Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Creier, legătură, câini. La Universitatea Harvard, cercetătorii Gary D. Sherman și Jonathan Haidt au scanat creierele câinilor căutând răspunsuri la întrebări ca: simt patrupezii dragoste? simt emoții ca oamenii? cum știi că un câine își iubește omul?.
Gregory Berns este profesor de neuroeconomie la Universitatea Emory, SUA, și a scris volumul „Cum ne iubesc câinii: un neurolog și câinele său adoptat decodează creierul canin".
Cercetătorii au scanat creierele mai multor câini și au descoperit că aceeași regiune a creierului responsabilă pentru emoțiile pozitive la om este activată și la patrupezi. Însă nu a fost ușor să facă RMN-uri patrupezilor întrucât unii sunt jucăuși, greu de liniștit și de făcut să stea nemișcați. În plus, mai scrie healthy-holistic-living.com, aparatele creează o senzație de claustofobie pentru oameni, darămite pentru câini.
De regulă, veterinarii anesteziază câinii, însă pentru experimentul lor, cercetătorii de la Harvard aveau nevoie ca prietenii oamenilor să fie treji. Ca să-i țină acolo, oamenii de știință au folosit exerciții de recompensă. Astfel au făcut primele RMN la câini treji.
„Atât creierul uman cât și cel de câine seamănă izbitor ca funcție într-o regiune cheie: nucleul caudat. Situat între trunchiul cerebral și cortex, acest caudat bogat în dopamină joacă un rol cheie în anticiparea lucrurilor care ne bucură cum ar fi mâncarea, dragostea și banii. Emoții pozitive", arată sursa citată.
Neurologii numesc această similaritate „omologie funcțională" și, zic ei, ar putea fi o indicație a emoțiilor canine. Neurologul Gregory Berns spunea pentru New York Times că și „câinii sunt și ei oameni".
La semnalele de mână adresate câinilor, semnale care indicau alimente și mirosurile oamenilor familiari, activitatea nucleului caudat al patrupezilor a crescut. Aceeași zonă din creier s-a activat când câinii și-au revăzut stăpânii, dispăruți o perioadă din raza lor vizuală.
„Abilitatea de a experimenta emoții pozitive, cum ar fi iubirea și atașamentul, ar însemna că patrupezii au un nivel de sensibilitate comparabil cu cel al unui copil uman. Și această abilitate sugerează o regândire a modului în care tratăm câinii", precizează sursa citată.
Potrivit acesteia, cercetătorii se întreabă retoric: „Deci, câinii ne iubesc cu adevărat? Nu putem fi siguri, dar data viitoare când vă vedeți câinele dând din coadă, puteți fi siguri că este fericit, fapt dovedit științific".
Studiul, AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...