COVID-19: Specula cu măști și prețul la care ar trebui să se vândă ele. Bogdan Chirițoiu explică

Măști chirurgicale
EXCLUSIV
Dr Bogdan Chirițoiu, președintele consiliului Concurenței, a explicat la DC News cum a reușit, în plină pandemie de COVID-19, lucrând cu platformele online, să stăvilească cât de cât specula cu măști și cum poate fi reglat prețul la astfel de produse. 

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a explicat, într-un interviu EXCLUSIV acordat DC News, că instituția pe care o conduce a avut de furcă cu specula, mai ales la măști în timpul stării de urgență dată de pandemia de COVID-19. Până când producția internă va putea înlocui importurile, problema poate fi rezolvată în parte, prin alte mijloace.

„Strategia Guvernului a fost de a crește importurile, prin Unifarm, dacă vedeam că actorii privați nu reușesc să obțină cantitățile necesare și mai ales de a stimula producția internă. Speranța noastră pentru post-15 mai asta este: că vom reuși să producem cantitățile necesare intern. Altfel, până când mecanismele acestea, care nu sunt imediate, nici importurile, cu atât mai puțin începerea producției nu se întâmplă de azi pe mâine, a trebuit să colaborăm cu actorii economici în combaterea speculei. Am discutat cu platformele online, le-am spus că e OK să limiteze prețurile, să elimine comenzi de pe platformele lor, că e eMag, că e OLX, pot să elimine comercianți care vin cu prețuri de speculă. Am discutat cu producători și le-am spus: dacă simțiți că produsul dumneavoastră e speculat, cineva îl cumpără de la voi, de la producători, la un preț corect și după aceea vrea apoi să-l vândă la preț de speculă, puteți să interziceți acest lucru'. Deci, până când s-au mișcat aceste angrenaje: importurile și producția autohtonă, am încercat să limităm dimensiunea speculei prin colaborarea cu actorii economici responsabili", a spus Bogdan Chirițoiu.

Un preț de stat pentru astfel de produse nu poate fi stabilit deocamdată, dar, spune președintele Consiliului Concurenței, care este de formație medic, prețurile pot fi limitate de concurență.

„Dacă avem destui importatori, destui producători, concurența dintre ei va ține prețurile la un nivel rezonabil. (...) De asta îi spune economie de piață, nu putem noi să spunem noi exact prețul corect, dar dacă sunt condițiile bune, dacă avem destui ofertanți, prețul acela care rezultă va fi cumva prețul corect, va fi prețul rezonabil", a declarat Bogdan Chiriţoiu, în exclusivitate pentru DC NEWS.

La ce s-a ajuns din cauza politicii de prețuri a medicamentelor în România, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel