COVID-19, un nou VAL în România. Rafila, ANUNȚUL zilei. Ce urmează în perioada iulie - septembrie

COVID - Foto: Freepick
Ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea numărul de cazuri de COVID în România și despre scenariile pe care le iau în calcul.

În perioada 27 iunie-3 iulie au fost înregistrate 7.726 de persoane infectate cu COVID-19, potrivit anunțului făcut, luni, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, numărul de decese din cauza COVID a rămas mic.

"În ultima săptămână, s-au înregistrat aproape 8 mii de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. În unitățile sanitare de profil, numărul persoanelor infectate este de 922. La ATI sunt internate 52 de persoane. Numărul de decese, din fericire, rămâne mic. 16 decese pe parcursul unei săptămâni.

În această perioadă au fost efectuate 70.000 de teste. 

În ceea ce privește evoluția cazurilor, am plecat undeva la 2.000 de cazuri la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, după care a început creșterea, o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie.

A început o creștere cu 80% în săptămâna 26 iunie - 3 iulie. Rata de pozitivitate a crescut a cu 50% față de săptămâna precedenta", a spus Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Anunț despre vaccinare. Unde se va face de acum: Chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați

 

Mai mult, ministrul Sănătății a spus că românii se vaccinează tot mai puțin și anunță că de acum înainte vaccinarea se va face numai la cabinetele medicilor de familie, pe modelul vaccinărilor antigripale.

"Tulpina Omicron este în continuare dominantă, 100% din secvențieri sunt cu Omicron. Nu există dovezi privind o severitate mai mare. Reinfecțiile cu BA5 sunt frecvente inclusiv pentru persoanele care au trecut prin boală cu Omicron. Avem circa 20% reinfecții. Având în vedere că au trecut șase luni de la valul inițial, chiar și cei vaccinați cu trei doze, e clar că există o eludare a răspunsului imun chiar și la cei vaccinați, așa că estimăm o creștere în curând. (...)

Vaccinarea este o activitate de rutină care se va desfășura la cabinetele medicilor de familie, ca și celelalte vaccinări care se fac. Eu cred că e mai important să discutăm nu dacă au unde să se vaccineze, ci dacă doresc. Supoziția că nu au unde să se vaccineze este o eroare. E în același stadiu, nu s-au înregistrat cereri semnificative, de la 1 iulie se va face prin medicii de familie, avem opt milioane de doze și căutăm o soluție astfel încât pierderile de vaccin să nu le mai fie imputabile medicilor de familie. Pierderile de vaccin depășesc acea doză de 25% în perioada actuală", a mai spus ministrul. 

Ce urmează în perioada iulie - septembrie

"Vârful acestui val o să fie între 7-10 august. Cea de-a doua variantă ar putea să fie august-septembrie, cu 70.000 de cazuri, adică 10.000 de cazuri pe zi.

Rămâne să vedem. Vârful acestui val o să fie la sfârșitul lunii iulie-început de august. Acestea sunt date pur informative, țin să precizez asta, nimeni nu poate să știe exact ce se întâmplă. Discutăm de un virus foarte variabil (...)

Nu aș vrea să generăm panică, abordarea echilibrată este cheia. Nu aș dori să vorbim despre anumite măsuri care ar putea genera panică în rândul populației. În a doua jumătate a lunii august este posibil să trecem peste acest mini-val de COVID-19.

Noi ne dorim o abordare echilibrată și o vară cât mai liniștită pentru toți românii, cu vacanțe liniștite, dar în mod responsabil", a completat Alexandru Rafila.

Anunț pentru cei care pleacă în concediu. Anunț despre mască

 

Alexandru Rafila a mai spus și că le recomandă românilor care pleacă în concediu cu avionul sau autocarul să folosească masca, și ne recomandă tuturor să purtăm masca în spațiile închise.

"Dvs. vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obșnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă", a mai spus Alexandru Rafila.

Unde au fost înregistrate ele mai multe cazuri

"Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației. Exemplele personale sunt bune. Apropo de cazuri: circa o treime din ultima săptămână au fost în București, 2000 și ceva de cazuri. Apoi Cluj și Brașov. E clar că Bucureștiul rămâne epicentrul. Din acastă cauză și primele măsuri sunt luate aici", a completat ministrul.

 

Bilanț COVID-19, săptămâna  27 iunie - 3 iulie 2022 - COMPLET

 

În intervalul 27 iunie - 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19). 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.927.187 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.31.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 375 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 922. De asemenea, la ATI, sunt internate 52 persoane. Dintre cei 52 pacienți internați la ATI, 25 sunt nevaccinați.

 Din totalul pacienților internați în prezent, 125 sunt minori, 124 fiind internați în secții și 1 la ATI. 

DECESE

Până astăzi, 65.755 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.

În intervalul 27.06.2022 (10:00) – 03.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (11 bărbați și 5 femei).

Decesele au fost înregistrate: 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani, 9 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 6 la categoria peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care prezentau comorbidități.

Dintre pacienții decedați, 4 erau vaccinați și 12 nevaccinați. 

TESTARE

În intervalul 27 iunie - 3 iulie au fost efectuate 18.076 teste RT-PCR și 56.678 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.206.001 teste RT-PCR și 10.336.695 teste rapide antigenice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ce sunt problemele digestive și de câte tipuri. Care sunt primele simptome ale acestora

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel