Schimbările extreme de temperatură...
Alegerea pepenelui perfect poate părea o sarcină dificilă, dar există câteva trucuri și sfaturi care te pot ajuta să te asiguri că vei lua acasă un fruct dulce și suculent.
În România rurală, vara încă mai aduce cu sine produsele naturale românești și pepenii românești. Sub vocea puternică venită din megafon "hai la pepeni", pepenii de Dăbuleni, încă murdari de pământul de pe care au fot culeși, încă se mai plimbă pe străzile rurale în dubele mari și albe.
Acest obicei, deși poate părea demodat pentru unii, păstrează vie o tradiție și o legătură autentică între producătorii locali și comunitățile pe care le servesc.
Pentru că trăim într-o lume dominată de supermarkeuri și produse importate și pentru că vara asta nu prea am găsit pepeni buni, ci mai mult pepeni pe care i-am aruncat întregi, fiind ba necopți, ba trecuți, ba putrezi, am vorbit cu 2 vânzători de pepeni ce conduc dubele de la sate și i-am întrebat ce ar trebui să știu când aleg un pepene.
1. Verifică aspectul exterior, în special culoarea
Un pepene copt are o culoare uniformă și intensă. Evită pepenii cu pete verde deschis sau galben pal, deoarece acestea sunt semne că pepenele nu este complet copt.
Un sfat extrem de important este că cauți pete galbene.
Aceste pete, numite "pete de teren", sunt locurile unde pepenele a stat pe sol și s-a copt sub soare. Cu cât pata este mai mare și mai galbenă, cu atât mai bine, deoarece indică faptul că pepenele a stat mai mult timp la soare, devenind mai dulce.
Un prim sfat pe care l-am primit de la vânzători de pepeni a fost chiar acesta: "Pepenele trebuie să aibă o pată foarte, foarte galbenă. E primul semn că a stat mult în soare și că e copt și dulce".
2. Greutatea
Un pepene bun trebuie să fie greu pentru dimensiunea lui. Compară mai mulți pepeni de aceeași dimensiune și alege-l pe cel mai greu.
Greutatea mare indică un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că pepenele este suculent.
3. Sunetul
Bate ușor în pepene și ascultă sunetul pe care-l produce. Un pepene copt și suculent va produce un sunet gol și profund. Dacă sunetul este înfundat sau surd, pepenele poate fi prea copt sau stricat.
"Dacă bateți și sună a gol, atunci știi că e bun", ne-au explicat.
4. Verifică-i codița
Codița pepenelui poate oferi indicii valoroase despre starea de maturitate a fructului.
O codiță uscată indică un pepene copt.
Dacă codița este verde și proaspătă, pepenele poate fi încă necopt.
"Codița trebuie să fie uscată, cât mai uscată, iar gaura maro de pe partea opusă să fie cât mai mică", ne-au spus vânzătorii.
5. Aroma
Un pepene copt va avea o aromă dulce și plăcută. Din fericire, în cazul pepenilor vâduți în piață sau din dubă, îi poți gusta.
Gustă-l înainte să-l cumperi. Acesta este cel mai bun semn că pepenele este bun sau nu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...