La vârsta a doua, prevenția...
Criza antibioticelor a lovit farmaciile. Românii au luat cu asalt farmaciile pentru a cumpăra antibiotice pentru a-și trata virozele. Medicii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește utilizarea antibioticelor în cazul virozelor.
„Sfatul meu pentru părinții care au copii bolnavi și au simptomatologie moderată – o tuse moderată, o durere de gât sau febră de 38 de grade – să nu se prezinte la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). Nu pentru că aș avea ceva împotrivă, dar timpul de așteptare este foarte lung. La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt zilnic și 400 de prezentări, ceea ce este enorm.
Dacă sunt forme ușoare de boală, de viroză, de răceală, în niciun caz să nu se prezinte, fiindcă timpul acela de așteptare prelungit poate să favorizeze transmiterea unei alte infecții, nu neapărat viroza cu care s-a prezentat părintele, împreună cu copilul.
Sfatul meu este să se apeleze la medicul de familie în cursul săptămânii. E foarte important să primească o recomandare medicală și să nu dea antibiotic copilului. Am văzut destul de multe discuții că acum, în sezonul virozelor, nu sunt antibiotice. Virozele nu se tratează cu antibiotice, este o greșeală majoră. Nu aș vrea ca părinții să-și facă provizii de antibiotice pe care să le păstreze acasă.
Chiar acum două zile a început Săptămâna Europeană a Conștientizării Utilizării Antibioticelor și recomandarea clară este să nu dăm antibiotice în viroze pentru că nu îmbunătățesc cu nimic situația. Dimpotrivă, selectează bacterii care devin rezistente la antibiotice. Sigur, dacă este nevoie de antibiotice trebuie prescris de medici. Nu spun că nu este util în infecții bacteriene.
Dar, în infecții virale, acestea nu-și au rostul și spun asta din punct de vedere profesional fiindcă sunt microbiolog, cu asta mă ocup. Atunci trebuie evitat acest tratament”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la B1 TV, duminică seara, potrivit DC News.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că la finalul lunii noiembrie vor sosi în ţară primele doze de vaccin anti-COVID-19 adaptat la variantele Omicron BA4 şi BA5 şi că se va vaccina cu doza a patra împotriva acestei boli.
"Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră.
Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice", a afirmat Rafila, duminică, la Romexpo, unde se desfăşoară examenul de Rezidenţiat.
El a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza "un vaccin adaptat" şi că nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.
"Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese", a adăugat Rafila.
Vezi și: Somnul, patru etape. Ce se întâmplă când dormi. De ce nu îți mai aduci aminte ce ai visat
Virozele respiratorii pot infecta orice grupă de vârstă. Complicațiile severe sunt adesea limitate la copii și vârstnici. Aceste virusuri sunt cel mai frecvent transmise prin picături din aer sau secreții nazale și pot duce la un spectru larg de boli. Multe dintre aceste virusuri sunt sezoniere în activitatea lor și tind să circule la niveluri mai ridicate în timpul lunilor de iarnă.
Virusurile respiratorii provoacă boli care afectează nasul, gâtul și pasajele respiratorii, inclusiv plămânii. Aceste virusuri de obicei duc la o răceală ușoară sau gripă ca simptome la majoritatea oamenilor, cu excepția celor cu factori de risc, persoanele în vârstă și foarte tineri.
Medicii infecționiști trag un semnal de alarmă în ceea ce privește tratamentele administrate acasă, fără recomandarea unui specialist. În cazul virozelor nu este necesară administrarea antibioticelor.
”Vom rămâne fără antibiotice pentru că în momentul în care folosești într-o viroză, pe lângă faptul că e strict ca o frecție la un picior de lemn că nu te ajută cu nimic antibioticul, vei avea reacții adverse importante și vei crea rezistență. Asta înseamnă că peste un timp când vei avea nevoie de antibiotic într-un lucru care chiar e real nu îl vei putea folosi. Asta chiar este o problemă.
Penicilina se referă strict la infecțiile bacteriene. Virusurile sunt niște microorganisme mult mai mici care nu au nicio legătură. Au și ele medicamente care se numesc antivirale, dar nu există nicio legătură între antibiotic și antiviral.
La o viroză banală sau obișnuită ajungem tot la tratamentul legat de simptome. Am febră, iau pentru febră. Dacă am ceva probleme, ajung la medic. Nu mă tratez după ureche. În niciun caz”, a explicat dr. Adrian Marinescu, la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...