Cristian Bușoi, PNL: Parteneriatul public-privat, soluția în sistemul de transfuzii

Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL
Vicepreședintele PNL, Cristian Bușoi spune că sistemul de transfuzii din România are nevoie de o reorganizare profundă și că orice e sub standard de fapt ne pune viața în pericol.

Cristian Bușoi, vicepreședintele PNL, crede că România are nevoie de investiții și de schimbarea modului de funcționare a sistemului de transfuzii. „Parteneriatul public - privat, singura soluție durabilă și fără costuri pentru bugetul Sănătății”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. 

„Dezbaterea publică despre refomarea urgentă a sistemului național de transfuzie sangvină este extrem de importantă și îl felicit pe ministrul Sănătății, dr. Victor Costache, pentru că a organizat această consultare publică.  Sistemul național de tranzfuzii are nevoie de reorganizare profundă. Astăzi, chiar dacă sistemul de transfuzii din țara noastră își îndeplinește funcțiile de bază, o face la un nivel sub standardele impuse de Uniunea Europeană. Iar „sub standard" înseamnă pericol pentru sănătate și pentru viață. Nu mai putem continua așa.

Salut și susțin, de asemenea, ideea agreată de Guvern de a realiza un parteneriat public – privat pentru a crea o bancă națională de sânge, plasmă și celule stem. Acest pateneriat reprezintă cea mai bună bună modalitate de a combina resurse publice și pe cele private pentru a oferi pacienților români sânge, componente sangvine și medicamente derivate esențiale.

După cum am mai subliniat și cu alte ocazii, peste 70% din cantitatea de plasmă umană pe plan mondial este colectată de către entități private. Țări apropiate de România, precum Ungaria, Cehia, Austria și Germania reușesc să-și asigure integral consumul de sânge și componente sangvine pentru transfuzie, precum și medicamentele derivate din plasma colectată de la donatorii proprii, tot datorită parteneriatelor public – private din acest sector.
Trebuie să dăm dovadă de viziune, de hotărâre și să construim acest proiect în mod corect, transparent și cu gândul la benefiicile pentru pacient”, a notat Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL responsabil cu domeniul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel