COVID-19, AVERTISMENT. Sechele și la luni de zile după vindecare. Dr Mahler: afectarea nu se remite complet
02 dec 2020 / 21:17
Directorul Institutului „Marius Nasta”, dr Beatrice Mahler, a avertizat persoanele care au făcut COVID-19 că după vindecare rămân cu sechele pulmonare, în unele cazuri chiar grave și care pot pune viața în pericol. 
Covid-19

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, și în care a fost folosită o nouă tehnică RMN bazată pe xenon, a arătat că persoanele care au dezvoltat COVID-19 ar putea avea anomalii detectabile pe mai multe organe și la mai mult de trei luni după infectare. Cercetătorii îi avertizează pe cei care au avut COVID-19 că trebuie să își facă investigații medicale amănunțite, chiar dacă ei cred că s-au vindecat complet și nu simt să fi rămas cu sechele.

„La 2-3 luni de la debutul bolii, 64% dintre pacienți au prezentat respirație persistentă și 55% s-au plâns de oboseală semnificativă. La RMN, s-au observat anomalii ale semnalului tisular în plămâni (60%), inimă (26%), ficat (10%) și rinichi (29%) la pacienți. Pacienții cu COVID-19 au prezentat, de asemenea, modificări ale țesuturilor în talamus (...) și au demonstrat performanțe cognitive afectate”, iar toate aceste sechele afectează calitatea vieții, arată studiul care a fost publicat recent înainte de evaluare (pre peer review) pe MedRxiv (link direct studiu) Leziunile pulmonare au fost prezente la opt dintre cei 10 pacienți analizați în studiu.

Pericolul este confirmat și de specialiștii români care au remarcat astfel de sechele la pacienții vindecați.

Citește și: Distrugerile provocate în plămâni de COVID-19. Studiu

„O parte dintre pacienții care trec prin infecția SARS CoV-2 rămân cu sechele post-COVID, sechele pulmonare, în marea lor majoritate, mai ales la pacienții care au avut forme critice de boală. Pentru această categorie de pacienți este extrem de important consultul pneumologic, după momentul vindecării și această evaluare trebuie să se facă periodic. Ultimele studii indică existența unei afectări vasculare prezentă în infecți SARS-CoV-2, afectare vasculară care nu se remite complet dacă vorbim de vasele pulmonare. Cel mai important simptom este oboseala la efort, dispneea, însă, în afară de dispnee s-ar putea să nu aibă niciun alt simptom”, a spus dr Beatrice Mahler, directorul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, conform Antena3. 


Ştiri Recomandate

Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Diana Păun: campania de vaccinare anti-COVID este un succes
Vaccinarea. Foto: Pixabay
  LIVE
DEZBATERE ONLINE: „Vaccinarea, prezent și viitor”
Peste 900.000 de români, vaccinați împotriva COVID
Măștile românești, sigure și de calitate
OXYCODONUM - prospect
OXYBUTYNINUM - prospect
Te dor articulațiile de la frigul de afară? Iată ce ai de făcut


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri