COVID-19, de ce mor tinerii teoretic sănătoși. Obezitatea, factor uriaș de risc

Grăsimea de pe burtă
Este clar că vârsta înaintată și bolile cronice fac ca infecția cu coronavirus și COVID-19 să fie mai severe - și chiar mortale - dar obezitatea este cea care pune persoanele mai tinere la un risc mai mare, sugerează două noi studii.

Obezitatea creșre riscul tinerilor de a face infecție COVID-19 severă, iar cercetătorii susțin că inflamația din întregul corp legată de obezitate ar putea de vină pentru agravarea bolii care este cauzaă de coronavirus. Și, au adăugat ei, riscul ar putea fi chiar mai semnificativ decât la bolile cardiace sau pulmonare preezistente.

„Acest lucru are relevanță în SUA, unde 40% dintre americani sunt obezi și, fără îndoială, va contribui la creșterea morbidității și a mortalității probabile, în comparație cu alte țări", a spus dr. Jennifer Lighter, coautor al unuia dintre studiile citate, care a fost publicat în Clinical Infectious Diseases (link studiu). Lighter este profesor asistent de boli infecțioase pediatrice la NYU School of Medicine din New York.

Deși persoanele cu vârsta sub 60 de ani sunt considerate, în general, cu risc scăzut de COVID-19, echipa ei a descoperit că cei care sunt obezi au un risc de două ori mai mare să fie spitalizați pentru boală.

În comparație cu pacienții a căror greutate este normală, cei care sunt obezi morbid au risc de două ori mai mare să aibă nevoie de îngrijiri acute și de trei ori mai mare să fie internați la unitatea de terapie intensivă, a constatat studiul.

Nu sunt bolnavi, dar obezitatea îi duce în pragul unor boli cronice

Deși pacienții studiați erau obezi, niciunul nu avea diabet sau boli de inimă, a spus Lighter, dar s-ar putea să fi fost în pragul declanșării acestora.
Subiecții aveau rate mai mari de apnee obstructivă de somn, astm bronșic, tulburare pulmonară de tip restrictiv, care ar putea afecta sistemul respirator, care se agravează din cauza unei infecții precum cea cu coronavirus, a explciat cercetătoarea.

Practic, persoanele tinere care sunt obeze au un risc ridicat, a adăugat ea. Deci, ar trebui să li se reamintească să se spele pe mâini frecvent, să practice distanțarea socială și să poarte o mască de față atunci când ies, a spus Lighter.

Al doilea studiu, publicat în medRxiv (link studiu) și condus de dr. Christopher Petrilli de la NYU Grossman School of Medicine din New York, subliniază că inflamația cronică din obezitate este un factor în multe boli, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și cancerul și că, evident, are o legătură cu deteriorarea stării de sănătate în cazul infecției cu coronavirus.

Potrivit Dr. David Katz, directorul fondator al Centrului de Cercetare pentru Prevenție Yale-Griffin din Derby, „vârsta și starea anterioară de sănătate sunt predictori importanți ai riscurilor de infecție cu coronavirus sever și moarte".

„Nu ne putem schimba vârsta cronologică, dar chiar și eforturile pe termen scurt de îmbunătățire a sănătății și a greutății în timp ce ne protejăm ar putea spori capacitatea noastră de a trece prin asta în siguranță", a spus Katz.

Cele două studii au fost publicate online pe 9 aprilie în revista Clinical Infectious Diseases și 11 aprilie la medRxiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel