COVID-19: de ce unele persoane fac forme grave ale bolii, iar altele nu au simptome deloc

Simptome COVID-19
Cercetătorii au analizat care sunt motivele pentru care unele persoane fac forme grave ale infecției cu SARS-CoV-2, iar altele fac doar forme ușoare sau nu au simptome chiar deloc. 

O echipă numeroasă de cercetători, membri afiliați cu o serie de instituții din Franța, a identificat ceea ce cred că este un semn distinctiv al pacienților forme severe de COVID-19. În lucrarea lor publicată în revista Science, grupul descrie studiul lor asupra a 50 de pacienți COVID-19 din Franța și la ce concluzii au ajuns. 
Pandemia globală a determinat oamenii de știință din întreaga lume să studieze virusul SARS-CoV-2 și infecțiile asociate. O caracteristică a acestor infecții este diferența în ce privește gravitatea simptomelor: unele persoane sunt asimptomatice, în timp ce altele se simt incapabile să respire. Cercetătorii speră că, în cazul în care vor găsi motivul pentru reacțiile diferite la infecție, vor putea găsi și un mijloc de tratare a persoanelor cu infecții severe. În acest nou efort, cercetătorii au studiat 50 de pacienți din spitalele franceze cu simptome variate - de la cei cu tuse minore până la cei aflați pe ventilare. Scopul lor a fost să găsească un factor comun la pacienții cu simptome severe.

Interferonul, semnul distinctiv pentru bolnavii grav

În analiza sângelui, țesutului, celulelor imune și a altor probe de la pacienți, cercetătorii au descoperit ceea ce cred că este specific pentru persoanele cu infecții severe - o combinație între un deficit de răspuns interferon și o inflamație exacerbată. Ei sugerează că acest lucru poate reprezenta un semn distinctiv pentru pacienții grav bolnavi de COVID-19. Cercetătorii sugerează că descoperirile lor ar putea duce la terapii care stimulează răspunsul interferonului la o infecție, reducând totodată inflamația.
Mai precis, cercetătorii au descoperit că pacienții bolnavi în stare critică aveau o deficiență în răspunsul interferonilor de tip I - un fel de proteină care este utilizată de sistemul imunitar pentru a combate infecțiile. În plus, au existat niveluri mai mari decât cele normale de semnalizare proinflamatoare. Împreună, cele două răspunsuri au lăsat pacienții cu puțină „muniție” pentru a lupta împotriva infecțiilor. 
Lucrarea se bazează pe studii realizate de alți cercetători care constată că semnalizarea interferonului în zonele infectate poate juca un rol în atenuarea progresiei bolii. Astfel de lucrări au arătat că durata, momentul și amplasarea expunerii interferonului la virus sunt factori critici care par să stea la baza gradului de succes al terapiilor actuale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel