COVID, impact major asupra creierului. Efectele vizibile chiar și după 3 ani de la infectare

covid - FOTO: Freepik@kjpargeter@omartanveer
Mulți dintre cei care au fost spitalizați din cauza COVID-19 continuă să aibă probleme cognitive și psihice chiar și la doi-trei ani după infecție.

Un nou studiu publicat în Lancet Psychiatry de către cercetători de la Universitatea din Oxford și Universitatea din Leicester subliniază efectele durabile ale COVID-19 asupra sănătății mintale și cognitive.

Conform cercetării, persoanele spitalizate din cauza COVID-19 continuă să experimenteze deficite cognitive semnificative și simptome severe de depresie și anxietate la doi-trei ani după infecție. Studiul, bazat pe datele a 475 de participanți, sugerează că intervenția timpurie ar putea preveni agravarea acestor simptome și îmbunătăți perspectivele de recuperare pe termen lung.

Simptome persistente

Studiul, realizat de un grup de cercetători din Marea Britanie, condus de Universitatea din Oxford și Universitatea din Leicester, evidențiază natura persistentă și semnificativă a acestor simptome, precum și apariția de noi simptome ani după prima infecție cu COVID-19.

Cercetarea a fost realizată cu 475 de participanți (în cadrul studiului PHOSP-COVID), care au fost invitați să completeze un set de teste cognitive prin intermediul computerului și să raporteze simptomele lor de depresie, anxietate, oboseală și percepția subiectivă a problemelor de memorie. De asemenea, au fost întrebați dacă și-au schimbat ocupația și de ce.

Vezi și: Ardeii umpluți, impact asupra glicemiei. Dr. Ancuța Leonte: Nu vor genera spike glicemic

Ce s-a descoperit

Cercetătorii au descoperit:

- La doi-trei ani după infecția cu COVID-19, participanții au obținut în medie scoruri semnificativ mai scăzute la testele cognitive (teste de atenție și memorie) decât era de așteptat. Deficitul mediu a fost echivalent cu 10 puncte IQ. În plus, o proporție substanțială a raportat simptome severe de depresie (aproximativ 1 din 5 persoane), anxietate (1 din 8), oboseală (1 din 4) și probleme subiective de memorie (1 din 4), aceste simptome înrăutățindu-se în timp.

- Deși în multe cazuri aceste simptome erau deja prezente la 6 luni post-infecție, unii oameni au experimentat și noi simptome la 2-3 ani după infecție, care nu erau prezente anterior. Noile simptome au apărut adesea la indivizi care aveau deja alte simptome la șase luni post-infecție. Acest lucru sugerează că simptomele timpurii pot fi predictive pentru probleme mai severe ulterioare, subliniind importanța managementului prompt.

- Mai mult de o pătrime dintre participanți au raportat schimbarea ocupației și mulți au dat ca motiv sănătatea precară. Schimbarea ocupației a fost puternic asociată cu deficite cognitive și nu cu depresie sau anxietate. Acest lucru sugerează că mulți oameni care și-au schimbat ocupația în lunile și anii după COVID-19 au făcut-o deoarece nu mai puteau îndeplini cerințele cognitive ale locului de muncă, mai degrabă decât din lipsă de energie, interes sau încredere.

- Gradul de recuperare la șase luni post-COVID-19 este un predictor puternic al rezultatelor psihiatrice și cognitive pe termen lung. Intervenția timpurie pentru gestionarea simptomelor ar putea preveni dezvoltarea unor sindroame mai complexe și îmbunătăți traiectoriile de recuperare globale.

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun

COVID, impact major asupra creierului

COVID, impact asupra creierului - FOTO: Freepik@kjpargeter

Dr. Maxime Taquet, lector clinic academic la Departamentul de Psihiatrie de la Oxford, care a condus studiul, a spus cum vor fi de folos aceste constatări.

"Aceste constatări ne ajută să înțelegem povara simptomelor cerebrale pe care oamenii le experimentează ani după spitalizarea din cauza COVID-19, cine este cel mai expus riscului și impactul lor asupra capacității de muncă. Acest lucru este important pentru factorii de decizie și clinicieni, și pentru a ajuta la targetarea intervențiilor preventive", a spus dr. Maxime Taquet.

Profesorul Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a spus ca aceste lucruri au consecințe.

"Înțelegerea consecințelor cognitive și psihiatrice pe termen lung ale spitalizării COVID-19 este importantă pentru mulți oameni, atât pacienți, cât și profesioniști din domeniul sănătății. Sperăm că aceste constatări vor stimula mai multe cercetări în dezvoltarea intervențiilor eficiente pentru a ajuta la prevenirea și tratarea acestor consecințe cerebrale ale COVID-19", a spus prof. Paul Harrison.

Profesorul Chris Brightling, profesor clinic de medicină respiratorie la Universitatea din Leicester, a subliniat legătura majoră dintre creier și COVID.

"Acest studiu dezvăluie simptome importante legate de creier pe termen lung după COVID-19 și subliniază necesitatea urgentă de a înțelege mai bine boala Long-COVID și noi tratamente", a subliniat prof. Chris Brightling.

Vezi și: Noua tulpină COVID, creștere semnificativă a numărului de cazuri. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Se aseamănă cu virozele respiratorii. Nu necesită tratament simptomatic

Cercetătări suplimentare

Cercetătorii avertizează că, deși acest studiu oferă perspective asupra efectelor pe termen lung ale COVID-19, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dezvolta intervenții eficiente. Înțelegerea mecanismelor biologice care stau la baza acestor simptome și identificarea strategiilor terapeutice pentru promovarea recuperării cognitive sau prevenirea declinului suplimentar sunt pași cruciali următori, spun aceștia.

Eșantionul studiului a fost format din persoane care au fost spitalizate în timpul primului val al pandemiei (și, prin urmare, nu erau vaccinate la momentul infecției) și care au consimțit la evaluări de follow-up (doar 20% dintre cei invitați), ceea ce poate însemna că constatările nu sunt generalizabile pentru alții (de exemplu, persoane care nu au necesitat spitalizare din cauza COVID-19).

PHOSP-COVID este un consorțiu de oameni de știință din întreaga Marea Britanie, care cercetează rezultatele pe termen lung pentru pacienții spitalizați din cauza COVID-19.

Lucrarea "Traiectoriile simptomelor cognitive și psihiatrice la 2-3 ani post-spitalizare COVID-19: un studiu de cohortă longitudinal prospectiv" este publicată în Lancet Psychiatry.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel