți antiinflamatorii și care susțin sistemul circulator.
Iată mai jos ce să incluzi în dietă dacă suferi de boala hemoroidală:
- alimente bogate în fibre - printre cele mai bune se numără cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, fructele proaspete, leguminoasele și semințele. Dacă nu ești obișnuit să le consumi regulat, crește treptat cantitatea de fibre, pentru a evita eventualele probleme digestive. Dacă aportul de fibre din alimente este insuficient, poți lua în considerare și suplimentele alimentare care le conțin, pentru a facilita digestia (ex: Casenfibra)
- alimente bogate în probioticele - produsele lactate fermentate, precum iaurtul, chefirul și brânzeturile maturate, soia, ciocolata neagră, varza acră și murăturile în saramură sunt utile pentru o sănătate digestivă optimă. Ca și în cazul fibrelor, poți apela la suplimente alimentare cu probiotice, după ce, în prealabil, ai cerut sfatul unui medic în acest sens
- alimente bogate în flavonoide - acestea sunt compuși vegetali antioxidanți, care pot lupta contra acțiunii radicalilor liberi, una dintre cauzele multor afecțiuni, de la cele cardiace la cancer. Având proprietăți antiinflamatorii, flavonoidele pot ajuta la reducerea inflamației vaselor de sânge din zona rectală și anală. Printre alimentele bogate în flavonoide se numără citricele, fructele de pădure, ceapa, usturoiul și merele
- grăsimi sănătoase - cele care se găsesc în avocado, nuci, semințe de chia și peștii grași, ca somonul, tonul și sardinele, pot susține sănătatea generală a sistemului circulator și pot ajuta la reducerea inflamației asociate hemoroizilor.
De asemenea, consumul adecvat de apă este important pentru menținerea scaunelor moi, facilitând un tranzit intestinal bun, dar și pentru prevenirea constipației, un factor de agravare a hemoroizilor. Consumă cel puțin opt pahare de apă pe zi și evită băuturile care deshidratează organismul, precum alcoolul și cafeaua.
Este recomandat să limitezi consumul de alimente condimentate și iritante, de exemplu, ardeiul iute, precum și de cele prăjite, care pot irita sistemul intestinal și agrava manifestările bolii hemoroidale.
Gestionarea hemoroizilor prin intermediul dietei este posibilă, prin alegeri alimentare inteligente. Este, de asemenea, întotdeauna recomandat să consulți un medic specialist, pentru sfaturi personalizate adaptate situației tale. Un diagnostic corect și un tratament adecvat pot ajuta la ameliorarea simptomelor bolii hemoroidale și la prevenirea potențialelor complicații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...