COVID-19: bolnavii peste 50 de ani produc mai mulți anticorpi, iar vaccinurile Pfizer și AstraZeneca le dublează rezistența, inclusiv contra Delta. STUDIU

Campanie vaccinare
Chimiștii au analizat mostre de laborator de la pacienții care s-au recuperat dintr-un caz ușor de COVID-19 și au descoperit că cei cu vârsta peste 50 de ani au produs mai mulți anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2. Mai mult, la cei care au avut forme medii și ușoare de boală, vaccinurilor dublează numărul de anticorpi și-i protejează inclusiv contra viariantei Delta.  

Odată cu apariția variantelor SARS-CoV-2 la nivel mondial, răspândirea pandemiei se accelerează. O echipă de cercetare condusă de Joelle Pelletier și Jean-François Masson, ambii profesori la Departamentul de Chimie a Universității din Montréal, a vrut să afle dacă infecția naturală sau vaccinarea a dus la generarea mai multor anticorpi protectori.

În studiul lor publicat în Scientific Reports (link direct studiu), ei observă că cei care au făcut vaccinul Pfizer BioNTech sau cel al AstraZeneca au avut niveluri de anticorpi semnificativ mai mari decât persoanele infectate. Acești anticorpi au fost eficienți și împotriva variantei Delta, care nu era prezentă în Quebec când probele au fost colectate în 2020.

Masson, specialist în instrumente biomedicale, și Pelletier, expert în chimia proteinelor, au fost interesați de un grup puțin studiat: oameni care au fost infectați cu SARS-CoV-2, dar care nu au fost internați în spital ca urmare a infecției.

În consecință, 32 de adulți canadieni pozitivi la COVID-19 care nu au fost spitalizați au fost recrutați de Centre hospitalier de l'Université Laval la 14 până la 21 de zile după ce au fost diagnosticați prin testarea PCR. Asta a fost în 2020, înainte să apară variantele Beta, Delta și Gamma.

„Toți cei care au fost infectați au produs anticorpi, dar persoanele în vârstă au produs mai mult decât adulții sub 50 de ani”, a spus Masson. „În plus, anticorpii erau încă prezenți în fluxul lor sanguin la 16 săptămâni de la diagnosticare”.

O reacție surprinzătoare la varianta Delta

Anticorpii produși în urma unei infecții cu tulpina originală, „nativă” a virusului au reacționat și la variantele SARS-CoV-2 care au apărut în valuri ulterioare, și anume Beta (Africa de Sud), Delta (India) și Gamma (Brazilia), dar la într-o măsură mai mică: o reducere de la 30 până la 50 la sută.

„Dar rezultatul care ne-a surprins cel mai mult a fost că anticorpii produși în mod natural de persoanele infectate cu vârsta de 50 de ani și peste, au oferit un grad mai mare de protecție decât cei de la adulții cu vârsta sub 50 de ani”, a spus Pelletier.

„Acest lucru a fost determinat prin măsurarea capacității anticorpilor de a inhiba interacțiunea proteinei spike a variantei Delta cu receptorul ACE-2 din celulele umane, care este modul în care ne infectam”, a adăugat el. „Nu am observat același fenomen cu celelalte variante”.

Foștii bolnavi vaccinați, de 2 ori mai mulți anticorpi

Când cineva care a avut un caz ușor de COVID este vaccinat, nivelul de anticorpi din sângele său se dublează în comparație cu o persoană nevaccinată care a fost infectată cu virusul. Anticorpii lor sunt, de asemenea, mai capabili să prevină interacțiunea spike-ACE-2.

„Dar ceea ce este și mai interesant”, a spus Masson, „este că avem mostre de la un individ mai tânăr de 49 de ani a cărui infecție nu a produs anticorpi care inhibă interacțiunea spike-ACE-2, spre deosebire de vaccinare. Acest lucru sugerează că vaccinarea crește protecția împotriva variantei Delta printre persoanele infectate anterior cu tulpina nativă.”

Ambii oameni de știință cred că ar trebui efectuate mai multe cercetări pentru a determina cea mai bună combinație pentru menținerea celui mai eficient nivel de anticorpi reactivi la toate variantele virusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel