Covid-19: Previziunea tulburătoare a medicului Didier Raoult, de acum 18 ani

Numit "Nostradamus al medicinii", profesorul Didier Raoult, specialist în boli infecțioase, a prezis în 2003 riscul apariției bolilor respiratorii legate de mutațiile virusurilor, cum ar fi gripa. 

Controversat, dar la fel de adorat, medicul francez Didier Raoult a prevăzut riscul unei pandemii din cauza unei boli contagioase. Potrivit ziarului francez Le Parisien, profesorul ar fi scris un raport în 2003 cu privire la acest subiect pe care l-a înaintat atunci Ministrului Sănătății. În urmă cu 18 ani, Didier Raoult lansase deja o alertă cu privire la virusurile mutante.

Profesorul din Marsilia a prevăzut deja această pandemie și în acest scop ar fi scris un întreg capitol despre bolile contagioase și a avertizat că lumea se va confrunta cu această criză provocată de coronavirus. 

Profesorul a dat alarma în raportul său despre un mutant gripal apărut în 1999, în Hong Kong. Specialistul susținea că, deși acest virus de origine aviară ar fi fost controlat, următorul s-ar putea să nu fie. În această privință, medicul nu a omis să adauge: „Riscul epidemic al bolilor transmise pe calea respiratorie este extrem de ridicat, din cauza densificării populației umane".

Controversatul profesor nu a ezitat să arate cu degetul spre promiscuitatea populațiilor din metropole și călătoriile aeriene frecvente care ar putea promova transmiterea rapidă a virusurilor.

El avertizase despre transmiterea rapidă a virusurilor mutante

În cazul virusurilor mutante, specialistul în boli infecțioase a explicat că specia umană, care este unică, a fost expusă la apariția unor agenți patogeni care se pot mișca rapid, în special în absența controlului la frontieră. Acest scenariu experimentat în prezent în întreaga lume dezvăluie doar acuratețea previziunilor profesorului francez.

O cerere care a rămas fără răspuns la acea vreme

Cercetătorul francez ceruse la acea vreme mai multă vigilență și mai mult accent pe supravegherea bolilor infecțioase. 

În acest context, profesorul ceruse să organizeze campanii de informare a publicului, precum și a personalului medical cu privire la măsurile sanitare care trebuie aplicate, inclusiv, printre altele, curățarea mâinilor și purtarea măștii, precum și izolarea pacienților contagioși. O predicție uimitoare care ne amintește de criza sanitară actuală. Cu toate acestea, acest raport a rămas undeva într-un sertar, după cum a mărturisit Jean-François Mattei, ministrul Sănătății de atunci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel