COVID-19: trebuie dezinfectate alimentele? Reacțiile specialiștilor

Cumpărături la supermarket  FOTO: pixabay
Care este cel mai sigur mod de a face cumpărături în timpul pandemiei COVID-19? Și ce ar trebui să faceți cu alimentele când ajungeți acasă? Sunt întrebări pe care fiecare dintre noi ni le-am pus în această perioadă.

Cei de la npr.org (National Public Radio) din SUA au întrebat în acest sens experți în boli infecțioase, în virologie și în siguranța alimentelor. "Deși este posibil să contractați virusul [de pe suprafețe contaminate], cea mai mare parte a transmisiei va fi probabil din picături respiratorii, la care sunteți expus atunci când sunteți în preajma altor persoane", le-a răspuns Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Școala Mailman de Sănătate Publică a Universității Columbia.

Ce recomandări le-au făcut experții puteți citi mai jos:

* Evitați aglomerația și faceți rapid cumpărăturile - Donald Schaffner, un microbiolog alimentar și profesor distins la Universitatea Rutgers, vă sfătuiește să căutați un magazin alimentar care să limiteze numărul cumpărătorilor cărora li se permite să intre simultan, să vă faceți o listă și să cumpărați repede ce aveți de luat. Astfel se rămâne la cel puțin 6 metri distanță față de alte persoane.

* Purtați măști.

* Mergeți singur - dr. David Aronoff, directorul Diviziei de Boli Infecțioase din Centrul Medical al Universității Vanderbilt, recomandă să mergeți singuri la magazine, nu cu toată familia.

* Dezinfectați cărucioarele și mâinile - După ce vă aflați în magazin, asigurați-vă că igienizați mânerele coșului sau coșului. Multe magazine fac asta acum pentru clienți, dar nu strică să vă aduceți propriul dezinfectant de mână sau să dezinfectați cu șervețele. * Asigurați-vă că evitați să vă atingeți fața și telefonul în timp ce sunteți acolo.

* Aruncați mănușile - „Mănușile nu sunt magice", mai spune Donald Schaffner. Odată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, contaminarea respectivă este pe mănuși. Lasă mănușile acasă și igienizați sau spălați-vă mâinile în schimb - înainte de a intra în magazin, după plecare și din nou odată ce ajunge acasă.

* Alegeți plata fără contact dacă se poate - dacă aveți o opțiune fără atingere (fără numerar), cum ar fi Apple Pay sau Google Pay, folosiți-o. Nu se știe cât timp supraviețuiește acest coronavirus pe bancnote. Specialiștii vă mai sfătuiesc să vă igienizați mâinile (și cardul dvs. de credit) după tranzacție.

* Nu vă dați peste cap dezinfectându-vă alimentația - mulți cumpărători urmează acum rutine elaborate pentru a dezinfecta alimentele. Toții experții consultați de npr.org susțin că dezinfectarea și spălarea fiecărui produs alimentar nu este cu adevărat necesară. "După 24 de ore, marea majoritate a virusului nu mai este infecțioasă", spun experții. După 72 de ore, cercetările au descoperit că virusul este urmărit sau nedetectabil pe majoritatea suprafețelor. Asigurați-vă că ștergeți blaturile după ce ați despachetat, folosind un dezinfectant de uz casnic înregistrat. Dacă sunteți încă îngrijorat și este un aliment care nu trebuie să fie refrigerat, experții spun să-l lăsați afară pentru 24 de ore.

* Dacă doriți cu adevărat să vă spălați alimentele, nu folosiți spray-uri sau șervețele dezinfectante. „O mare parte din ambalajele în care intră alimentele alimentare nu sunt destinate să fie pulverizate cu dezinfectant, iar dvs. [puteți] sfârșește prin a vă contamina mâncarea", spune dr Schaffner.

*Ar trebui să faceți duș sau să vă schimbați hainele după cumpărături? Unii experți zic nu, alții adaugă că ar fi bine mai ales dacă sunt copii în respectiva familie sau dacă locuiți cu cineva care prezintă un risc ridicat de boală severă cu COVID-19.

* Comandați online.

*Mâncarea înghețată – congelarea alimentelor nu ucide virusul; specialiștii citați susțin că frigiderul sau înghețarea ar ajuta efectiv virusul să supraviețuiască mai mult.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel