Creșterea în greutate în jurul taliei la menopauză, cauze și pericole

Tratarea menopauzei și a modificărilor pe care le aduce poate fi o provocare. Bufeuri, schimbări de dispoziție, pierderea libidoului și depresia sunt toate simptomele care pot apărea, împreună cu creșterea în greutate în jurul taliei și abdomenului. Hormonii fluctuează în această etapă a vieții, afectând rata metabolică, distribuția grăsimilor și nivelul de stres. Toți acești factori pot modifica forma corpului și dimensiunea taliei.

O creștere mică în greutate poate fi sănătoasă și, de fapt, poate preveni osteoporoza, o afecțiune care implică deteriorarea densității oaselor, rezultată din nivelurile reduse de estrogen. Cu toate acestea, creșterea excesivă în greutate poate fi un motiv de îngrijorare, în funcție de locația grăsimii. Grăsimea subcutanată este genul care este ușor de prins, formându-se între pielea exterioară și peretele abdominal. Grăsimea viscerală este adânc înglobată și vă înconjoară organele abdominale. Un articol din 2006 pe site-ul Harvard Health Publications a sugerat eliberarea de grăsimi viscerale de citokine, care sunt substanțe chimice care cresc riscul de boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Grăsimea viscerală poate duce, de asemenea, la cancer de sân și tensiune arterială ridicată, notează Livestrong.

Estrogenul

Estrogenul este un hormon esențial în procesul de reproducere la femei. Reglează ciclul menstrual și ajută la îngroșarea peretelui uterin pentru a se pregăti pentru concepție și sarcină. Ovarele produc mai puțin estrogen în timpul menopauzei. În consecință, organismul începe să transforme majoritatea aportului caloric în grăsimi, în loc de mușchi. Acesta este modul de obținere a estrogenului corpului tău, produs și de celulele grase. Este mai probabil să vă puneți în greutate în timpul menopauzei, deoarece celulele grase ard mai puține calorii decât celulele musculare.

Testosteronul

Deși bărbații au cantități mai mari de hormon testosteron, se găsește și la femei. Testosteronul vă ajută corpul să producă masa musculară slabă din aportul caloric pentru a vă crește rata metabolică. În timpul menopauzei, nivelul de testosteron scade și metabolismul feminin încetinește. Ca urmare, corpul tău arde mai puține calorii.

Androgenul

Androgenul, cunoscut sub numele de hormonul masculin, apare la femei în cantități mici. Androgenul stimulează libidoul sexual, crește nivelul de energie și îți îmbunătățește starea de spirit. Nivelurile crescute la femei cresc părul facial, îngroașă vocea și favorizează celulele de grăsime să se formeze în jurul taliei. Deși nivelurile de androgeni scad în timpul menopauzei, nivelul de estrogen scade cu o rată mai mare, ceea ce face ca androgenii să fie mai mari în raport. Înainte de menopauză, puteți purta mai multă greutate în zona șoldului și a coapsei. Bărbații supraponderali tind să acumuleze greutate în jurul zonei stomacului și a taliei, iar în timpul menopauzei, puteți observa, de asemenea, o schimbare a modului în care se depune grăsimea. Grăsimea adiposă se colectează în jurul zonei de mijloc și scade în picioare și în brațe.

Progesteronul

O talie mai mare nu se datorează întotdeauna grăsimii în plus. Retenția de apă poate contribui la un abdomen umflat. Progesteronul, un hormon vital pentru fertilitate și diferite etape ale sarcinii, scade în timpul menopauzei. Conform unui articol din 2010 pe site-ul Body Logic MD, o scădere a progesteronului duce la retenția de apă, ceea ce face ca stomacul să umfle, crescând dimensiunea taliei tale.

Stres

În timpul menopauzei, puteți prezenta niveluri mai mari de stres, anxietate și depresie. Stresul cronic declanșează eliberarea cortizolului hormonului de stres. Conform unui articol din 2001 al Dr. Marilyn Glenville, nivelurile crescute de cortizol pot contribui la creșterea în greutate în jurul taliei. Cortizolul este proiectat pentru a vă oferi o explozie de energie de cinci până la 10 minute în perioadele de pericol pentru a sprijini modul de luptă sau zbor. Deoarece stresul cronic a devenit un factor comun în viața modernă, organismul nu este în măsură să distingă o amenințare gravă de o situație de zi cu zi, iar eliberarea de energie este adesea neutilizată, ceea ce duce la creșterea în greutate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Testul care depistează cancerul. Se poate realiza acasă

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel