Culoarea ochilor, asociată cu problemele medicale. De ce ochii căprui sunt cei mai feriți de boli

culoarea ochilor - FOTO: Freepik
Culoarea ochilor poate fi un indicator asupra bolilor de care ai putea suferi. Persoanele cu ochii căprui sunt cele mai ferite de boli.

Culoarea ochilor poate indica de ce boli suferi. Nu poți judeca sănătatea unei persoane după culoarea ochilor, dar culoarea ochilor tăi poate fi legată de anumite riscuri pentru sănătate.

Poeții romantizează ochii ca fiind ferestrele către suflet. Oamenii de știință, pe de altă parte, sunt mai interesați să afle dacă sunt ferestre către sănătatea noastră. Medicii oftalmologi știu deja că pot afla multe despre sănătatea fizică și mentală dacă se uită adânc în retină.

Culoarea ochilor și bolile

Deși nu puteți prezice 100% rezultatele de sănătate sau calitatea vederii doar pe baza culorii ochilor, unele studii sugerează că anumite riscuri de sănătate pot fi legate de culoarea ochilor. De exemplu, o analiză publicată în 2022 în revista Cancer Causes and Control a constatat că ochii albaștri sau de culoare deschisă și ochii de culoare albastre, verzi sau de culoare medie sunt asociați cu un risc mai mare de două tipuri comune de cancer de piele, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase (dar nu și melanomul), decât ochii căprui închis, potrivit Everyday Health.

Vezi și: Modificările coloanei vertebrale, diagnostic. Diana Manolescu: Cresc în raport cu vârsta

Ochii albaștri pot fi mai sensibili la lumină

Persoanele cu ochi albaștri au o tendință mai mare spre lumina difuză intraoculară, un fenomen în care lumina care trece prin ochi este împrăștiată, ceea ce duce la o mai mare orbire, la o vedere încețoșată și la o scădere a contrastului, a constatat un studiu efectuat pe șoferi de mașini europeni.

“Persoanele cu ochi albaștri au o diminuare a pigmentului de melanină în stratul frontal al irisului, ceea ce face ca lumina să se împrăștie și să absoarbă unele dintre lungimile de undă mai lungi ale luminii care intră. Așa obțin ochii lor culoarea albastră, la fel ca și cum cerul capătă culoarea albastră.

Lipsa de pigment este, de asemenea, ceea ce poate face ca acești ochi să fie potențial mai sensibili la lumină. Mai multe studii au analizat cantitatea de lumină difuză care intră în ochii persoanelor cu diferite culori ale ochilor.

Acestea au constatat că persoanele cu ochi albaștri deschis, în comparație cu alte culori de ochi, aveau semnificativ mai multă lumină difuză în interiorul ochiului, ceea ce duce la orbire sau sensibilitate”, spune Usiwoma Abugo, MD, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie și oftalmolog la Virginia Eye Consultants, în zona Norfolk, Virginia.

Vezi și: Buruiana plină de vitamine și minerale. Scade hipertensiunea, protejează împotriva bolilor de inimă și previne diabetul

Ochii de culoare deschisă sunt legați de un risc mai mare de apariție a unor cancere

Ochii de culoare deschisă pot însemna un risc crescut de cancer de piele. Cercetările au descoperit, de asemenea, că cei cu ochi de culoare albastre, verzi sau albastre au un risc mai mare de melanom de uvee - stratul mijlociu al ochiului, care include irisul - decât colegii lor cu ochi mai închiși la culoare.

Melanomul de uvee este un cancer rar, care apare la aproximativ cinci-șase din fiecare milion de adulți din Statele Unite în fiecare an, potrivit Institutului de Ochi Kellogg. În plus față de faptul că ai pielea deschisă la culoare și ochii de culoare deschisă, alți factori de risc pentru această boală includ faptul de a avea anumite afecțiuni medicale, inclusiv melanocitoza oculară congenitală sau melanocitomul ocular, sau de a avea un istoric familial de melanom uveal, care se datorează, de obicei, unei mutații la o genă numită BAP1.

Vezi și: O vitamină comună, efect asupra atacurilor de cord. Efectul protector ar putea fi mai accentuat la cei care iau statine și alte medicamente pentru boli de inimă

Ochii căprui sunt asociați cu puține sau chiar deloc riscuri pentru sănătate

Puține, dacă nu chiar niciun fel de probleme de sănătate specifice sunt asociate cu faptul de a avea ochi căprui.

Un studiu publicat în 2000 a constatat că persoanele cu ochi căprui au un risc mai mare de a dezvolta cataractă și, prin urmare, ar trebui să-și protejeze ochii de expunerea directă la lumina soarelui. Dar acest lucru trebuie luat cu un grăunte de sare, deoarece nu există studii recente care să coroboreze acest lucru și sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili o legătură semnificativă.

“În general, toată lumea ar trebui să se asigure că poartă ochelari de soare care blochează 100% UV atunci când se află în aer liber pentru a minimiza șansele de a dezvolta cataractă și alte boli oculare. A avea un stil de viață sănătos - urmând o dietă sănătoasă, făcând exerciții fizice și nefumând - sunt, de asemenea, măsuri preventive pe care oamenii le pot lua”, recomandă Abugo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel