COVID a contribuit la scăderea speranței de viață a americanilor în 2020. Fenomen nemaiîntâlnit de opt decenii

Traficul aglomerat crește riscul de cancer pulmonar
Speranţa de viaţă a americanilor a scăzut cu mai mult de un an şi jumătate în 2020, fenomen nemaiîntâlnit în ultimii 75 de ani şi în mare parte legat de epidemia de COVID.

În 2019, speranţa de viaţă la naştere în SUA era de 78,8 ani, iar după un an, de numai 77 de ani, arată datele definitive ale Centrului de Prevenire şi Combatere a Bolilor (CDC), care anunţase deja rezultatele preliminare în iulie. COVID-19 a fost anul trecut a treia cauză de deces în Statele Unite, cu 350.000 de morţi; doar bolile cardiovasculare şi cancerul au făcut mai multe victime. În acelaşi timp, a crescut diferenţa între speranţa de viaţă a femeilor şi cea a bărbaţilor - de la 5,1 ani în 2019 la 5,7 ani în 2020. Pentru femei, valoarea actualizată a ajuns la 79,9 ani, iar pentru bărbaţi - la 74,2 ani.

Datele au fost publicate după ce Biroul de Recensământ al SUA a comunicat marţi unele estimări care arată că ritmul de creştere a populaţiei americane a fost cel mai scăzut înregistrat vreodată. Coronavirusul a accelerat tendinţa de fond - mai puţine naşteri şi mai multe decese. Din iulie 2020 până în iulie 2021, creşterea populaţiei a fost de numai 0,1%. În Statele Unite trăiesc acum aproape 331,9 milioane de oameni.

"Creşterea populaţiei încetineşte de mai mulţi ani din cauza scăderii ratei natalităţii şi reducerii migraţiilor internaţionale, în timp ce rata mortalităţii creşte din cauza îmbătrânirii populaţiei ţării", a declarat Kristie Wilder, specialistă în demografie la Biroul de Recensământ, citată în comunicatul instituţiei. "Împreună cu impactul pandemiei de COVID-19, această combinaţie a dus la un ritm de creştere de o lentoare istorică", a adăugat ea.

În unele state americane, în special în vest, numărul locuitorilor a crescut, în timp ce în altele - cum ar fi cele urbanizate din nord-est - populaţia a scăzut. Texasul a înregistrat cea mai mare creştere ca valoare absolută (+1,1%), în special datorită stabilirii a 170.000 de locuitori din alte state. Raportat la populaţie, recordul a fost în Idaho, pentru care cei 49.000 de locuitori veniţi din alte state au însemnat un plus de 2,9%.

În schimb, populaţia statului New York a scăzut sub 20 de milioane (-1,6%). Peste 352.000 de locuitori s-au mutat în alte state. Procentual, cea mai mare scădere a populaţiei a avut loc în capitala SUA, Washington (-2,9%). Valorile respective sunt estimări realizate pe baza datelor recensământului decenal din 2020, precum şi a certificatelor de naştere şi de deces şi a datelor privind imigraţia. Recensământul respectiv a fost afectat pe de o parte de pandemie, iar pe de alta de modificările metodologice controversate solicitate de fostul preşedinte Donald Trump.

Datele demografice sunt vitale pentru delimitarea circumscripţiilor electorale în cele 50 de state americane şi pentru alocarea unor fonduri federale de zeci de miliarde de dolari, în special pentru şcoli şi spitale. Pe baza lor se determină de asemenea ponderea fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel