COVID-19 sau răceală obișnuită: cum faci diferența și când e cazul să mergi la medic

Gripă, viroze
Președintele Societății de Epidemiologie, Doian Azoicăi, a vorbit despre diferența între COVID-19, infecția cu tulpina Delta și răcelile obișnuite.  

Tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 și-a schimbat atât caracteristicile epidemiologice, fiind mult mai contagioasă, cât și caracteristicile clinice, a explicat Doina Azoicăi, președinele Societății de Epidemiologie, la B1 TV. De aseeena,e a a spus că în cazul copiilor,a casta poate avea maniestări atipice.

„Această tulpină Delta și-a schimbat și caracteristicile epidemiologice, fiind mult mai contagioasă, dar și caracteristicile clinice. Repet ceea ce ați spus dumneavoastră, sigur că debutul poate să fie cu manifestări din acestea mai puțin specifice, cu cefalee, cu obstrucție nazală (…), cu strănut, cu disfagie, această senzație de jenă la momentul de deglutiției, dar bineînțeles sunt și persoane care încă mai prezintă fenomene de sub-febrilitate, chiar febră și tuse seacă. Ceea ce este important, de fapt, și ați accentuat și dumneavoastră, suntem în perioada virozelor respiratorii, deci infecțiilor cu alte virusuri respiratorii, și populația ar fi tentată să creadă că e o banală răceală, încât vreau să subliniez că la apariția acestor simptome este foarte importantă testarea, chiar dacă persoanele sunt vaccinate sau nevaccinate, și trebuie să acordăm o atenție deosebită nu numai acestor simptome la adulți, chiar și la copii. Iată, această infecție cu tulpina Delta o întâlnim și în cazul copiilor. La copii este posibil să fie însoțită și de alte manifestări mai puțin tipice pentru fenomenele respiratorii, respectiv manifestări digestive, agitație, pierderea apetitului”, a explicat Doina Azoicăi.

Ea a mai explicat care sunt caracteristicile care ar trebui să ne trimită la medic. „Recomandarea este că, testat sau netestat, la primele simptome trebuie să solicităm opinia medicului de familie, pentru că este cel mai abordabil. Sigur, testarea, care se poate face și ca testare rapidă, și la momentul confirmării infecției, categoric, medicul trebuie să stabilească, în funcție de antecedente, în funcție de profilul pacientului, conduita terapeutică, deci nu trebuie așteptat. Pentru că uneori, după o perioadă din aceasta aparent benignă a simptomelor, poate să urmeze o manifestare bruscă, care mai mult pledează pentru o formă medie sau chiar gravă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel